Home Piata moto Un nou showroom și service moto în București: Zeno Moto
Piata moto

Un nou showroom și service moto în București: Zeno Moto

203


În weekendul 14-15 octombrie a fost inaugurat un nou showroom moto în București, Zeno Moto, iar facilitatea de peste 300 de metri pătrați este și service moto autorizat. N-am ratat ocazia unei vizite și am răspuns favorabil invitației la test ride.

Cei de la Zeno Moto sunt dealer Benelli, devenind primii din București care deservesc această marcă. Îi puteți găsi pe Șoseaua Pipera 48, într-o zonă în care se află mai mulți dealeri auto și moto. Trebuie să notăm faptul că la Zeno Moto poți găsi și mărcile Zero și Energica, cele două fiind specializate în producția de motociclete electrice. În cadrul evenimentului de deschidere a showroomului, au fost puse la dispoziţie pentru test ride modele Benelli și Zero.

Întrucât eram deja familiarizați cu o parte din gama Benelli, am decis ca la acest eveniment să încercăm modelul pe care nu am apucat să îl testăm vara aceasta, anume Benelli TRK. De data aceasta, am avut în față modelele Benelli TRK 502 X, respectiv TRK 702 X. Aceste două modele sunt variantele de adventure-touring de cilindree mare ale gamei, deși există și un TRK mai mic, 251, pe care nu l-am încercat cu această ocazie.

Benelli TRK 502 X ABS

Am urcat întâi pe TRK 502 X ABS, un model echipat cu un bicilindru de 500 cmc care asigură 47 cai-putere. Are o transmisie manuală cu șase trepte, transmisie pe lanț, o masă proprie de 213 kilograme și un rezervor de 20 de litri. Garda la sol este de 220 de milimetri, în timp ce înălțimea la șa este de 840 de milimetri. După cum îi spune și numele, are ABS în dotarea standard.

Acest model este o propunere în segmentul adventure-touring pentru cei care au permis de categoria A2, precum și pentru cei care au categoria A și nu consider că au nevoie de multă putere pentru a călători departe sau pe teren accidentat. Modelul propuls de marca italiană vine cu o furcă față cu jambe de 50 mm diametru, în configurație upside-down, în timp ce suspensia spate are o configurație convențională, de basculă cu amortizor central. Cel din urmă are compresia și revenirea reglabile, ceea ce este de apreciat.

Fiind un adventure-touring de buget, TRK 502 X ar fi putut să reprezinte un compromis din mai multe puncte de vedere, dar singurul compromis pe care îl remarcăm în afară de sistemul de frânare ”marcă proprie”- de altfel eficace, este lipsa posibilității de a comanda un tempomat, conexiune smartphone sau a avea mai multe moduri de rulare.

În realitate, avem o motocicletă abordabilă și cu un motor vioi, ce răspunde rapid și livrează o bună din cuplul maxim în prima parte a plajei de turații. Deși are doar 500 de centimetri cubi, motorul se simte mai forțos în anumite momente, iar schimbarea treptelor de viteză este făcută fără efort, cu minimum de rezistență la nivelul manetei de ambreiaj sau a schimbătorului. Se simte ca o motocicletă mai scumpă, pe alocuri chiar mai performantă decât un rival direct de la o marcă japoneză.

Aspectul exterior al motocicletei acesteia nu trădează în niciun fel prețul său, fiind bine echipată și lăsând impresia că este mai scumpă decât costă de fapt. Cu anvelopele potrivite pentru teren accidentat, ai premisele unei motociclete de adventure-touring cu care poți să mergi cât de departe te ține talentul și timpul disponibil, iar rezervrul de 20 de litri din dotare te ajută și la partea de autonomie, care ar trebui să fie considerabilă în contexul unui consum mixt estimat la 4.1 litri la sută. Din păcate, traseul de test a fost prea scurt pentru a putea furniza date relevante de consum și autonomie, dar am plecat cu o impresie plăcută după această primă întâlnire cu Benelli TRK 502 X.

Potrivit site-ului importatorului, Benelli TRK 502 X pornește de la 6.698 de euro cu TVA inclusă pe piața din România.

Benelli TRK 702 X

Fratele mai mare al lui 502 X, 702 X, vine să ofere mai mult decât un plus de putere în această clasă din partea producătorului italian. Mai precis, în urma feedback-ului primit de la clienții de 502 X, Benelli a dezvoltat modelul 702 X, menit să remedieze elementele pe care clienții mai exigenți le-au dorit îmbunătățite.

Propulsorul cu doi cilindri în linie are 698 cmc și dezvolt 70 de cai-putere la 8.000 rpm, în timp ce cuplul maxim este de 70 Nm la 6.000 rpm. Evident, la trecerea de pe un 502 X pe 702 X, remarci imediat nivelul de putere mai ridicat. Ambele motociclete ne-au arătat că au cuplu motor suficient pentru deplasarea confortbilă și dacă stai doar în jumătatea de jos a plajei de turații disponibile, iar TRK 702 X nu dezamăgește la acest capitol.

Nu trebuie să pleci departe ca să descoperi că are o manetă de ambreiaj foarte ușor de acționat, chiar mai ușor decât la unități operate hidraulic oferite de alte mărci, iar asta se întâmplă datorită unui mecanism cu camă implementat la nivelul cutiei de viteze menit să crească pârghia acesteia. La prima impresie, ai putea să crezi chiar că este defect ambreiajul la cât de ușor de acționat poate să fie maneta.

În ciuda cilindreei mărite, modelul TRK 702 X vine cu o masă totală de 244 kilograme, deci nu cu mult mai mare față de cea a fratelui său de 500 cmc. Înălțimea la șa este de 836 de milimetri, iar sistemul de frânare este identci cu cel al lui 502 X, cel puțin în materie de specificații. În cadrul traseului scurt pe care l-am abordat, dar identic, am remarcat că se simt la fel frânele celor două motociclete, dar nu este nimic greșit aici, ba chiar e un mic avantaj pentru modelul de buget.

Benelli TRK 702 X are un preț de pornire de 7.698 de euro cu TVA inclusă pe piața din România.

Zero SR/F 

Marca americană Zero nu are o vizibilitate deosebită în țara noastră, dar asta este ușor de înțeles pe fondul noutății sale. Acest lucru nu i-a oprit pe cei de la Zero să dezvolte o gamă destul de generoasă, de cinci motociclete de stradă și patru modele dual-sport, toate disponibile în România și toate fiind alimentate exclusiv cu energie electrică.

Modelul SR/F este pe piață de trei ani deja și a debutat atunci cu un cadru trellis, motor cu magnet permanent în interior (IPM) și transmisie prin curea ranforsată cu fibră de carbon. Motorul trifazic dezvoltă 110 cai-putere și 190 Nm, livrați fără sunet sau avertisment la rotirea manșonului de accelerație.

Comenzile sunt amplasate ca la o motocicletă convențională, iar ergonomia lor este bună, doar că va trebui să te obișnuiești cu ideea că nu trebuie să atingi nicio manetă de ambreiaj, nu ai trepte de schimbat și că fiecare mișcare de rotire înspre tine a manșonului din dreapta va implica o accelerare. N-a fost deloc greu, cel puțin pentru noi.

Resursele livrate sunt viguroase și senzația este foarte apropiată de ce asigurată de o motocicletă cu motor de un litru și patru cilindri în linie, deși cuplul o califică la o comparație cu un motor bicilindric de capacitate superioară. În orice caz, atunci când accelerezi, nu simți deloc cele 227 de kilograme din dreptul masei proprii.

Traseul pe care l-am abordat a fost același cu cel al motocicletelor Benelli despre care v-am povestit mai sus, așa că nu e tocmai relevant pentru consum sau autonomie. Am plecat la drum cu o încărcare de 98 procente și m-am întors cu 92%, iar autonomia a scăzut de la 98 la 88 de kilometri după ce am parcurs o buclă de aproximativ 10 kilometri.

Ce nu se simte la fel ca la o motocicletă convențională este centrul de greutate, pe care l-am perceput ca fiind ridicat. Este o senzație cu care trebuie să te obișnuiești, altfel, te poți adapta fără probleme și la această motocicletă, care este cea mai puternică din gama Zero. Mai mult decât atât, este printre cele mai puternice motociclete electrice disponibile pe piață, deci clar nu este o jucărie destinată începătorilor sau celor care se află la prima sau chiar a doua motocicletă.

În România, Zero SR/F are un preț de listă de 23.636 euro cu TVA inclusă. Producătorul declară o autonomie în oraș de 301 kilometri, o autonomie combinată de 229 de kilometri și o vitză maximă de 200 km/h. Timpul de încărcare de la o priză standad este de 2,7 ore folosind o priză convențională, respectiv de 1,6 ore folosid un încărcător rapid de 6 kW și țintind o încărcare completă. În doar o oră, poate să ajungă la 95% încărcare de la acel tip de încărcător.

Atât Zero SR/F, cât și modelele Benelli TRK 502 X și 702 X merită atenția publicului-țintă pentru fiecare model în parte. În contextul dat al electromobilității, sunt tare curios cum vor fi următoarele generații de motociclete electrice. Având în vedere experiența cu dezvoltarea mașinilor electrice în ultimul deceniu, premisele sunt favorabile unor surprize plăcute.

 

 

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

%s Comentariu

  • Va salut
    Sunt din Italia, unde modelele Benelli sunt la topul vânzărilor. Eu personal am un Moto Guzzi V85, motocicleta excepțională, dar Benelli este un compromis excelent, un “entry level” potrivit pentru începători și cei care nu îs permit sa cheltuie prea mulți bani. In varianta 700 este și mai Ok….
    Succes …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Piata moto

Piața moto: Italia este regina Europei

În 2023, Italia a înmatriculat de departe cele mai multe motociclete: la...

Noutati motoPiata moto

Honda, Lider Indiscutabil pe Piața Moto din România în 2023

Cu un an plin de realizări în spate, Honda a confirmat încă...

Piata moto

De ce criza din Marea Roșie afectează și piața de motociclete

Tensiunile din zona Canalului Suez încetinesc mărfurile. Și, de asemenea, livrările de...