Home Piata moto De ce criza din Marea Roșie afectează și piața de motociclete
Piata moto

De ce criza din Marea Roșie afectează și piața de motociclete

65


Tensiunile din zona Canalului Suez încetinesc mărfurile. Și, de asemenea, livrările de motociclete și scutere (precum și de componente semifinite) către piețele noastre. Riscul este să se repete aprovizionarea cu piedici din 2022
Am depășit Covid-19, creșterea (de până la 15 ori) a prețului transportului maritim, lipsa de materiale semiconductoare. Și, în ciuda a toate acestea, industria vehiculelor pe două roți a reușit întotdeauna (după cum mărturisesc datele înfloritoare ale pieței italiene). Cu toate acestea, necazurile pentru lumea noastră nu par să se fi încheiat aici. De fapt, anul 2024 s-a deschis sub semnul instabilității globale: numeroasele conflicte care au loc în lume în acest moment pun în pericol trecerea strategică a Canalului Suez.

„Ce ne pasă?”, vor spune cititorii mai puțin avizați. Ba ne pasă. Pentru că pe acolo tranzitează toate mărfurile, inclusiv motociclete și componentele semifinite cu care sunt asamblate motocicletele și scuterele în (puținele) fabrici rămase pe teritoriul european. Deja astăzi, numărul containerelor transportate pe Marea Roșie a scăzut cu aproape 70% față de traficul preconizat pentru această perioadă, din cauza atacurilor grupului Houthi din Yemen asupra navelor internaționale care trec prin aceste ape. Acesta a scăzut de la 500.000 la 200.000 de containere pe zi, potrivit datelor Institutului Kiel, raportate de Il Sole 24 Ore.

O sabie a lui Damocles atârnă asupra aprovizionării cu mărfuri destinate piețelor europene. Și care va afecta aproape sigur timpii de livrare către dealeri și comercianți a motocicletelor și scuterelor care au fost deja comandate.Această pagubă nu afectează doar vehiculele, ci și piața accesoriilor (căști, îmbrăcăminte etc.), care este la fel de dependentă de livrările din Orientul Îndepărtat.Criza din Marea Roșie are, indirect, repercusiuni asupra costului de închiriere a containerelor în care călătoresc mărfurile. Acestea au crescut deja vertiginos. Fără să atingă (din fericire) vârfurile amețitoare de 15.000 de dolari înregistrate în 2022, în ultimele trei luni au crescut de la 1.500 la 4.000 de dolari. Un cost, de asemenea, care ar putea afecta și verigile din aval ale lanțului de aprovizionare. Cu un prejudiciu evident pentru clienții finali.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Piata moto

Piața moto: Italia este regina Europei

În 2023, Italia a înmatriculat de departe cele mai multe motociclete: la...

Noutati motoPiata moto

Honda, Lider Indiscutabil pe Piața Moto din România în 2023

Cu un an plin de realizări în spate, Honda a confirmat încă...

Piata moto

Un nou showroom și service moto în București: Zeno Moto

În weekendul 14-15 octombrie a fost inaugurat un nou showroom moto în...

CFMoto 800NK
Piata moto

CF Moto și Yamaha anunță un parteneriat în China: ce trebuie să știi

Yamaha a confirmat oficial un nou parteneriat cu cei de la CF...