Home Echipament Alpinestars S-R10- Protecție la nivel înalt
EchipamentNoutati moto

Alpinestars S-R10- Protecție la nivel înalt

270


Am testat prima cască de curse Alpinestars pe circuit. Iar părerea noastră poate fi rezumată într-un singur cuvânt: excepțională.

După zeci de ani de experiență în industria siguranței pe două roți, de la încălțăminte la îmbrăcăminte, a venit momentul ca Alpinestars să facă pasul cel mare. De-acum, îi provoacă pe giganții specializați în domeniul căștilor cu un produs care reprezintă cu adevărat un vârf de gamă. Se numește Supertech S-R10 și a fost dezvoltat timp de 10 ani buni de către compania venețiană, cu colaborarea unor piloți de calibrul lui Andrea Dovizioso, Jack Miller și Jorge Martin.

Înainte de producția în masă, Alpinestars a creat Supertech S-R10 în versiunea specială Launch Edition, disponibilă doar pe unele piețe din Europa și SUA, o serie limitată la 200 de exemplare. Printre accesoriile furnizate împreună cu casca S-R10 Launch Edition se regăsesc două spoilere, de cursă și standard, viziere transparente și fumurii, un set de straturi „tear-off“, lentile Pinlock, protecție pentru bărbie, deflectoare și geantă pentru cască.

Caracteristici tehnice

Supertech S-R10, omologat conform ECE 22.06, FIM (pentru competiții) și DOT (necesar pe piața americană), are o carcasă exterioară realizată din materiale compozite. Construcția implică două straturi de carbon (unul de înaltă densitate 3K și unul unidirecțional), fibră de aramidă și fibră de sticlă. Învelișul interior, disponibil în patru dimensiuni, la fel ca și învelișul exterior, este realizat din opt bucăți de EPS (polistiren expandat) de diferite densități. Învelișul interior a fost optimizat pentru a trece cele mai stricte teste de impact și de accelerație rotațională.

Cu scopul de a realiza o cască universală, capabilă să se potrivească perfect pe capul celor mai diverse tipuri de persoane, Supertech S-R10 dispune de un sistem de ajustare a căptușelii interioare, adică partea care vine în contact cu capul motociclistului.

Există nu mai puțin de 11 prize de aer (șapte de intrare și patru de ieșire). Interesantă din punct de vedere stilistic și funcțional este alegerea celor de la Alpinestars de a plasa două guri de admisie pe ambele părți ale mecanismului de blocare a vizierei.

Viziera are două caracteristici unice, printre care o pârghie metalică cu mecanism de blocare, pentru a preveni desprinderea sa nedorită în momentul impactului, precum și o linie laterală coborâtă, pentru un câmp vizual maximizat. Toate acestea completează vizibilitatea deja excepțională – laterală de 220 de grade și verticală de 57 de grade –, pentru un grad mare de confort la condus. Viziera se fixează pe carcasă prin intermediul unor mecanisme de came laterale, care îi permit să se miște, dar și să se etanșeze complet cu garnitura de cauciuc a căștii.

În plus, viziera în sine poate fi schimbată sau îndepărtată datorită unui sistem de eliberare rapidă, fără unelte. S-R10 este echipat cu o vizieră de clasă optică de 1,3 mm grosime și acoperită cu un strat antizgârieturi și anticeață. Viziera are pivoți interiori, pentru a permite atașarea unei lentile Pinlock 120, și pivoți exteriori, pentru viziere cu straturi „tear-off“.

În ceea ce privește siguranța, casca are bureți interiori detașabili pentru obraji și profilul inferior al protecție bărbiei ridicat pentru a elibera clavicula. În loc ca învelișul din carbon să intre în contact cu clavicula, S-R10 are o căptușeală mai moale, din EPP (polipropilenă expandată), care se extinde dincolo de învelișul căștii în sine și este acoperită cu un compus de cauciuc mai flexibil. Acest design al apărătorii bărbiei asigură o probabilitate mai mică de a suferi orice fel de rănire a claviculei, una dintre cele mai frecvente leziuni în motociclism.

Toate acestea, la o greutate proprie cu adevărat remarcabilă, 1540 de grame la mărimea L.

  Cu genunchiul pe asfalt

Am testat-o pe circuitul Vairano (PV). Casca Supertech este o capodoperă care derivă din cea folosită de Miller și Martin. Nu numai că e la fel din punct de vedere estetic, dar, din clipa în care ai pus-o pe cap, simți că este o cască de curse. Confortul și siguranța percepute sunt cu adevărat la cel mai înalt nivel. Odată pus în mișcare, performanța căștii este excelentă. Și nu ne referim aici la lungile porțiuni de linie dreaptă cu accelerația la maximum, ci mai degrabă la efectul surprinzător al căștii atunci când îți apleci capul în afara motocicletei. Acesta este momentul în care Supertech își arată cu adevărat valoarea. În practică, e ca și cum nici nu o ai pe cap, ci devine un apendice aerodinamic important.

Alpinestars știe că 80% din timpul pilotării pe circuit se petrece dincolo de limitele carenelor. Iar atunci când apleci capul, Supertech devine o armă în plus la dispoziția ta.

Chiar și atunci când pilotezi motociclete supernaked, stabilitatea căștii Supertech la viteze mari este cu adevărat uimitoare. Cu zero deplasare și zero turbulențe chiar și cu vântul în față, casca nu apasă pe bărbia motociclistului, îngreunând astfel pilotajul. Ca să nu mai vorbim de liniște și confort.

Câmpul de vizual are diagonală mare, cu vizibilitate la 220°. Iar posibilitatea de a modifica ajustarea căptușelii permite o potrivire perfectă și elimină efectul tipic de clătinare pe cap al unor căști de curse.

În concluzie, de ani de zile nu am mai testat o cască atât de extrordinară.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...