Home Noutati moto Triumph Daytona 660, sportiva pentru toți
Noutati moto

Triumph Daytona 660, sportiva pentru toți

137


Triumph intră în segmentul motocicletelor sport accesibile, dând o nouă viață unui nume istoric. Bază tehnică comună cu Trident 600, configurație mai sportivă și mai multă putere, dar fără excese.

Odată cu renunțarea la Daytona 675 cu 3 cilindri pentru ediția limitată Moto2 765 în 2019, Triumph a rămas fără o motocicletă sport carenată (în afară de Speed Triple RR), lucru care nu se mai întâmplase de la relansarea lui John Bloor la începutul anilor 1990. Întotdeauna a existat o Daytona în gamă: mai întâi 1200 cu 4 cilindri, apoi 955 cu 3 cilindri, 600 cu 4 cilindri, 675 cu 3 cilindri și cea mai recentă 765.

Odată cu revenirea motocicletelor sport de șosea, Triumph nu a stat pe gânduri și a readus Daytona la viață, dar într-o înfățișare foarte diferită. Nu atât în ceea ce privește forma și cilindreea, cât în ceea ce privește substanța: în timp ce ultima Daytona împărțea o bază tehnică cu Street Triple, suficient de rafinată pentru a-și împrumuta motorul la Moto2, actuala Daytona este o rudă a lui Trident 660 și, prin urmare, este destinată să ocupe o poziție inferioară în ierarhia performanțelor și prestigiului Hinckley, deși poartă singurul motor triplu din segment.

Motor 660 îmbunătățit

Așadar, haideți să întâmpinăm o motocicletă sport de șosea concepută în primul rând pentru agrement și pentru a fi accesibilă tuturor bugetelor, oferind tot ce este necesar, dar fără excese. Un rival al motocicletelor sport chinezești precum Benelli Tornado 500 sau Voge 525 RR, dar mai ales al celor japoneze precum Honda CBR650R și recenta Yamaha R7, care a avut și ea un mare succes pe piața noastră. Față de Yamaha, care a confirmat integral motorizarea CP2, Triumph nu a renunțat însă la condimentarea rețetei, mărind puterea cu 17% și cuplul cu 9% față de Trident 660: aici avem 95 CP și 69 Nm față de 81 CP și 64 Nm.

Inginerii britanici au transplantat, așadar, motorul 765, mai rafinat, care se laudă cu peste 120 CP, cu siguranță pentru a menține un preț competitiv și, de asemenea, pentru că 95 CP reprezintă limita pentru o versiune A2 cu 35 kW. Totuși, au ales să ridice specificațiile celui de-al treilea, și cel mai sportiv, model din seria 660: puterea vine cu 1.000 de rotații mai sus (11.250 în loc de 10.250), iar curba cuplului este mai netedă, deși există în continuare 80 la sută din cuplul maxim încă de la 3.000 de rotații. Managementul Ride-by-Wire – o raritate în această categorie – este îmbunătățit de un al treilea mod de rulare, Sport, alături de Rain și Road. Controlul reglabil al tracțiunii și un ambreiaj cu alunecare sunt standard, în timp ce quickshifterul cu două direcții este o opțiune.

Șasiu Trident 660, dar cu dimensiuni dedicate

Deși cadrul pare a fi identic cu cel al lui Trident, dimensiunile sunt sensibil diferite: ampatamentul crește de la 1.401 mm la 1.425,6 mm, pe scurt, promite să fie o motocicletă mult mai receptivă și poate puțin mai ușoară, dedicată încheieturilor mai pretențioase.
Bascula rămâne identică cu sora sa naked, curbată pe partea dreaptă, deasupra evacuării joase, iar suspensiile Showa sunt în pachet cu furca inversată SFF-BP de 41 de grade cu funcții separate, nereglabilă, și monoamortizoarele reglabile în pretensionare, montate fără brațe. Pe partea de frâne vin noile furtunuri împletite și montajul radial pentru etrierele față Nissin, din nou asortate la discuri de 310 mm, în timp ce pneurile sunt noile Michelin Power 6. Greutatea în ordine de mers este de 201 kg, cu toți cei 14 litri de combustibil din rezervor.

Ergonomia este potrivită pentru toată lumea, datorită șeii divizate pentru pilot și pasager și înălțimii moderate a șeii pilotului (810 mm), combinată cu un arc îngust la nivelul între picioare; o șa de 785 mm este disponibilă ca accesoriu. Apropo de accesorii, există peste 30 deja planificate, inclusiv manșoane încălzite, o priză USB sub scaun, TPMS, o geantă pentru rezervor și una pentru spate, sistemul de alarmă Triumph Protect+ și sistemul de urmărire Triumph Track+.

Sportivă în stil englezesc: elegantă și deloc extremistă
Această bază tehnică este îmbrăcată într-un mod complet diferit față de Trident: fără linii rotunjite și cadru la vedere, ci cu suprafețe tensionate și o coadă încă scurtă. Partea frontală este cea a celei mai recente Daytona, cu plastice și carenaj mai puțin extins și cu o priză de aer centrală.

Picioarele sunt plasate mai în spate și există semi ghidoane, dar montate deasupra capului de furcă pentru a menține o poziție de pilotaj care să nu fie prea obositoare; pe puntea de comandă, ecranul mixt LCD-TFT cu conectivitate opțională pentru smartphone este același ca la celelalte 660.

Pe scurt, noul Triumph Daytona 660 promite multă distracție cu puțin efort și un preț accesibil: acesta nu a fost încă stabilit, dar cel mai probabil va rămâne sub 10.000 de euro pentru o motocicletă cu multe caracteristici interesante. Trei culori (Snowdonia White, Satin Granite, Carnival Red) și disponibilitate din primăvara anului 2024.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...