Home Noutati moto Yamaha Tenere 700 Extreme: o nouă variantă cu extra optimizări pentru off-road
Noutati moto

Yamaha Tenere 700 Extreme: o nouă variantă cu extra optimizări pentru off-road

37


Yamaha a prezentat noul Tenere 700 Extreme, o variantă nouă a modelului legendar care a împlinit recent 40 de ani. 

O poți recunoaște ușor prin prisma noii scheme de culori bazată pe Icon Blue și complettă cu grafică de dedicată. Varianta cea nouă este optimizată și mai mult pentru off-road și vine cu modificări-cheie în această direcție. Spre exemplu, suspensia KYB complet reglabilă are o cursă mărită cu 20 mm atât pentru roata față, cât și pentru roata spate. În plus, jambele sunt finisate într-o nuanță aurie, în timp ce interiorul acestora prezintă un strat durabil numit Kashima menit să asigure o funcționare mai rapidă la viteze mici.

Garda la sol este acum de 260 de milimetri, deci cu 20 mm mai mare decât la modelul standard. Cursa roții față este de 230 mm, iar roata spate are o cursă de 220 mm.

Încă din echiparea de fabrică, Tenere 700 Extreme vine cu scărițe din titaniu și o protecție de radiator din aluminiu, precum și cu o aripă față din două piese, menite să ajute la eliminarea rapidă a prafului și a noroiului. Scărițele din titaniu au o suprafață de contact mărită cu 36 procente față de cele convenționale și asta aduce o presiune redusă pe tălpile riderului.

Nu lipsește o protecție de lanț din aluminiu, jante spitațe cu finisaj auriu și un nou set de comenzi pe partea stângă a ghidonului. Acestea din urmă implică și un comutator pentru jurnalier, ce merge la fix cu ecranul TFT de 5 inchi diagonală care are trei teme posibile de afișaj și o inspirație puternică din Rally Raid, de unde și nevoia folosirii unui mod care să permită schimbări rapide din mers la jurnalier (trip computer). Nu lipsește compatibilitatea cu aplicația MyRide a celor de la Yamaha, pe care o găsim la mai toate produsele recente ale acestui producător.

O altă schimbare este șaua în stil rally, mai îngustă și mai plată pentru a permite schimbarea rapidă a poziției riderului. Nu vă temeți de confort scăzut, deoarece șaua este cu 20 de mm mai groasă datorită căptușelii suplimentare, însă asta ar putea fi problematic pentru unii rideri deoarece înălțimea la șa urcă la 910 mm. Suspensia complet reglabilă va permite personalizarea înălțimii în funcție de nevoile riderului, dar există limitări în această clasă pentru cei care nu sunt atât de norocoși în privința înălțimii cu care au fost înzestrați de la natură.

Yamaha va prezenta public noul model la ultima etapă a campionatului italian Motorally Raid TT, ce are loc în Olbia începând cu 20 Octombrie 2023. Riderii Alessandro Botturis și Pol Tarres vor prezenta acest model în fața publicului la momentul respectiv.

Apropo de off-road și de competiții, cei de la Yamaha au pus la cale un program numit Tenere Spirit Experience, ce oferă tururi în stil Rally Raid pentru posesorii de Tenere care nu vor să și concureze în astfel de competiții. Practic, cei interesați ar putea să achiziționeze un pachet care îi va duce la un Centru Tenere unde vor învăța cum să meargă în off-road și să navigheze la un rally raid, iar apoi să și abordeze un asemenea traseu sau părți ale unui traseu celebru.

Dacă te-au pasionat competiții precum Africa Eco Race, Morocco Desert Challenge sau Hellas Rally, ai putea să conduci un Tenere pe acolo fără să fii în competiție, sub supravegherea profesioniștilor din echipa lui Marc Bourgeois, contractată de Yamaha pentru aceste experiențe.

Prețul acestei variante va fi disponibil la dealerii Yamaha în viitorul apropiat, fiind vorba despre un vehicul de generație 2024, deci listele de comenzi vor fi deschise în curând.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 RS: motor de Panigale V4 pentru noua variantă

Ducati a prezentat o nouă variantă a lui Multistrada, numită Multistrada V4...

Noutati moto

Kawasaki Ninja 7 Hybrid: prima motocicletă hibridă de serie mare

Kawasaki a prezentat oficial prima sa motocicletă hibridă, Ninja 7 Hybrid. Aceasta...