Home Noutati moto Ducati Multistrada V4 RS: motor de Panigale V4 pentru noua variantă
Noutati moto

Ducati Multistrada V4 RS: motor de Panigale V4 pentru noua variantă

117


Ducati a prezentat o nouă variantă a lui Multistrada, numită Multistrada V4 RS. Aceasta este prima Multistrada oferită vreodată cu motorul V4 Desmosedici Stradale, cunoscut de pe Panigale V4, dar oferit aici într-o variantă derivată, ce asigură 180 de cai-putere.

Noul model pare să fie ceva pentru clientul care dorește motorul de Panigale V4, o motocicletă de adventure-touring și nu dorește să facă vreun compromis. Nu lipsesc roțile de 17 inchi cu jante Marchesini din aluminiu forjat și anvelope Pirelli Diablo Rosso IV Corsa, suspensia Ohlins și subcadrul din titaniu.

Cadrul monococă din aluminiu folosește motorul drept element de susținere și vine cu un alt unghi al furcii față de alte variante de Multistrada, de 25.75 grade în loc de 24.5 cum se găsește pe modelul S și pe varianta Rally. Folosind mai multe elemente din fibră de carbon și înlocuirea unor componente din aluminiu fie cu aluminiu forjat, fie cu titaniu, Ducati a reușit să reducă masa acestei motociclete cu 8.2 kilograme în raport cu modelul standard.

Propulsorul atinge puterea maximă la 12.250 rpm și poate atinge o turație maximă de 13.500 rpm. Printre modificările aplicate se numără filtrul de aer de la Panigale V4 R, un eșapament Akrapovic dezvoltat special, supapele Desmodromice și o unitate ECU rescrisă pentru a se potrivi mai bine în noul său rol. Nu lipsește ambreiajul uscat STM-EVO SBK al lui Panigale SP2 și Streetfighter V4, iar rapoartele treptelor de viteză sunt neschimbate față de un Multistrada V4 standard, cu toate că raportul final este mai scurt pentru a favoriza accelerația.

Suspensia Ohlins Smart EC 2.0 este în dotarea acestei variante, la fel ca la Multistrada Pikes Peak, iar aceasta vine cu capacitatea de a se regla automat în funcție de experiențele precedente pentru a fi perfect adaptată la stilul de pilotaj al proprietarului. În mod interesant, sistemul de frânare crește presiunea hidraulică atunci când sunt abordare moduri de rulare ale suspensiei ce implică niveluri înalte de amortizare.

Sistemul de frânare folosește etrierele Brembo Stylema pe față cu discuri duble de 330 mm, respectiv un disc de 265 mm pe spate, deci similar cu Multistrada V4 S, împreună cu plăcuțe de la Panigale V4. Nu lipsește funcția Cornering ABS dată de sistemul Bosch-Brembo 10.3ME, de ultimă oră. Practic, avem unele dintre cele mai avansate, dacă nu chiar cele mai avansate suspensii și frâne disponibile în domeniu pentru un model de serie.

De notat faptul că scărițele au fost mutate mai sus și mai înspre spate în comparație cu un Multistrada standard, iar ghidonul este montat mai jos și e mai îngust, menit să asigure o poziție mai sportivă și cu posibilitatea unor înclinări mai pronunțate.

În materie de sisteme electronice, există tempomat adaptiv și detector de unghi mort cu radar față și spate, iar acesta construiește pe platforma inerțială Bosch cu patru moduri de putere: Low, Medium, High și Full. Nu lipsește controlul tracțiunii cu sensibilitate la unghiul de înclinare, ABS, Ducati Wheelie Control, control al frânei de motor și quickshifter atât pentru schimbări în sus, cât și pentru retrogradări. Dacă vrei să le configurezi, tot ce trebuie să faci este să te uiți la ecranul TFT de 6.5 inchi care prezintă și ceasurile de bord, iar te acolo te descurci folosind comenzile din dotare.

Ducati a implementat patru moduri de rulare, Urban, Touring, Sport și Race, ce schimbă felul în care răspunde motocicleta la comenzile primite. Modurile Touring și Sport vin cu o calibrare prezentă doar pentru această variantă de Multistrada. Nivelul de putere și răspunsul la accelerație sunt reglate din fabrică pentru fiecare treaptă și fiecare mod de rulare în parte, ca să fie totuși menajabil să manevrezi un hyper-adventure de 180 de cai-putere și când te plimbi cu el prin oraș, nu doar pe circuit și la drum întins.

Marca din Borgo Panigale a decis să ofere o singură variantă de culoare pentru noul său model, bazată pe Iceberg White cu accente roșii și gri. Nu lipsesc siglele RS, iar cei de la Ducati intenționează să numeroteze fiecare unitate fabricată, însă nu au specificat dacă va fi sau nu vorba de o serie limitată. Debutul acestei versiuni are loc în perioada în care se aniversează 20 de ani de la primul Multistrada, dar nu a fost specificată dezvoltarea unei variante speciale care să fie atât Multistrada V4 RS, cât și editie aniversară a modelului.

Cumpărătorilor le este oferită o gamă dedicată de accesorii din fibră de carbon și aluminiu prelucrat mecanic, precum și diferite modele de cutii de bagaje și parbrize. Noul model de Multistrada va fi mai scump decât actualul vârf de gamă, Multistrada V4 Pikes Peak, deci vă puteți aștepta la un preț de listă situat în jurul pragului de 30.000 de euro, dar acest aspect va fi clarificat în apropierea lunii Ianuarie 2024, când ajunge în showroom-uri.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...