Home Retro MV Agusta: 80 de ani de la producția primului motor
Retro

MV Agusta: 80 de ani de la producția primului motor

73


În 1943, în plin război mondial, a luat naștere proiectul care avea să ducă la nașterea legendarului brand italian Varese.

Ea poate fi urmărită chiar mai devreme, la începutul istoriei MV Agusta. Încă din 1907, când contele Giovanni Agusta, un aristocrat sicilian, a fondat Costruzioni Aeronautiche Giovanni Agusta. Prima fabrică a fost înființată la Palermo, orașul de origine al contelui, alte două au fost înființate la Tripoli și Bengasi, în Libia, și abia în ’23 a fost construită cea din Cascina Costa, în provincia Varese. Producția, așa cum sugerează și numele, era dedicată sectorului aeronautic, în special întreținerii avioanelor militare FIAT, Savoia Marchetti, Caproni și Breda.

În ’27, contele Agusta a murit și a lăsat conducerea companiei fiului său cel mare, Domenico. Afacerea a continuat până în 1943, când evoluția conflictului mondial a sugerat că întreținerea și producția de avioane de război nu vor avea viață lungă. Ochiul prevăzător al lui Domenico Agusta s-a gândit atunci să convertească fabricile la construcția de vehicule terestre. Însă nu automobile: mulți italieni nu aveau o situație financiară care să le permită nici măcar un trai decent, un automobil era o achiziție pe care puțini și-o puteau permite.

Mult mai populară ar fi fost o motocicletă, iar în această direcție s-au îndreptat Agusta și colaboratorii săi, în speranța de a obține un răspuns comercial satisfăcător. În august 1943, noul motor era gata. Agusta lucrase pentru a obține un motor care să fie în primul rând economic și fiabil: un motor monocilindru în doi timpi de 98 cc cu două viteze, ambreiaj și cutie de viteze în bloc cu lubrifiere cu grăsime. O soluție extrem de simplă, ușor de produs și, se spera, eficientă.

Cu toate acestea, în luna septembrie a aceluiași an, fabrica Agusta a fost ocupată de armata germană. Din fericire, desenele și primele exemplare ale modelului „98” fuseseră ascunse cu doar câteva zile înainte în podurile și pivnițele caselor celor mai de încredere tehnicieni și ingineri. Modelul „98” a scăpat după câteva luni de izolare în pivniță, iar în anul următor producția a putut fi reluată.

Atunci a văzut lumina tiparului primul MV, acronim pentru Meccanica Verghera, fondată oficial la 19 ianuarie 1945, cu un nou nume care îl includea și pe cel al cartierului Cascina Costa din Samarate, unde era situată compania. S-a numit MV 98 și a fost începutul unei povești de succes.

De aici și evenimentele care au dus la nașterea legendei MV Agusta, alcătuită din motociclete câștigătoare pe circuitul de curse și o producție care, după suișuri și coborâșuri, astăzi, 80 de ani mai târziu, poate fi considerată la egalitate cu operele de artă contemporane.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Retro

Primul Ninja, GPZ900R

În 1984, GPZ900R a fost primul Kawasaki vândut sub numele Ninja, pe...

Distinguished Gentleman's Ride
Comunitatea motoRetro

Distinguished Gentleman’s Ride 2023 – ce este şi tot ce trebuie să ştii despre DGR

Începând cu 2012, Distinguished Gentleman’s Ride aduce laolaltă motociclişti pentru a atrage...

Retro

Yamaha GTS 1000- suspensia unică din anii 90

Yamaha GTS 1000 a fost o motocicletă revoluționară introdusă la începutul anilor...

Retro

Cea mai veche motocicletă de serie se vinde la licitație

Ceea ce se crede a fi cea mai veche motocicletă de serie...