Etapa de Campionat Mondial de Motocross pentru Juniori a ajuns la final

cursa 125cmc MX Junior 2023

România a fost gazda ediției 2023 a Campionatului Mondial de Motocross pentru Juniori. Aproape 250 de rideri s-au luptat pentru titlurile mondiale la cele tre i clase, anume 65 cmc, 85 cmc și 125 cmc, toate disputate la TCS Racing Park.

Complexul de lângă Ciolpani a fost modificat special pentru a găzdui acest eveniment, iar riderii au venit cu talentul și îndemânarea din dotare pentru a se lupta până în ultima clipă. Din cei 21 de rideri români înscriși, doi au mers mai departe în top 40.

Cei doi români care au reușit aceste rezultate sunt Zoltan Ordog și Daniel Marian, iar ei au concurate la clasele 125 cmc, respectiv 65 cmc. Daniel Marian s-a clasat pe locul 35 la clasă după cele două manșe, un rezultat de care se declară bucuros în contextul unui campionat mondial.

Deși Zoltan Ordog a căzut în prima manșă, a reușit să termine pe locul 26 în manșa secundă, iar concursul l-a terminat pe locul 30 la general. Ordog a declarat despre eveniment că a fost o experiență incredibilă, în ciuda faptului că a căzut într-una dintre manșe.

Până să ajungem la câștigători, trecem în revistă și Cupa Națiunilor, unde punctează doar pilotul clasat cel mai bine pentru fiecare țară. Aici, Italia a avut cel mai bun rezultat, urmat de echipa din Țările de Jos și echipa Franței. Toate cele trei au fost prezente cu un efectiv generos la eveniment, vizibil încă din seara prezentării națiunilor. Campioana ediției din 2022, Statele Unite ale Americii, a avut un singur pilot pe podium, la clasa 65 cmc, dar nu a terminat pe top trei în clasamentul pe națiuni.

Să trecem la rezultate! La calsa mezină, lupta a fost încinsă, dar unii s-au distanțat din prima clipă. Patriks Cirulis din Letonia s-a impus în ambele manșe, ceea ce a adus primul titlu al țării sale în mondial la clasa 65 cmc. Cirulis este și cel mai tânăr sportiv din această țară care obține un titlu la juniori, la doar 10 ani împliniți, iar el a fost urmat pe podium de Easton Graves și Francesco Assini. Fiți cu ochii pe aceste nume în viitor.

Clasa 85 cmc a adus o luptă între vecini, mai precis între Belgieni și piloții din Țările de Jos. Olandezul Dani Heiting a câștigat, urmat de belgianul Jarne Bervoets și neerlandezul Dean Gregoire. Dacă vă sună cunoscut numele belgianului de pe locul doi, aflață că tatăl sau este Marcinq Bervotes, triplu vice-campion mondial între 1990 și 2004.

La clasa regină a juniorilor, 125 cmc, Franța a obținut primul titlul din ultimii 13 ani cu Mathys Valin. El a învins riderul Janis Martins Reisulis din Letonia. Simone Mancini, din Italia, a completat podiumul după un duel cu Jake Cannon și Nicola Salvini care a ținut până în ultimul tur al cursei.

Un lucru bine-știut, dar nu și semnalizat este faptul că aceste competiții implică prezența unor scouteri din partea echipelor de uzină, veniți în căutare de talente pentru competițiile de seniori. Acei recrutori nu caută doar câștigătorii claselor, ci și riderii care dau dovadă de potențial, de unde și importanța prezenței la un asemenea campionat pentru concurenți din atât de multe țări.

Adaugati comentariu