Home Motociclete electrice BMW CE02, electrica adolescenților
Motociclete electriceNoutati moto

BMW CE02, electrica adolescenților

55


BMW pătrunde în rândul adolescenților cu electricele sale îndrăznețe. O versiune de 4 kW (este prima de 50 de ani din istoria BMW) și una de 11 kW, prețuri de la 7.750 de euro

Ai 16 ani și îți dorești primul tău BMW? Sau, invers, ai un GS și vrei să cumperi prima motocicletă a copilului tău? Răspunsul se numește în orice caz CE 02. Două versiuni, una care merge cu 45 km/h, alta care merge cu 95 km/h . Un „50” și un „125”, așadar, și folosim ghilimele pentru că aici nu există pistoane, cilindri sau cilindree: CE 02 este electrică.
Dar cui se va adresa acest vehicul pe care BMW îl numește eParkourer? Ei bine, dacă nu ați ghicit până acum, vor fi adolescenții, copiii celor care au făcut cândva wheelie-uri cu Booster sau au mers cu Honda Zoomer, ca să numim doar două vehicule care au marcat istoria distracției urbane. Iar ei, părinții, sunt cei care vor trebui să scoată din buzunar cei 7.750, respectiv 8.750 de euro necesari pentru cele două versiuni de 4 kW și 11 kW. Ceea ce înseamnă mulți bani pentru un 50 cmc și tot mulți bani pentru un 125 cmc, dar nici prea mulți, ținând cont că sunt și cei care (dacă pot) cheltuiesc aceeași sumă de bani pe motociclete de 125 cmc în doi timpi, fie că e vorba de noile TM-uri, fie de KTM-urile mult râvnite de acum câțiva ani. Cu siguranță că pentru un părinte CE 02 pare mai puțin îngrijorător, doar pentru că este electric.
De la Munchen vor ataca așadar un public din ce în ce mai tânăr, marcând un fel de an zero. Din memorie, de fapt, parcă îmi amintesc că CE 02 este primul BMW de 50 de ani. Și vine la exact 100 de ani de la prima motocicletă…

BMW CE 02: Cât face?

Să aruncăm o privire mai atentă, începând cu CE 02 de 11 kW (15 CP), pe scurt 125. Și să începem cu întrebarea: „”cât face?””. Care pentru noi, copiii din anii ’80, se referea la viteza maximă… dar care, în vremuri de mobilitate electrică, ne determină să vorbim despre autonomie. Cea declarată de BMW este de peste 90 de kilometri (conform ciclului WMTC). O autonomie care este rezonabilă pentru o utilizare urbană, mai mult decât suficientă pentru a merge la școală, a te întoarce, iar după-amiaza să ieși la plimbare cu prietenii. Pentru alimentarea bateriei de 3,92 kWh există un încărcător extern care se conectează la o priză normală: pentru a ajunge la 100% este nevoie de aproximativ cinci ore, un interval de timp care poate fi redus la trei ore și jumătate cu încărcătorul rapid, disponibil ca opțiune pentru versiunea standard CE 02 și livrat în dotarea standard a versiunii Highline, pe care îl vom caracteriza mai târziu.

Micro TFT, sistem keyless și priză USB

Pentru a ține totul sub control, există un ecran micro TFT de 3,5″ care oferă o mulțime de informații. De asemenea, pentru adolescenții care nu rezistă fără telefon, este inclusă o priză USB . Telefonul poate fi conectat cu ajutorul aplicației. Sistemul keyless cu transponder de buzunar, alarma antifurt și asistența la mersul înapoi închid capitolul „utilităților” electrice și electronice. Apropo de lucruri utile, se remarcă faptul că la acest tip de placă de surf pe două roți nu există un compartiment sub șa, în schimb, printre opțiuni se află genți moi. Șaua se află la doar 750 mm de sol, iar greutatea este de 132 kg, cifre care fac ca această mini motocicletă simpatică să fie cu adevărat potrivită pentru oricine. Pe CE 02 poți plimba și un pasager curajos.

BMW CE 02 4 kW, Ce se schimbă?

Versiunea „micuța 50” de 4 kW (5 CP) este identică din toate punctele de vedere, dar are o baterie cu jumătate din capacitate (1,96 kWh), ceea ce duce la o greutate redusă a vehiculului de 119 kg, dar și la o autonomie mult mai mică. „Peste 45 km” este cifra invocată de BMW în ciclul WMTC, așa că va fi bine să faceți calculele dacă locuiți într-o metropolă în care sunt 20 km de la un capăt la altul. Nu ar fi rău nici o versiune de 4 kW cu o baterie mare. Ei bine, poate că tinerilor de astăzi li se va întâmpla același lucru ca și mie… care, din diverse motive, mă găseam din când în când împingând la scuterul de 50cc care rămânea fără benzină. În orice caz, cu CE 02 4 kW nu durează decât 85 de minute pentru a încărca 20%-80% și 182 pentru a face plinul. Este disponibil doar încărcătorul standard.

 Specificații

După ce am spus aspectele practice și ținta în vizorul BMW, am putea să ne oprim aici. Dar pentru că pe puștii de altădată îi interesa dacă carburatorul era de 14 sau 19, dacă cutia de viteze era cu 3 sau 6 trepte, haideți să înșirăm câteva informații tehnice despre CE 02 care, în simplitatea sa, arată foarte asemănător cu o motocicletă. Cadrul din tuburi de oțel este un leagăn dublu și înfășoară echilibrat pachetul mare de baterii litiu-ion. CE 02 are un design propriu, îți face cu ochiul și nu are efectul Frankenstein al altor motociclete electrice, unde pachetul de baterii domină în mod disgrațios întregul vehicul. Chiar și motorul, de tip sincron, plasat într-o poziție destul de centrală, este bine pus în valoare de vopseaua argintie. Acesta livrează, așa cum se anticipa, 15 CP de putere maximă la 5.000 rpm, cu un cuplu de 55 Nm prezent de la 0 la 1.000 rpm. Cifre care permit o accelerație rapidă de la 0 la 50 km/h în 3 secunde. Turația maximă care poate fi atinsă este de 6.700 rpm. Puterea nominală, cea care poate fi susținută „la nesfârșit”, este în schimb de 8 CP, care devin 4 pentru varianta mică. Cuplul motorului este și aici de 55 Nm.

Răcirea este cu aer, atât pentru motor, cât și pentru baterie. Bateriile sunt detașabile pentru întreținere și, din punct de vedere fizic, pentru modelul de 11 kW, sunt două. O transmisie cu curea transferă puterea la roata din spate. Brațul unic din aluminiu este legat direct la un monoamortizo reglabil prin pretensionare cu arc; furca este una inversată de 37 mm. Roțile „pline” (din fericire, sunt din aluminiu) sunt de 14″ și montează anvelope destul de groase, 120/80 pe față și 150/70 pe spate. Sistemul de frânare are două discuri, unul pe față și unul pe spate, iar ABS-ul funcționează doar pe față. Celelalte controale electronice prezente sunt ASC (Automatic Stability Control, controlul tracțiunii în limbaj BMW) și RSC (Recuperation Stability Control, controlul frânei motorului), care ar putea părea de prisos la vehicule de o asemenea putere, dar care în schimb sunt decisiv utile pentru a face mai ușoară, sigură și exploatabilă sarcina unui motor electric. Sunt disponibile două moduri de condus (Flow și Surf), plus Flash, opțional. Acesta din urmă este standard în echiparea Highline, care include, de asemenea, mânere încălzite, un suport pentru smartphone și o conexiune pentru a face din telefon un fel de ecran suplimentar. Câteva detalii cromatice diferențiază Highline de modelul standard. De la Planet CE 02 asta e tot, acum abia așteptăm să o încercăm. Oare va trebui să așteptăm până în 2024?

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...