Yamaha ridică miza aerodinamicii în MotoGP cu o aripă în stil F1

Un spoiler spate extrem de distinctiv a apărut pe Yamaha în ultima zi a testelor de pre-sezon ale MotoGP 2023, în cea mai recentă mișcare în războiul aerodinamicii.

Anul trecut, unitatea de scaun a motocicletei a apărut din ce în ce mai mult ca un câmp de luptă aerodinamică  cu aripioare spate și cu ceea ce erau efectiv aripi spate testate. Aprilia a montat din nou o astfel de aripă mai devreme în weekendul de teste de la Portimao, alături de o serie de alte elemente aerodinamice extreme.

Dar acum, Yamaha a mers și mai departe cu versiunea sa triunghiulară, în buclă, în comparație cu unitatea Aprilia în formă de T.

Împreună cu ceilalți producători japonezi Honda și Suzuki, Yamaha a rămas în urmă în ceea ce privește dezvoltarea aerodinamică în ultima vreme, iar acum recuperarea întârzierilor în acest domeniu s-a dovedit a fi un obiectiv major al sezonului secundar.

Dacă acest lucru a dat roade este încă neclar, deoarece, în timp ce cealaltă mare noutate Yamaha – un nou motor a oferit în mod clar o putere suplimentară semnificativă, diferitele teste de aerodinamică nu au adus un pas înainte definitiv. Acestea au apărut ca o potențială distragere a atenției, având în vedere că atât campionul Yamaha din 2021, Fabio Quartararo, cât și Franco Morbidelli au petrecut testele de pre-sezon incomfortabil și, în special, deranjați de performanța mediocră a noilor pneuri.

Dar Quartararo a reușit o îmbunătățire cu adevărat impresionantă  pe un singur tur duminică, fiind cu 1,3 secunde mai rapid decât fusese în modul de contratimp cu o zi înainte -și, poate nu întâmplător, aripa spate a apărut pe motocicleta sa la scurt timp după aceea.

Quartararo a declarat că „nu a simțit cu adevărat” aripa în timpul cursei inițiale și nu se așteaptă ca aceasta să fie folosită în cursă.

„Adică, nu este mai rău sau mai bine, dar nu cred că o vom folosi”, a spus el.

De asemenea, el a glumit că mecanicul său a spus „Sper că nu funcționează, îmi pare rău!”, referindu-se la aspectul său.

Adaugati comentariu