Proiectat de Albin Hugo Liebisch, Böhmerland a fost produs la Schönlinde, în ceea ce este acum Krasna Lipa, în Republica Cehă, începând din 1925. Böhmerland a intrat în istoria motocicletelor cu mai multe caracteristici speciale: în primul rând, cu lungimea sa remarcabilă: peste 3 metri, ampatament de peste 2 metri. În funcție de versiune, un Böhmerland avea două, trei sau chiar până la patru locuri. În al doilea rând, cu roțile sale din aluminiu turnat, cu o formă izbitoare, ceea ce era departe de a fi obișnuit la acea vreme. Și în al treilea rând, la fel de exotic la acea vreme, cu  vopseaua strălucitoare, de obicei roșu și galben.

În partea din spate, cadrul tubular din oțel a rămas fără suspensie, iar pentru Böhmerland a fost folosit un braț oscilant scurt împins ca suspensie față. Ambele roți au fost echipate cu o frână cu tambur. Cu o capacitate cilindrică de 600 de cilindri, motorul monocilindric în patru timpi răcit cu aer producea inițial aproximativ 16 CP la 4.000 rpm, ulterior până la 24 CP la 5.000 rpm. În funcție de aceasta, se atingea o viteză maximă de 100 km/h. Până la cel de-al Doilea Război Mondial, au fost produse aproximativ 775 de Böhmerland, din care este estimat că doar 80 au supraviețuit.

Böhmerland reinventat

La Turnov, în Republica Cehă, la est de Dresda, este reînviat legendarul concept Böhmerland. Deja din 2019, dar în 2023, seria mică planificată de mult timp, numită Böhmerland 21, prinde contur concret. Peter Knobloch este forța din spatele proiectului Böhmerland 21 și are pregătirea profesională ideală pentru acesta. Pentru că nu este doar tehnician, ci conduce compania Tiskarna, specializată în imprimare 3D.

În special pentru piesele de serie mică sau chiar pentru piesele unice, imprimarea 3D oferă avantaje enorme în materie de costuri – sau face posibilă în primul rând crearea acestora. Designerul Jan Hrbek a fost implicat în reinterpretarea conceptului Böhmerland.

Modelele Böhmerland 21 nu sunt la fel de lungi ca originalele istorice, dar se deplasează pe caracteristicile esențiale de recunoaștere, pe roți de aluminiu de formă adecvată. O altă caracteristică izbitoare este diametrul lor mare: 21 de inci (aproximativ 53 cm). Acest lucru face ca anvelopele, cele de 120 în față și 130 în spate, să pară și mai înguste. Cadrul tubular din oțel, simulează o parte din spate rigidă, dar suportul punții spate este dispus ca un braț oscilant scurt cu braț superior, iar montantul suspensiei aproape vertical este bine ascuns.

La fel de originale și cu atât mai vizibile sunt arcurile roșii atașate la partea exterioară a furcii față. Iar cu unghiul aparent plat al capului de direcție, ar trebui să existe o senzație de lungime în exces, cel puțin în timpul mersului.Un motor cu doi cilindri în linie, răcit cu aer și ulei, va propulsa Böhmerland 21. După primele prototipuri cu un singur cilindru, cei doi cilindri și 760 cmc promit o putere de puțin sub 90 CP (65 kW) și un cuplu maxim de puțin sub 80 Nm.

Pentru punerea la punct finală, inclusiv pentru omologarea Euro 5, carburatorul clasic al vehiculelor de pre-serie va trebui probabil să facă loc injecției de benzină. Peter Knobloch nu a luat încă o decizie finală cu privire la utilizarea sau nu a supraalimentării. În orice caz, viteza maximă în cea mai mare treaptă de viteză, a cincea, ar trebui să fie de 180 km/h. Accelerația și manevrabilitatea ar trebui să fie decente.

În 2023, va începe în sfârșit producția de serie a modelului Böhmerland 21. Cu toate acestea, cei interesați ar trebui să facă o precomandă din timp, deoarece vor fi construite și livrate doar 10 motociclete. Această serie  are ca rezultat și un preț destul de piperat : 58.000 de euro plus taxele specifice fiecărei țări.

În plus față de prototipurile pentru Böhmerland 21 cu motor pe benzină, Peter Knobloch a construit prototipuri cu propulsie electrică. Datele cheie preliminare pentru acesta sunt: 51 kW (aproximativ 70 CP), 110 Nm, viteză maximă de 150 km/h, autonomie de până la 325 de kilometri și greutate totală de 168 de kilograme. Nu este încă clar dacă și, când va urma o serie Böhmerland 21 electric.

Mai mult, Peter Knobloch are în vedere chiar și o a treia versiune: fără benzină, fără emisii, fără baterie. ”Enigmatic”,  el nu a dezvăluit încă niciun detaliu.