Home Ride test Honda Rebel – Inimă mică, suflet mare
Ride test

Honda Rebel – Inimă mică, suflet mare

67


O motocicletă cu trecere la multe categorii de oameni, Rebel oferă atitudine și manevrabilitate într-un pachet stilat. Gândit pentru mediul urban și pentru generațiile tinere, Rebel este un bobber de mici dimensiuni cu o serioasă credibilitate stradală, cum s-ar spune prin filmele americane.

Foto: Bogdan Paraschiv

Scăpat într-o cuvă cu vopsea neagră înainte să-i fie montat rezervorul, oferă un pachet simplu și direct pentru cei interesați de stil și atitudine. În această plajă de preț există o gamă variată din care poți alege, de la adventure la sport, așadar succesul nu se datorează unor rațiuni pur financiare. Confirmat de-a lungul a mai multor zile și sute de kilometri bătute în oraș și în afara lui, e clar faptul că toată lumea întoarce capul după el. Modelul testat este varianta FOP, ce aduce în plus acel abajur negru mat al farului, secretul succesului imediat al noului model, burdufurile de cauciuc pentru furcă și o șa texturată. Prețul de pornire este 6.550 euro cu TVA, iar în această versiune, prețul de achiziție este de 7.050 euro cu TVA. Se conduce cu permis A2.

Cu șaua la 690 mm față de sol pare că mă așez pe scaun, nu mă urc pe motocicletă, iar în mers stau ușor ghemuit. În afara faptului că la drum lung a trebuit să mă opresc ceva mai des decât de obicei ca să îmi întind picioarele, n-am o problemă cu poziția. În oraș este deosebit de ușor de controlat. Oricât ți-ar plăcea puterea unei motociclete mai mari, sau unghiurile de înclinare ale vreunei sportive, Rebel este prea ușor de controlat ca să te plângi de ceva. Poate că are aproape 200 kg dar, concentrate atât de jos lucrează în sprijinul stabilității. E o joacă să-l manevrezi la viteză mică și este foarte stabil la drum lung chiar și atunci când vântul se întețește. Nu doar că am făcut sute de kilometri în afara orașului, dar mi-a și plăcut. Rebel nu este doar “All show and no go”. Dimpotrivă.

Honda Rebel e zburdalnic

Inima Rebelului este motorul iubitor de turații al lui CBR 500, cu alte reglaje pentru deschiderea supapelor și o hartă ce favorizează cuplul la turații mici, mult mai potrivit stilului motocicletei. Pentru 2020 modificări la nivelul evacuării au ajutat trecerea la Euro 5, dar au lăsat acel plăcut duduit al eșapamentului ce sună a mini chopper. Alte modificări pentru modelul  2020 sunt șaua mai confortabilă și, preferata celor cărora le place condusul într-un ritm susținut, suspensia revizuită.

Nu va câștiga curând vreun concurs de accelerație împotriva altor motociclete. Însă dacă eliberezi acești 45 CP cuplați la o cutie de viteze cu rapoarte destul de scurte vei observa că în oraș nu apuci să-i folosești prea des pe toți. Presupunând că vei conduce legal. Te ajută cuplul la plecarea după loc, iar următoarele trepte de viteză le vei selecta pentru a reduce turațiile. În oraș vei aprecia și ambreiajul cu alunecare limitată pentru că este foarte ușor de operat și dozat. Apropo, încă o modificare pentru noul model este bordul care are acum indicator pentru nivelul benzinei din rezervor și mult doritul indicator de treaptă.

M-am luat cu detalii și am uitat esențialul, din punctul meu de vedere. Suspensia revizuită înseamnă mai multă libertate de mișcare. Dacă înainte simțeam că motocicleta se împotrivește la unele manevre, acum e mai dornică să se încline și să-și schimbe direcția. A rămas la fel de ușor de împins în ghidonul lat, doar că acum primești susținere și din partea furcii. Te poți bucura de ea pe un drum virajat, de munte? Clar, și încă cum! Trebuie doar să ai în vedere doar că frânele sunt dedicate unor utilizatori obișnuiți, clar nu unui stil sportiv de conducere. Te poți încrede liniștit în ABS, care funcționează ideal, și să tragi de frână până se aprind avariile. Te distrezi mai mult dacă mergi mai încet.

Iată așadar o primă motocicletă cu atitudine și stil pentru cei nou veniți în lumea moto, pentru cei care se întorc după o perioadă de pauză și pentru cei care caută o alternativă pentru a nu mai pierde ore în șir în trafic.

Fișa tehnică Honda Rebel

471 cmc, 2 cilindri, răcit cu lichid, DOHC

alezaj x cursă (mm) 67×66,8

raport de compresie 10,7:1

injecție electronică PGM-FI

TRANSMISIE

finală pe lanț

ambreiaj în baie de ulei

Cutie cu 6 rapoarte, angrenare constantă

CONTROALE ELECTRONICE

ABS

CICLISTICĂ

Cadru tubular, oțel

Suspensie față furcă cu jambe de 41 mm Suspensie spate monoamortizor Showa Cursă față/spate (mm) 120/136

FRÂNE

Față disc flotant, etrier radial cu 4 pistonașe

Spate 1 disc, etrier flotant cu 2 pistonașe

PNEURI

Față 130/90 16 

Spate 150/80 16

DIMENSIUNI (mm)

Lungime x lățime x înălțime

2.205x820x1090 

Ampatament 1.490

Înălțime șa 690

Gardă la sol 125

Rezervor de 11,2 l

Masă în ordine de mers 191 kg

PERFORMANȚE DECLARATE

47 CP (34 kW) la 8.500 rpm

43,3 Nm la 6.000 rpm

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Ride test

Test Royal Enfield Shotgun 650, Made like a gun!

Un pic custom, un pic retro, dar în general modern. Cu siguranță,...

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...

Noutati motoRide test

1000 km pe asfalt și în off-road, Test GasGas ES 700

4 zile pe drumuri de pământ, cărări de munte, șosele secundare și...