Home Echipament HJC RPHA 70 – test aprofundat
Echipament

HJC RPHA 70 – test aprofundat

1


Cum am ajuns la casca HJC RPHA 70? Să o luăm cu începutul: mai întâi, aveam nevoie de o cască potrivită pentru forma capului meu, intermediar ovală. Iar asta scotea din listă câțiva producători, în principal cei care vin cu un calapod mai oval (Bell, Shoei etc.). Am luat în considerare și alți producători, iar din gama HJC mă tenta, evident, RPHA 11. Dar, pe lângă prețul ceva mai mare, nu avea elementele de confort pentru stradă și nu aveam de gând să cumpăr două căști. Așa am ajuns la HJC RPHA 70. Știam de bun început că voi folosi următoarea mea cască în principal atunci când plec din oraș, ocazional urban, și voi ajunge la câteva curse pe circuit. Faptul că la construcție se folosește o fibră de carbon și compozit carbon-sticlă m-a încântat. HJC numește P.I.M. – Premium Integrated Matrix – acest material folosit pentru carcasa exterioară (inclusiv cea a căștilor RPHA 11).

Proba practică

La început trebuia să trag și să mai împing când o puneam dar, odată așezată, devenea rapid comodă. Un pic mai comodă decât sunt eu obișnuit, dar trecea toate testele clasice de verificare ale mărimii. Casca este varianta XL (60/61 cm) a carcasei mari (cealaltă fiind XXL), iar cele pe care le-am purtat în trecut au fost fie 59/60, fie 60. Odată pusă, zgomotele rămâneau doar sunete de fundal. Exemplu simplu: atunci când cineva vorbește cu tine pe un ton normal, după ce îți pui casca auzi că spune ceva dar nu prea mai înțelegi ce, poți să dai din cap aprobator dacă vrei. Viziera se închide peste chederul de cauciuc de parcă ar fi o fereastră nouă de termopan. E un sentiment plăcut de calitate. Probabil ține și în timp. La nivelul bărbiei are două guri de ventilație care ajută la circularea aerului pentru a evita aburirea, unul dintre ele se acționează dinăuntru. Efect notabil are cel care se acționează din exterior și dirijează curenții de aer direct spre vizieră, pe celălalt l-am lăsat deschis și am uitat de el.

La drum lung casca filtrează bine zgomotele produse de turbulențele unui parbriz. Când am avut un parbriz prea înalt, în zilele toride de vară m-am încălzit serios în lipsa curenților de aer. Materialul interior al căști permite aerului să circule și pielii să respire cât de cât, astfel, dacă nu ești ascuns în spatele parbrizului, se va usca din mers. La motociclete mai mult sport decât touring lucrurile vor sta mai bine. Pentru că HJC RPHA 70 taie bine aerul, nu vei obosi din cauza unor mișcări produse de vânt. E foarte plăcută și în combinație cu motociclete naked, din aceleași considerente. Micuțul chin guard ajută la păstrarea unui nivel redus al zgomotului. În pachet mai este inclus un chin guard mai mare, cu prindere prin arici, care va ține și de cald atunci când e răcoare, nu doar că va ajuta în ce privește zgomotul.

Ca particularitate, fiind o cască gândită pentru motociclete mai sportive, după ce înclini capul spre înainte, când te apleci ușor pe ghidon, vei simți că priza de aer principală, cea de pe creștet, va începe să-și intre în rol și să funcționeze la altă capacitate. Poate fi închisă ușor cu mănușă, din mers, sau deschisă în două poziții. La poziția intermediară e mai ușor de ajuns dacă închizi și apoi împingi ușor în sus. 

Structura căștii integrale HJC RPHA 70

RPHA este produsă în trei dimensiuni ale carcasei exterioare, fiecare cu câte două mărimi la interior. Pentru situații de urgență căptușeala din dreptul obrajilor se poate scoate ușor de persoana care intervine având marcate două „mânere“ de culoare roșie. Înlăturarea acestei căptușeli permite scoaterea căștii mai ușor și previne producerea sau accentuarea unei posibile traume cervicale. Învelișul interior este pregătit pentru instalarea sistemelor de comunicație și este prevăzut cu locașuri în dreptul urechilor pentru difuzoarele intercom. Producătorul anunță că a folosit local materiale ce permit alunecarea brațelor ochelarilor, făcând punerea și scoaterea lor mai ușoară. Eu port ochelari de vedere cu rame mari, dar au brațele drepte și maleabile, astfel că nu am avut probleme. Vizorul interior închis la culoare al căștii, ochelarii de soare dacă vreți, vin natural peste ochelarii mei.

Când lovește neprevăzutul

Carcasa exterioară trebuie să absoarbă cât mai mult din forța de impact fără să o transmită mai departe către tine. Și este elementar să alunece peste suprafețe ca să nu imprime o forță de rotație. Până la partea cu căzătura, trebuie să spun că HJC RPHA 70 oferă un câmp vizual bun, chiar și când ești aplecat. Dar o simțeam prea comodă pentru circuit și se ușor atunci când mă lipeam de rezervor. În acele momente mi-ar fi plăcut o fixare pe cap ceva mai precisă, poate bureți laterali mai groși, dar acești ar fi încurcat pe stradă.

În octombrie, la ultima cursă din MotoRC din 2020, nu am avut pinlock-ul la mine. La prânz nici nu era nevoie pentru că au fost temperaturi ideale, în jur de 23 grade. Dar dimineața, la 6-7 grade, m-ar fi ajutat. Curațată bine înainte, în primele ture nu avea probleme cu aburirea. Abia după câteva ture, când începeam să mă încălzesc eu, mai ales în zona de mijloc a circuitului, un pic mai tehnică și cu mai viraje mai lente, viziera începea să se aburească. Își revenea pe ultima secțiune și pe lina dreaptă dar, pinlock-ul m-ar fi ajutat. Se montează și ușor. Altfel, la clasa 600, unde majoritatea motocicletelor au tobe sport de stradă, nu simt neapărat nevoia pentru dopuri de urechi. În sesiunea comună cu cei de la 1.000 (ambele clase de amatori), mă deranjează cu adevărat zgomotul motocicletelor lor.

Am căzut la ieșirea dintr-un ac de păr, la o viteză apropiată de stradă (60-70 km/h). Mi s-a părut că viteza e foarte mică și am încercat să mă ridic pentru a vedea unde sunt cei din spatele meu, am facut o tumbă involuntară și am aterizat în cârcă și pe cască. Materialul carcasei a cedat pentru a mă proteja pe mine, învelișul interior neavând urme de deformare vizibilă la interior. Mulțumit de cască? Absolut, la început pentru confortul pe stradă, iar ultima dată când am purtat-o și pentru siguranță. Pentru cei care fac câte un track day ocazional, cred că tot RPHA 70 e mai potrivită. Dacă în viitor voi ajunge des la pistă, aș încerca una dedicată care cu siguranță se va așeaza altfel, nefiind gândită să ofere confort ore în șir. Mi-aș cumpăra încă o HJC RPHA 70? La ce raport de preț/calitate are nu este ușor să găsești oferte mai interesante. Iar dacă te atrag modele mai colorate, cred că știi deja că HJC are numeroase căști inspirate din universul MARVEL (Superman, Venom și toată gașca).

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AccesoriiCascaEchipamentNoutati moto

Cardo Packtalk Edgephones: căștile la care visau instructorii moto

Specialiștii de la Cardo au prezentat un nou model de cască fără...

EchipamentNoutati moto

Alpinestars Absolute V2: siguranță ca-n MotoGP pentru oricine

Italienii de la Alpinestars, cunoscuți pentru aportul și prezența lor în lumea...

AccesoriiCascaEchipamentNoutati moto

Viziera încălzită a debutat comercial, dar prețul e pe măsură

Ce ai spune dacă ai afla că există o vizieră moto încălzită...

EchipamentNoutati moto

Dainese Atipica Air 2 a debutat: aspect de pantof sport, protecție de gheată moto

Italienii de la Dainese au lansat un nou model de pantofi pentru...