Home Echipament Cum alegi o geacă de touring potrivită?
Echipament

Cum alegi o geacă de touring potrivită?

140


Vara, iarna sau în patru anotimpuri: iată caracteristicile tuturor soluțiilor pentru o călătorie cu motocicleta lipsită de griji în orice condiții meteo
După motociclete și anvelope, este timpul să alegi echipamentul. Nu este un pas care trebuie subestimat, deoarece ținuta potrivită poate face diferența între mersul în confort total sau suportarea frigului sau a căldurii. alegerea gecii ideale pentru touring nu este întotdeauna banală, mai ales dacă nu ai în spate ani de experiență. Geaca moto este de fapt, probabil împreună cu mănușile, elementul care face cea mai mare diferență în a ne ține de cald în lunile reci sau de răcoare în timpul verii. Să vedem, așadar, care sunt caracteristicile esențiale pe care trebuie să le căutăm la o geacă de mototurism în funcție de diferitele situații cu care ne putem confrunta.

Geaca de vară

În lunile calde trebuie urmărită o singură și unică caracteristică: ventilația. Cu cât trece mai mult aer și cu cât este expulzată mai multă căldură corporală, cu atât te vei simți mai bine. Evident, cu cât este mai cald, cu atât mai important este acest aspect: dacă mergi pe temperaturi de peste 30 de grade, nu vei putea rezista cu o geacă ventilată necorespunzător.

Gecile moto ușoare sunt confecționate din țesătură, iar materialele sunt diferențiate în funcție de zonă . Zonele exterioare, cele mai expuse la posibilele lovituri, sunt confecționate din țesături consistente și mai rezistente la abraziune. Aceste zone sunt partea exterioară a brațelor, umerii și o parte a spatelui. Restul gecii este perforată pentru a maximiza fluxul de aer. Cu toate acestea, o anumită rezistență la abraziune este garantată pe întreaga suprafață.

Adesea, jachetele de vară includ membrane interne detașabile, rezistente la vânt, pentru a le face mai versatile pentru zilele mai puțin toride sau pentru ieșirile de vară seara.

Geaca de iarnă

La extrema opusă se află gecile de touring mai călduroase și mai grele, destinate curajoșilor care rămân pe două roți și în lunile reci. Acestea sunt de obicei compuse din mai multe straturi. Stratul interior detașabil este, de obicei, o căptușeală termică, care poate fi sintetică sau, în cazul celor mai pretențioase și scumpe geci, puf natural autentic.

Stratul exterior, geaca propriu-zisă, ar trebui să fie în mod ideal impermeabil. Membrana impermeabilă, cea mai renumită fiind Gore-Tex, dar există și altele la fel de bune, protejează eficient nu numai de ploaie, ci și de frig. Tocmai din cauza prezenței membranei impermeabile, gecile de iarnă sunt cele mai complexe și mai scumpe.
Membrana poate fi laminată, apoi lipită de țesătura exterioară, acesta împiedică de fapt îmbibarea gecii și este cea mai eficientă în caz de ploaie puternică.

Membrana poate fi și plutitoare, atunci când există o bulă de aer între ea și stratul exterior. Această construcție este cea mai eficientă pe vreme uscată, dar la temperaturi scăzute, tocmai datorită pernei de aer suplimentare și izolatoare care se creează între corpul riderului și exterior.

Ultima, dar nu cea din urmă, este membrana detașabilă, care, după cum sugerează și numele, poate fi pusă sau îndepărtată după bunul plac. Acest lucru caracterizează mai ales gecile de motocicletă touring pentru 4 sezoane. Chiar și în cazul gecilor de iarnă, se are în vedere un minim de ventilație, dar aceasta nu se face prin panouri întregi de țesătură, ci prin deschideri cu fermoar în diferite zone, cum ar fi pieptul, interiorul brațelor sau spatele. Acestea devin foarte utile atunci când folosești geaca de iarnă în zilele mai calde și nu vrei să transpiri.

Varianta all-season

Iarna, vara, apoi există geaca „bună la toate”, concepută pentru a se potrivi pe tot parcursul anului. Jachetele touring în patru sezoane au trei straturi, iar acestea pot fi compuse în diverse moduri. Cel mai exterior este geaca propriu-zisă, care este confecționată din țesătură rezistentă la abraziune și integrează protecții pe umeri, coate și, eventual, pe spate.

Ceea ce caracterizează cel mai mult geaca pentru 4 sezoane, pe lângă straturi, este prezența unor deschideri de ventilație deosebit de mari. Atât pe spate, cât și pe piept, „ferestre” mari pot fi deschise prin fermoare, astfel încât în zilele călduroase geaca se comportă aproape ca un echipament de vară. Odată închise, însă, fermoarele sunt etanșe.

Apoi, în interior există un strat impermeabil, o membrană care, de fapt, în multe cazuri, poate fi purtată și peste jachetă, pentru a-i maximiza eficiența în cazul în care te prinde ploaia. Stratul interior este stratul termic care, ca și în cazul deja menționat al gecilor pur de iarnă, poate fi căptușit cu materiale sintetice sau naturale.

Frumusețea gecilor de touring universale este posibilitatea de a ne bucura de numeroasele configurații și de a compune echipamentul așa cum ne place și în funcție de condițiile cu care ne confruntăm. Cu toate straturile puse și cu gurile de aerisire închise vom avea o geacă de iarnă în toată regula. Cu doar stratul exterior pe noi și fermoarele de ventilație complet deschise, vom avea o haină aproape comparabilă cu o jachetă de vară, nu la fel de ușoară, dar care ne va permite să supraviețuim chiar și la temperaturi de peste 30°C. Pentru toate celelalte situații, puteți opta pentru una dintre configurațiile intermediare.

Cu cât parcurgi mai mulți kilometri, cu atât mai importantă devine alegerea echipamentului potrivit. Alegerea unei geci pentru turele tale lungi, după cum am văzut, este mai complexă decât ai putea crede, dar trebuie doar să știi clar ce vrei să faci cu motocicleta ta și în ce perioadă a anului, iar cu acest ghid rapid vei avea elementele necesare pentru a cumpăra în cunoștință de cauză.

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

EchipamentNoutati moto

Alpinestars S-R10- Protecție la nivel înalt

Am testat prima cască de curse Alpinestars pe circuit. Iar părerea noastră...

Echipament

Dainese Mugello 3 și Misano 3 D-Air au debutat: ce trebuie să știi despre ele

Italienii de la Dainese au prezentat noile lor combinezoane de piele pentru...

Echipament

Tucano Urbano la EICMA 2023: Debutul vestei cu airbag Airscud Flex

Italienii de la Tucano Urbano s-au prezentat la salonul moto de casă,...