EWC 2023: YART Yamaha câștigă cursa de 24H de la Spa

Echipa oficială Yamaha cu Canepa, Fritz și Hanika, datorită victoriei din Belgia, depășește campionii  F.C.C. TSR Honda France în fruntea clasamentului Campionatului Mondial de Anduranță.

În ciuda unui start lent pentru Marvin Fritz, YART Yamaha a intrat rapid în viteză și s-a luptat cu rivalii săi pentru titlu într-o primă probă epică pe circuitul Spa-Francorchamps.

F.C.C. TSR Honda conducea clasamentul de la Spa după opt ore, în timp ce YART a întors complimentul după 16 ore. Dar, în timp ce YART a rămas în mare parte departe de probleme, defecțiunile de evacuare au forțat F.C.C. TSR Honda să intre la boxe timp de cinci minute imediat după marcajul de 16 ore.

Această întrerupere costisitoare a permis echipei YART să câștige teren, și chiar și un pneu spate deteriorat înainte de ora 19 a fost înlocuit rapid la boxe, permițând echipei să își continue cursa spre victorie pentru prima dată într-o cursă de 24 de ore de la triumful de la Le Mans în 2009.

Echipa belgiană BMW Motorrad World Endurance Team a profitat din plin de o serie de ghinioane ale echipei Yoshimura SERT Motul pentru a obține locul trei în cursa de acasă, în timp ce Suzuki a terminat pe locul patru.

BMW Motorrad a fost încetinită de unele probleme mecanice în primele opt ore, dar Yoshimura SERT Motul a avut parte de o cursă ghinionistă după ce a pornit ferm în lupta pentru poziția de lider. Sylvain Guintoli a încercat să facă o oprire greșită la boxe în prima oră. Echipa a fost apoi lovită de o penalizare costisitoare la stop-go pentru contactul lui Étienne Masson cu motocicleta Holland Motorstore Racing în virajul șapte, imediat după cinci ore.

Ghinionul echipei japoneze a continuat când motocicleta sa a fost nevoită să intre la boxe timp de trei minute pentru a remedia o problemă tehnică după șase ore. Șansele sale de a termina în primele trei locuri s-au încheiat apoi definitiv când motocicleta sa a necesitat înlocuirea pompei de apă cu trei ore și jumătate înainte de final.

Kawasaki Webike Trickstar a ocupat locul cinci, depășind o căzătură timpurie a lui Kazuki Watanabe, care a fost dus la spital pentru verificări, dar a revenit pe pistă pentru a relua ceea ce a fost o cursă destul de echilibrată.

Echipa belgiană KM99 a luptat pentru a reveni pe locul șase după o noapte bună cu Yamaha lor, trecând de pe locul 14 în clasamentul general după opt ore pe locul șase. Asta după ce Bastian Mackels a căzut la Eau Rouge în prima oră, înainte ca coechipierul său Lucas Mahias să se prăbușească lângă intrarea la boxe la sfârșitul celor șapte ore și jumătate.

Honda Viltaïs Racing a ocupat locul șapte, Motobox Kremer Racing locul opt, MANA-AU Competition locul nouă și TATI Team Beringer Racing locul zece și ultimul, într-o cursă afectată de o ploaie slabă în ultimele etape.

ERC Endurance Ducati nu a putut să continue după locul patru obținut la deschiderea EWC de la Le Mans, abandonând după aproape patru ore. Wójcik Racing Team EWC a urmat după șapte ore și jumătate, în timp ce echipa Bolliger Elveția a fost nevoită să se retragă după 18 ore, când motocicleta sa a rămas blocată în pietriș.

Clasament 24h Spa
1. YART – Yamaha Official Team EWC (Canepa, Fritz, Hanika), Yamaha YZF-R1, 572 de tururi
2. FCC TSR Honda France (Hook, Di Meglio, Techer), Honda CBR1000 RR-R, + 1 tur
3. 4. BMW Motorrad World Endurance (Reiterberger, Mikhalchik, Guarnoni), BMW M 1000 RR, + 3 tururi
4. Yoshimura SERT Motul (Black, Guintoli, Masson), Suzuki GSX-R1000, +5 5.
5. Kawasaki Webike Trickstar (De Puniet, Watanabe, Leblanc ), Kawasaki ZX-10R, +10
6. KM99 (Mahias, Mackels, Marino), Yamaha YZF-R, +11 7.
7. National Motos Honda (S. Suchet, V. Suchet, Raymond), Honda CBR1000 RR-R, +16
8. Team Louit April Moto (Calia, Gamarino, Pons), Kawasaki ZX-10R, +16 9.
9. Honda No Limits (Masbou, J.Nigon, Gabellini), Honda CBR1000 RR-R, +19
10. Honda Viltais Racing (Alt, Odendaal, Mercado), Honda CBR1000 RR-R, +20

Clasamentul campionatului EWC (după 2 din 4 curse)
1. YART – Yamaha Official Team EWC, 118 puncte
2. FCC TSR Honda France, 117 puncte
3. BMW Motorrad Endurance, 85
4. Yoshimura SERT Motul, 66
5. Honda Viltais Racing, 56
6. Kawasaki Webike Trickstar, 56
7. Tati Team Beringer, 46
8. ERC Endurance , 38
9. Motobox Kremer Racing, 28
10. KM99, 27

Adaugati comentariu