Ediția 2023 a cursei TT de pe celebra Insulă Man a ajuns la final, iar Piter Hickman este marele câștigător. În acest an, Hickman a obținut cea de-a 11-a victorie la TT din carieră și a reușit să facă asta cu un ecart de 17 secunde în fața lui Michael Dunlop, o altă legendă a competiției.

Michael Dunlop a reușit să obțină în total 25 de victorii la Isle of Man TT, în timp ce Joey Dunlop rămâne cel mai de succes competitor al acestui eveniment, cel puțin până la ediția 2024.

Traseul cursei TT de la Insula Man are o lungime de 60,72 kilometri și include 217 viraje. Circuitul stradal a avut prima cursă derulată acolo în 1907 și a atins deja 102 etape până la ediția din 2023. Evident, este și cel mai periculos eveniment de acest gen din lume, iar el rămâne în picioare din motive ce țin atât de tradiție, cât și de dorința concurenților de a alerga aici.

Puțini au fost anii în care evenimentul s-a derulat fără niciun eveniment fatal, iar asta se întâmplă deoarece motocicletele care aleargă pe drumuri publice abordează viteze ridicate, actuala medie de viteză pentru record fiind trecută de 130 de mile pe oră, adică 219 km/h viteză medie pe un traseu de peste 60 de kilometri, pe drumuri folosite în mod normal de locuitorii Insulei Man.

În cazul în care nu ați văzut încă imagini de la acest eveniment, trebuie să urmăriți de cel puțin două ori pentru a vedea nivelul la care se află competiția. Spre exemplu, un montaj cu imagini on-board de pe motocicleta Honda CBR 1000RR-R Fireblade a lui Davey Todd a fost publicat de oficialii Isle of Man TT pe canalul lor de YouTube.

Mai jos, puteți vedea ce înseamna asta în materie de viteză și cum se derulează lucrurile vreme de aproape 20 de minute, cât durează un tur în forță pe celebrul traseu de la Insula Man.