Home Ride test BMW R1250 GS
Ride test

BMW R1250 GS

1


Incredibila Monza!

Parabolica, Variante… Uite, toate sunt aici! Nu, nu suntem în Brianza, ci în Sahara, unde BMW a duplicat Templul Vitezei. Și unde ne-am plimbat cu noua GS.

Lesmo unu, Lesmo doi. Apoi, coborâm fulgerător spre Serraglio: doi cilindri, opt supape, 136 CP. Suntem în templul vitezei. Campionatul mondial SBK din anii 90? Nu, Merzouga, Maroc, unde începe deșertul. Nu strângem în mâini ghidonul unei sportive, ci dominăm lumea pe un BMW R 1250 GS. Are ditamai ghidonul, cum se cuvine să aibă un crossover. Sub roți nu avem pista de la Monza, ci nisipul de altădată de la Paris-Dakar. Nici o șmecherie, acum ne jucăm cu piesele. 

Ascari se apropie, în interior, stânga-dreapta într-o clipă. O motocicletă de 249 de kilograme agilă ca o Enduro, magia motorului cu pistoane opuse: un echilibru perfect. Dintotdeauna a fost secretul GS. Gaz, cordon extern spre Junior, și am pornit: patru, cinci, șase mii de rotații. Boxerul își schimbă vocea, este noua tehnologie BMW Shiftcam: un arbore cu came pentru joase, pentru înalte, pompa de injecție variabilă. Acest model GS ia virajele ca o furie, intră în viteze una după alta… și într-o clipă este deja în Parabolica. Intru larg, închid trasa, fața de 19 plantată de Telelever.

În linie dreaptă, îmi trag sufletul în spatele parbrizului, ca pe autostradă. Gata să mergi departe, pentru că GS îți iei când ai nevoie să mergi departe. Aici însă vedem în partea de jos prima variantă, prinsă pe frână, detașată lateral, structură Enduro Pro cu ABS care permite derapajul pe spate.

Și acum intrăm în legendă: Curvone. Viraje memorabile pentru generații de piloți. Mâna pe accelerație, cu controlul tracțiunii, care nu taie, ci livrează gazul ca un pilot perfect. Electronica nu e totul, dar atunci când funcționează atât de bine e mai bine. Roggia, apoi din nou Lesmo unu, Lesmo doi și apoi iar cei 136 CP de la boxer. Monza în deșert, nisip în loc de asfalt. Pentru o zi, toate acestea sunt posibile. Și este cel mai bun mod de a explica cuvântul crossover: un Enduro puternic ca o motocicletă de sport. Pe scurt, GS.

APOCALIPSA ACUM

Mai știți când ne jucam, când eram copii cu bilele și pe plajă ne lăsam trași de picioare pe nisip, ca să lăsăm o urmă cu fundul? Ei bine, asta e ceea ce a făcut mai mult sau mai puțin BMW în Maroc, pentru colosala producție a spotului pentru noul model X5. Care acum e gata și pentru off-road. Dar, din moment ce era prima dată, o însoțea cea care la BMW era deja obișnuită cu off-road. Nu contează dacă are două roți … O muncă colosală, care ne-a lăsat fără cuvinte chiar și pe noi, care în ultimii ani am văzut nenumărate lucruri foarte ciudate, excesive și extravagante. Ideea e OK, dar să o pui în practică este cu totul altceva. Cum se spune, între vorbă și faptă…

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati motoPrezentareRide test

Yamaha XSR 125- Micul heritage

Echipată cu cea mai mică cilindree din gama Yamaha, XSR 125 aduce ...

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...