Home Noutati moto Așa arată o motocicletă electrică de 8.300 de lei fabricată în India
Noutati moto

Așa arată o motocicletă electrică de 8.300 de lei fabricată în India

66
Oben Rorr motocicleta electrica


Oben, un start-up specializat în motociclete electrice, a anunțat că va începe livrarea primului său model, Rorr. Până aici, nimic deosebit, nu? Compania din India are deja peste 21,000 de pre-comenzi pentru acest model, ceea ce este ușor suprinzător.

Discutăm despre o motocicletă electrică echipată cu un motor dezvoltat in-house, ce are o putere nominală de 13.4 cai-putere. Propulsorul IPMSM de 10 kW permite un sprint de la 0 la 40 kilometri pe oră în trei secunde, în timp ce viteza maximă este limitată la 100 km/h.

Fiind un vehicul cu transmisie automată, un asemenea model ar putea fi condus legal și de posesorii de permis de conducere categoria B care urmează 10 ore de curs practic la o școală de șoferi în vederea conducerii motocicletelor cu transmisie automată. Cu riscul de a vă fi ridicat entuziasmul prea mult, încă nu știm când și dacă acest model va fi vândut pe piața din Europa.

Vestea bună este că ar fi necesară doar echiparea modelului Rorr cu ABS, precum și asigurarea că sistemul electric respectă normele Europene, ceea ce nu reprezintă o provocare dramatică pentru o companie care a reușit să dezvolte de la zero un motor electric și o motocicletă, printre altele. Sigur, mai sunt de trecut câteva obstacole de tipul obținerea unei omologări-tip, precum și alte asemenea, însă acești pași au sens abia după ce producătorul este convins că își poate amortiza costurile.

Acumulatorul acestei motociclete este de tip LFP, adică Litiu-Fier-Fosfat și este dezvoltat tot de compania care îl produce. Potrivit Oben, modelul Rorr are 95 la sută din componente obținute de la producători din India, ceea ce este un rezultat foarte bun pentru ei în contextul potențialelor probleme cu furnizorii pe care le-ar întâmpina un producător la început de drum care s-ar baza pe mai multe fabrici din afara țării sale.

Dezvoltarea unor repere in-house are avantajul de a obține o configurație cât mai apropiată de necesitățile caietului de sarcini și de a asigura un nivel de performanță cât mai înalt. Evident, nu toți producătorii merg pe această cale, deoarece costurile sunt pe măsură, iar multe firme aflate la început de drum care încearcă asemenea obiective ajung să nu ducă treaba până la capăt.

Potrivit producătorului, acumulatorul de acest tip are mai multe cicluri de încărcare decât o baterie Litiu-Ion, precum și o rezistență crescută la temperatură și capacități de încărcare rapidă extinse. Deși nu au specificat nici capacitatea acumulatorului și nici autonomia estimată, Indienii de la Oben au menționat că durează doar două ore pentru a realiza o încărcare completă a acumulatorului.

Dacă nu ați fost până acum curioși în privința acestui model, aflați că prețul său de listă este de 149.999 de rupii indiene, ceea ce înseamnă aproximativ 1.600 de euro sau puțin peste 8.000 de lei. Pentru cei interesați de mobilitate pe două roți la un preț redus, dar fără rabat la aspectul exterior, pare a fi o alegere tentantă – dacă ar putea să îl cumpere dintr-un showroom.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...