Proiectul de lege a fost aprobat: vei putea conduce un scuter de 125cmc cu categoria B

scuter de 125 cmc Honda PCX 125

După mai mulți ani de dute-vino în comisiile parlamentare, proiectul de lege care permitea posesorilor de permis de conducere categoria B să folosească scutere de 125 cmc a fost adoptat în unanimitate. Atenție, însă, asta nu înseamnă că puteți urca de astăzi pe un scuter de 125 cmc dacă aveți doar permis categoria B!

Schimbarea vine sub forma posibilității oferite posesorilor de permis de conducere categoria B de minimum 3 ani, care au și 24 de ani împliniți și se înscriu să facă 10 ore de practică de școală moto. Abia atunci vor avea voie să conducă legal un scuter de 125 cmc ”doar” cu permisul de categorie B.

Măsura a fost adoptată în numele decongestionării traficului din orașele mari, adesea aglomerat de șoferi care sunt singuri în mașinile personale. Cu un efort minim în materie de practică, menit să fie efectuat pentru siguranța lor și a celor din jur, șoferii sătui să formeze aceeași coadă de mașini în fiecare zi vor putea trece pe un scuter de 125 cmc după ce vor urma toate formalitățile legale.

Deși proiectul de lege anunțat de Ionuț Moșteanu a fost votat în unanimitate pe 13 iunie, trebuie să așteptați și cadrul legal pentru aplicarea sa, respectiv să se facă mici modificări în legea circulației pe drumurile publice, precum să se stabilească dacă absolvirea acestor 10 ore de practică va implica necesitatea înscrierii unei anume mențiuni pe permisul de conducere.

Este clar că respectivii conducători vor trebui să facă dovada absolvirii celor 10 ore de practică pe două roți în cadrul unei școli de șoferi. Sperăm că va exista o variantă care să nu oblige cetățenii să poarte în permanență o adeverință mare cât o carte de identitate sau, mai rău, cât o coală A4, dar asta este altă problemă.

Spre exemplu, începând cu 2013, categoria AM a fost introdusă din oficiu pe permisele de conducere de categoria B. Aceasta limita posesorul la utilizarea unui scuter de maximum 50 centimetri cubi cilindree, pe când noua măsură urcă cilindreea maximă la 125 cmc. Deși nu pare mult, vorbim despre o cilindree de două ori și jumătate mai mare, iar obligativitatea acelor cursuri este o idee bună.

În contrast, în mai multe state din Europa este permisă conducerea unui scuter de maximum 125 cmc doar cu permisul de categorie B, însă nivelul de educație rutieră scăzut din România impune această minimă măsură. În contrast, pentru categoria A sunt necesare 20 de ore de practică înainte de a fi examinat de un organ abilitat.

Diferența adusă de acest proiect de lege este eliminarea obligativității unui examen pentru obținerea dreptului de a conduce un scuter de 125 cmc pe drumurile publice dacă ai deja permis de conducere de minimum 3 ani pentru categoria B și minimum 24 de ani împliniți.

Condițiile au fost prezentate ca fiind cumulative, din ceea ce interpretăm noi, adică nu va fi suficient să ai permisul de categorie B de minimum 3 ani ca să fii eligibil și nu este suficient doar să ai 24 de ani împliniți și permis de categoria B.

Evident, cei care au trei ani de permis de conducere Categoria B au și cel puțin 21 de ani împliniți, deci ei pot oricând să urmeze cursurile unei școli de șoferi pentru categoria A1 sau A2, deși asta vine cu un cost mai ridicat, însă vor putea conduce o plajă mai largă de vehicule cu două roți. Dar asta este ceva ce era posibil oricum și înainte, însă nu era abordat decât de cei pasionați de acest subiect.

Foarte important de menționat este faptul că proiectul le va permite celor care au doar permis categoria B și respectă celelalte criterii să conducă scutere de până la 125 cmc cu transmisie automată, deci nu și motociclete de 125 cmc cu transmisie manuală. Puterea maximă permisă este de 11 kW, iar raportul putere-greutate maximum permis este de de cel mult 0,1 kW/kg.

Via | Ionuț Moșteanu (Facebook)

Foto: Bogdan Paraschiv

Adaugati comentariu