Home Noutati moto Yamaha XSR900 GP: stil retro și tehnologie modernă într-o singură motocicletă
Noutati moto

Yamaha XSR900 GP: stil retro și tehnologie modernă într-o singură motocicletă

26


Dacă vrei să pară că mergi pe o motocicletă din anii ’80, dar fără să restaurezi un asemenea exemplar și să te bucuri totuși de avansul tehnologic disponibil astăzi, există variante. Yamaha are încă o asemenea ofertă, materializată sub forma lui XSR900 GP.

Practic, îmbini design-ul motocicletelor de competiție ale anilor ’80, cu tot cu schema coloristică populară la acea vreme, dar faci asta cu o motocicletă modernă din punct de vedere tehnic. Aspectul exterior este inspirat de modelele YZR Grand Prix, în special la nivelul carenei față, dar și la forma rezervorului și la ”codiță”. Avem în continuare un cadru Deltabox, o tehnologie care debutase în a doua parte a anilor ’80, un motor cu trei cilindri în linie și o cutie de viteze manuală cu șase trepte.

La nivel estetic, singurele lucruri care trădează apartenenţa modernă sunt catalizatorul, semnalizatoarele cu LED şi blocul optic frontal care ar fi prea mic în raport cu ceea ce putea asigura un far de motocicletă în acea perioadă. O privire ;i mai atentă va remarca ceasurile de bord trecute pe un ecran TFT de cinci inchi şi suspensia faţă modernă.

Propulsorul CP3 asigură 117.3 cai-putere la 10.000 rpm și un cuplu maxim de 93 Nm la 7.000 rpm, valori care ar fi fost remarcabile pentru această cilindree în urmă cu 30 de ani, deoarece vorbim de 890 cmc. Nu lipsește quickshifter-ul cu funcție sus/jos, precum și un slipper clutch, cel din urmă fiind, de asemenea, la capitolul tehnologii moderne de care nu ne puteam bucura pe motocicletele anilor 80.

La fel de modernă este suspensia complet reglabilă KYB față/spate, cu furcă inversată pe față și suspensie spate cu basculă oscilantă și monoamortizor. Sistemul de frânare include două discuri de 298 mm pentru puntea față și un disc de 245 mm pentru roata spate, ce lucreză cu jante de 17 inchi realizate prin forjare din aluminiu. Anvelopele sunt Bridgestone Battlax Hypersport S23, de asemenea la un nivel tehnologic la care doar se putea visa în urmă cu 30 de ani.

Spre deosebire de orice proiect de tip restomod, acest model vine cu o unitate inerțială pe șase axe pentru a asigura cele mai moderne tehnologii de asistență a riderului. Avem în standard controlul tracțiunii în funcție de unghiul de înclinare, ABS, controlul derapajului, funcție de control wheelie și chiar cruise control. Există trei moduri de rulare presetate și unul complet reglabil pentru a permite o rulare personalizabilă la nivelul aspectelor cheie ale electronicii: răspuns la accelerație, nivel putere livrat, frâna de motor și controlul tracțiunii, printre altele.

Listele de comenzi vor fi deschise la dealerii Yamaha în viitorul apropiat, dar nu vorbim de o serie limitată aici, deci aveți şanse mari să prindeţi o alocare dacă vă mişcaţi suficient de rapid.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Triumph Thruxton Final Edition: cântec de lebădă pentru cafe-racer-ul britanic

Triumph a prezentat Thruxton Final Edition, versiunea care va reprezenta ultima serie...

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 RS: motor de Panigale V4 pentru noua variantă

Ducati a prezentat o nouă variantă a lui Multistrada, numită Multistrada V4...