Home Ride test Vintage, dar nou!- Brixton Cromwell 1200
Ride test

Vintage, dar nou!- Brixton Cromwell 1200

279


Brixton a intrat decisiv în segmentul motocicletelor cu aspect vintage și o motorizare de capacitate mare. Și le propune europenilor ceva care să le meargă la suflet, un bicilindru de 1200 cm3.

Potrivit celor mai recente date disponibile de la Agenția Medicamentului din Italia, cel puțin 3,6 milioane de persoane au primit o rețetă pentru antidepresive cel puțin o dată. Ce legătură are asta cu motocicletele? Ei, după ce am testat în detaliu modelul Brixton Cromwell 1200, comparația cu un antidepresiv nu pare deloc deplasată. Nu știm exact cum te simți dacă iei antidepresive, dar Cromwell te relaxează, te împacă cu lumea și îți alungă chiar și cele mai negre gânduri. Totul, datorită blândelor vibrații ale motorului său de cilindree mare, care, după o zi de plimbare, te fac să te întorci acasă cu un zâmbet larg și încrezător. Plus că mai prezintă și avantajul deloc neglijabil al faptului că nu are niciun efect secundar și nu necesită o rețetă ca să îl iei.

Tânăr și fără complexe

Brixton este o marcă tânără, născută în 2015 și deținută de grupul austriac KSR, care, pe lângă altele, produce în China motociclete cu o aromă vintage, care se remarcă prin componente de calitate, atenție la detalii și stil. Până la prezentarea lui Cromwell 1200, Brixton oferea doar modele mici și medii, dar, cu acest bicilindru de peste un litru, intră cu eleganță în lumea motocicletelor maxi.

Trebuie totuși să menționăm că sunt maxi doar până la un punct, deoarece ca gabarit, masă și performanțe, Cromwell 1200 este oricum numai intimidant nu. Totul se învârte în jurul motorului de 1222 cm3, cu doi cilindri paraleli și o singură axă cu came, răcit cu lichid, care livrează aproape 82 CP la 6500 rpm și un cuplu maxim demn de un autoturism mic, adică 108 Nm la numai 3500 rpm. Propulsorul nu duce lipsă de caracter, asta inclusiv datorită modernului ride-by-wire, coordonat de un ECU semnat Magneti Marelli, care îți permite să alegi între două moduri de rulare, Eco și Sport. Controlul tracțiunii este și el prezent și poate fi dezactivat, ceea ce, pentru o motocicletă precum Cromwell, pare mereu o necesitate obscură.

Cromwell 1200 este echipat cu suspensii KYB, în față cu o furcă față tradițională de 41 mm, cu o cursă de 121 mm, iar în spate, cu o pereche de amortizoare cu preîncărcarea reglabilă și o cursă de 87 mm. Sistemul de frânare este furnizat de Nissin și include două discuri de 310 mm în față, fiecare cu un etrier radial cu două pistonașe, plus un sistem ABS cu două canale furnizat de Bosch. „Pantofii“ sunt italienești, Pirelli Phantom Sportscomp, pe jante de 18 inchi în față și de 17 în spate. Lista dotărilor este completată de blocuri optice full LED, inclusiv semnalizatoare LED, iar ceasurile de bord sunt înlocuite de un ecran TFT ușor de citit, dar fără o conexiune pentru smartphone.

Până acum, ai putea crede că Brixton Cromwell nu are nimic de invidiat la rivalii mai celebri, în afară de farmecul pe care îl au mărcile ce au făcut istorie în motociclism. Cei de la KSR au gusturi bune, fără îndoială, iar dacă ne uităm îndeaproape la Cromwell, descoperim că îndeplinește toate condițiile pentru a atrage cumpărători. Începând cu o atenție aproape excesivă la detalii. Crucea grecească, simbol prezent pe majoritatea modelelor Brixton, este reprodusă pe numeroase componente ale motocicletei. E aproape sigla lor, și o găsim pe manșoane, pe scărițe, pe capacul rezervorului de carburant, în interiorul farului și în multe alte locuri. Prea multe sigle și simboluri? Greu de spus, dar există riscul să trecem de linia care separă designul de designul aglomerat.

Complet relaxat

Pentru a te lămuri ce poate o motocicletă, în primul rând trebuie s-o conduci. Așa că am urcat în șaua aflată la o înălțime perfectă (800 mm) pentru a controla mai bine masă masa la plin, de 235 kg, care se cam simte la manevrele de pe loc și la viteze foarte mici. Poziția este tipică pentru motocicletele clasice – stai cu trunchiul drept, cu brațele întinse pe ghidonul larg și cu picioarele îndoite corect, scărițele fiind exact sub pieptul pilotului. Nimic nou aici, totul e familiar și ușor de abordat.

Motorul cu manetoanele defazate la 270° merge precis la ralanti, cu un zgomot aproape imperceptibil, iar în trafic, Cromwell se strecoară cu o agilitate discretă datorită unui unghi bun al direcției și ambreiajului ușor de acționat. Repetăm însă că în asemenea situații, masa se simte un pic. Pentru a beneficia de efectul terapeutic al lui Cromwell, trebuie să ieși cu el din oraș, preferabil pe un drum frumos sau pe serpentine, unde poți să mergi relaxat de la un viraj la altul, moment în care te transpune într-o lume pașnică și liniștită.

Motorul are forță din plin și trage chiar și de la turații joase în trepte superioare. Când îi ceri ajutorul, cutia de viteze răspunde cu o cuplare rapidă și ușoară. Aici însă găsim un mic defect, probabil singurul, al acestei frumoase motociclete cu iz clasic. Este un efect evident de pornit/oprit perceput când revii pe accelerație după ce o duseseși complet la ralanti. Ceea ce e mare păcat, deoarece mai faci asta la rularea cu viteze mici, iar atunci armonia nu mai e perfectă, însă totul putea fi îmbunătățit cu o calibrare mai atentă a sistemului ride-by-wire. Să îl considerăm un păcat al tinereții, care poate va fi remediat cu o actualizare de software a unității ECU.

Când ritmul este constant, Cromwell se lasă condus cu mare artă. Abordează virajele cu vervă, cu o înclinare echilibrată și într-o manieră suficient de precisă. Aici e și meritul anvelopelor Pirelli, care sunt aproape o garanție a eficacității. Desigur, dată fiind natura acestei motociclete, comenzile trebuie date așteptându-te la un timp de răspuns adecvat naturii. Cromwell nu strălucește ca viteză cu care schimbă direcția și nu îi place să atace virajele cu frânare până în momentul care precede apexul.

Distracție în doi

Suspensiile fac cu brio treaba, asigurând o rulare fără griji chiar și cu pasager. În cazul acestuia, vă informăm cu bucurie că o mare parte din șa îi este dedicată. Însă, dacă vrei să ridici tempoul, reacțiile lui Cromwell vor denota imediat un anumit disconfort. Furca face eforturi să urmărească toate schimbările rapide de încărcare specifice rulării sportive, în timp ce perechea de amortizoare din spate se străduie să facă față denivelărilor asfaltului. Frânele au o forță adecvată pentru puterea motorului, iar cele din față sunt bine modulate. Însă la acționarea frânei din spate, vei constata că este puțin prea agresivă, ceea ce declanșează intervenția ABS-ului chiar și pe uscat.

Chiar dacă are cursa lungă, odată ce ai trecut de turația de cuplu maxim și țintești spre zona roșie, motorul începe să meargă mai puțin lin și să vibreze perceptibil. Cel mai bine e să mergi dintr-o treaptă într-alta, în succesiune rapidă, între 3000 și 5000 rpm, când bicilindrul este cel mai plăcut de condus. Modul Sport grăbește răspunsul la accelerație, rezultatul fiind vehement, dar accentuează efectul de pornit/oprit pe care le-am remarcat la rularea cu viteze mici. Astfel, modul respectiv devine aproape inutil la o motocicletă de acest tip, fiind de preferat mai degrabă o hartă Rain, capabilă să limiteze cuplul motor și să controleze tracțiunea cu atenție.

Noul Brixton Cromwell 1200 are multe săgeți în tolbă: calitate bună a asamblării, aspect captivant și un motor plin de personalitate. Oferă un cocktail similar cu al unui monstru sacru precum Triumph Bonneville – până și comportamentul dinamic este echivalent –, iar cele câteva hibe pot fi atribuite faptului că e un proiect nou. Vestea bună este că are un preț atractiv, de 10.699 de euro, iar culorile în care e disponibil sunt verde, negru și gri.

 

Radar

Brixton Cromwell 1200 este un model cu aspect clasic cu multe virtuți și câteva „boli ale copilăriei“. A obținut note bune pentru conducere, deoarece e ușor de folosit și accesibil tuturor. Este un bicilindru cu o personalitate plăcută și performanțe mai mult decât adecvate pentru acest tip de motocicletă, iar pachetul electronic asigură tot ce ai nevoie pentru a conduce în siguranță. Păcat de răspunsul perfectibil la accelerație în situațiile menționate. Triunghiul șa-scărițe-ghidon e corect, iar confortul oferit per ansamblu este bun.

Suspensia lucrează destul de bine, câtă vreme nu crești ritmul prea mult, iar cutia de viteze și sistemul de frânare se comportă și ele bine. Așadar, a primit note bune și la capitolul aspect dinamic, unde face o figură excelentă și în materie de finisaje, precum și ca sentiment general de maturitate. Calitatea tuturor componentelor pare ridicată, iar același lucru poate fi spus și despre suprafețele vopsite, precum și diferitele îmbinări între componente. Prețul este și el atractiv, la doar puțin peste 10.000 de euro.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...

Noutati motoRide test

1000 km pe asfalt și în off-road, Test GasGas ES 700

4 zile pe drumuri de pământ, cărări de munte, șosele secundare și...

Noutati motoRide test

Călătorul perfect- Test Ducati Multistrada V4 S GT

Primul model nou de la Ducati pentru 2024 e Multistrada V4 S...