Home Turism moto UN PIC DE EST, UN PIC DE VEST
Turism moto

UN PIC DE EST, UN PIC DE VEST

19


INTERSECȚIE DE LUMI ȘI CULTURI, ANTIC, PLĂCUT, INTIM: DE BĂTUT CU PICIORUL, FĂRĂ GRABĂ, PIERZÂNDU-TE PRINTRE STRĂDUȚELE ORAȘULUI DE SUS ȘI ATRACȚIILE ORAȘULUI DE JOS, LA LUMINA FELINARELOR CU GAZ.

CENTRUL E ACTIV ȘI PLIN-OCHI DE TURIȘTI, O ZONĂ MAGICĂ DE VIZITAT PE JOS PIERZÂNDU-TE ÎNTRE PIAȚA AGROALIMENTARĂ ȘI NENUMĂRATELE SCĂRIȚE CARE LEAGĂ PIEȚELE DE STRĂDUȚE.UN PIC DE EST, UN PIC DE VEST

Protejat de muntele Medvednica, travesat de râul Sava, Zagreb este o intersectie de lumi, punct de întâlnire între est și vest, o punte pentru cine călătorește între Balcani și Adriatica. Are un iz central-european care se simte pe străzile largi cu castani sălbatici, cu urmele austro-ungare de pe fațadele serioase și elegante ale clădirilor din orașul de jos, Donji Grad, ce se întinde chiar sub Gornji Grad, care evident este orașul de sus. Dar mai este încă o diviziare, în afară de cea în cartiere: râul Sava este granița dintre nord și sud – la nord de râu s-a dezvoltat orașul vechi, cu centrul antic și clădirile din secolul XIX, în timp ce la sud e Zagrebul nou.UN PIC DE EST, UN PIC DE VEST
O ÎNTINDERE DE UMBRELUȚE Traseul noastru cuprinde toată zona veche, cu plecarea și sosirea la Catedrala construită într-un perfect stil neogotic. Cu motocicleta, dar nu numai, descoperim locurile cele mai reprezentative, dar și cele de neratat. La început se parchează chiar lângă catedrala Înăl
Dedesubt – macheta din bronz a orașului Zagreb amplasată pe strada Bakaca te face să înțelegi cum s-a dezvoltat orașul. Pe pagina alăturată sus – băncuțe în parcul din strada Tkalciceva, presărată de numeroase localuri; Fațada catedralei; o fată în costum național și funicularul.
țării Maicii Domnului unde sunt câteva locuri numai bune pentru o plimbare pe jos în zona din jurul pieței Dolac. Străduțele ce se răsfiră de la maiestuoasa catedrală, înconjurată de zidurile fortificate și de Arhiescopie, sunt în cea mai mare parte pietonale. e mai convenabil să bați cu piciorul această 4parte a orașului. Așa ai ocazia să începi excursia cu una dintre zonele cele mai plăcute, magice chiar, într-un continuu sus-jos plin de scărițe abrubte și neașteptate. Din Kaptolski te plimbi până la o uriașă întindere de umbrele roșii: piața Dolac, inima orașului. Aici se vând produsele artizanale, fructe, verdețuri, flori, miere, lemn sculptat. Imposibil să nu fii fascinat de acel dute-vino, de culorile țipătoare și de parfumurile acestui bazar aflat sub cerul liber. Pentru prânz, sunt chioșcuri pentru cine dorește o gustare rapidă, dar există și un birou de informații turistice unde îți faci plinul de hărți. Coborând la nivelul inferior al bazarului se ajunge până la piața Banjelacic unde e pus la loc de cinste unul din simbolurile orașului: statuia contelui Josip Jelacic, ban al Croației la jumătatea sec XIX. Și această piață este deschisă și vie ca și Kaptolski unde ne întoarcem ca să ne urcăm în șa. Luând-o pe lângă parcul Rimniac trebuie să ții minte locurile pe unde se intră ca să te poți întoarce odată ce termini turul orașului. Această mare zonă verde este foarte bine întreținută și este păcat să o ratezi. Țintind sudul, trecând pe lângă vechile blocuri, se ajunge la marea piață Tomislav unde iese în evidență pavilionul artelor, galben și luminos. Construcția ridicată la sfârșitul sec. XIX găzduiește importante expoziții de artă modernă și contemporană, care merită văzute.
CU FUNICULARUL Se trece de arhiva de stat, de Teatrul Național Croat și apoi se ajunge la cea mai centrală stradă, Ilica. De aici începe o parte pietonală. E recomandat să parchezi unde găsești un loc bun (nu există locuri speciale pentru moto, dar se pot folosi cele pentru mașini) și se continuă pe jos. Strada aglomerată este plină deUN PIC DE EST, UN PIC DE VEST
magazine și pasaje frumoase ca Octagonul, galeria care conduce la piața de Flori. În plus, urmărind strada Ilica se ajunge la intrarea de jos a funicularului. Nu putem rezista, trebuie să urcăm și să ne bucurăm de scurta călătorie. Se ajunge la Gornj Grad, orașul de sus, unde se înalță Parlamentul și biserica San Marco, închisă publicului, ce dau în piața cu același nume. În acest punct trebuie să te oprești un pic, fie pentru a admira orașul ce se întinde dedesubt, fie pentru a aștepta apusul. Aici încă mai funcționează vechile lampioane cu gaz, aprinse în fiecare seară de un angajat și stinse în fiecare dimineață. Atmosfera creată de această lumină veche este într-adevăr deosebită. Orașul are un parfum aparte, de briză proaspătă. Poate vine de la Medvednica, poate de la parcurile orașului, cert este că miroase a tufe, a flori, a curat. Ușa de piatră e o trecere ce dă într-o capelă mică unde este pusă expusă icoana Sfântei Maria de la Usa, sfânta ce protejează Zagrebul. Legenda spune că icoana este unicul obiect care a supraviețuit marelui incendiu ce a distrus ușa originală. Astăzi este loc de pelerinaj și destinația marii procesiuni de pe 31 Mai, ziua orașului.UN PIC DE EST, UN PIC DE VEST
STRADA PĂDURII La întoarcere nu ne grăbim. Ne pierdem printre prăvăliile liniștite ale acestui orășel în sine, antic și plăcut. În șa trebuie urmărite sensurile unice și indicatoarele spre Parlament. Se poate ajunge cu motocicleta, însă nu te poți opri. Apoi ne întoarcem la intersecția cu strada Streljacka, unde se virează la dreapta și ne îndreptăm către nord. Se trece printr-o frumoasă zonă rezidențială verde, plină de vile elegante. Se urcă pe străzi sinuoase care taie pădurile din spatele centrului istoric. Suntem tot pe teritoriul Zagrebului, dar ne îndepărtăm de haos și trafic, dezmorțind puțin motorul și ciclistica. UN PIC DE EST, UN PIC DE VESTNu întâlnim pe nimeni aici. Turiștii se înghesuie doar în centru. Locuitorii nu au timp să ajungă până aici, excepție făcând câte un biciclist care zboară peste urcarea dulce ce devine coborâre iute spre Catedrală. Înainte însă depășim câteva colegii, un institut de muzică și splendidul parc Ribnjac unde de data aceasta trebuie să ne oprim ca să ne reorganizăm instantaneele luate mental.

Pod Grichim Topom Zakmardijeve stube nr. 5 Locul în care este amplasat acest restaurant îl face să fie interesant, mai ales seara – chiar sub turnul Lorscak. Meniul este tradițional (foto). Nota de plată este în jur de 35 Euro.

UN PIC DE EST, UN PIC DE VEST

UNDE SE MANANCA:

Ristorante Vinodol Teslina nr. 10 Mai bine faceți rezervări în acest frumos restaurant împărțit în 2 săli – de ales cea cu verandă. Meniu tradițional și grătar excelent, de combinat cu aperitive și supe. Pentru o cină se cheltuiesc în medie 30 Euro.
Ristorante Sarm Heinzelova nr. 78 Acesta este locul perfect: ieftin, reconfortant, cu un grătar uriaș unde se prepară pește, dar și o carne perfectă. Mese din lemn și fețe de masă cu pătrățele: un loc cu aer rustic, dar care este în mijlocul orașului. Pentru o cină se cheltuiesc în medie 20 Euro.
Pod Zidom bistro & wine bar Ulica Pod Zidom nr. 5 Local fermecător unde te poți opri pentru un aperitiv – excelente vinurile roșii la carafă – sau pentru o cină rapidă. Ambianța e tinerească, cu mese înalte cu tabureți care alternează cu mese normale. Pentru un aperitiv și un fel de mâncare se cheltuiesc în medie 15 Euro.

UNDE SE DOARME:

Best Western Hotel Astoria Petrinjska nr. 71 www.hotelastoria.hr. Hotelul este de 4 stele reale, cu camere bine mobilate (foto). Parcarea interioară este foarte utilă ținând cont de poziția centală a hotelului. Pentru o cameră dublă prețul pornește de la 90 Euro cu micul dejun inclus.
Hotel Jagerhorn Ilica nr. 14 www.hotel-jagerhorn.hr. „Fermecător“ este primul tău gând când intri în acest hotel – mobilierul e ales cu grijă, localizarea perfectă. Este în centru, între orașul de sus și cel de jos. Are camere elegante și curate, cu preț corect, chiar dacă e poziționat central. În interior este și o cafenea cu bolte din caramidă, ideală pentru un aperitiv. Camera dublă pornește de la 70 Euro cu mic dejun inclus.
Palace Hotel Trg. Josipa Jurja Strossmayera nr. 10 www.palacehotelzagreb.com. Un hotel de 4 stele luxos și plăcut. Camera dublă măsoară 22 de metri pătrați și e comoda și luminoasă. Parcarea interioara e nepăzită. Camera dublă cu mic dejun – 80 Euro.

UTILE:

Acte Ca în toate țările UE, trebuie doar cartea de identitate validă, actele motocicletei, permisul de conducere și asigurarea cu carte verde.

Electricitate 220 V; e necesar un adaptor pentru priză.

Monedă Chiar dacă face parte din UE, Croația nu e încă în zona Euro. Moneda locala e Kuna. Un Euro e circa 7,5 kuna.11 Numere utile Urgențe: 112 Pentru incidente stradale: 1987 Website de turism www.croazia.hr

NU TREBUI RATAT:

Muzeul croat de artă naivă Găzduit de palatul Raffay din orașul de sus, acest mic, dar important muzeu adună peste 1.800 opere (foto) ale artiștilor care au scris istoria curentului naiv în Croația. Dar nu e doar atât: sunt expuși artiști din toată Europa. Arta naivă este definită ca un segment de artă modernă încadrând mai clar ceea ce înainte era numită artă primitivă. www.hmnu.org/en/10
Muzeul relațiilor încheiate Proiectul era inițial unul itinerant, dar de câțiva ani muzeul are un sediu permanent la Zagreb. Afluxul mare de public și de obiecte fac ca acest muzeu să fie un loc de „cult“. Muzeul relațiilor încheiate expune „resturile“ de care vrem să scăpăm când dragostea se termină și spune povestile relațiilor de amor. Pe websiteul oficial se pot vedea obiectele expuse. www.brokenships.com.
Muzeul Arheologic Pasionații de arheologie nu vor dori să rateze o vizită la acest mare muzeu, unde sunt organizate expoziții temporare, ce se alătură marilor expoziții permanente, care expun obiecte din Preistorie până în Evul Mediu. www.amz.hr/home.aspx.
Pavilionul de Artă Modernă Începând din Mai 2016 sunt 4 mari expoziții: Dalibor Martinis, Ivo Dulcic, Nada Orel și Alberto Giacometti. Ținând cont că Pavilionul este deschis de la 11.00 la 20.00, este timp pentru o vizită. www.umjetnicki-paviljon.hr.

 UN PIC DE EST, UN PIC DE VEST

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Turism moto

Experiență la vârf, Grossglockner, Austria

Curbe de vis șerpuiesc pe versanții celui mai înalt munte din Austria,...

Comunitatea motoNoutati motoTurism moto

De astăzi puteți comanda DUSÎNTORS, un volum despre călătorii pe motocicletă

Pasionații de aventură au în față o nouă carte care le poate...

Comunitatea motoTurism moto

Vespa Castle Ride 2023

În perioada 10-13 august 2023, Sibiu va găzdui cea de-a doua ediție...

Ride testTurism moto

România pe două roți, aventura japonezelor de 125

Deși mulți cred că o motocicletă puternică și mare este necesară pentru...