Home Comunitatea moto Triumph Track Days 2023: O zi la circuit cu Triumph
Comunitatea moto

Triumph Track Days 2023: O zi la circuit cu Triumph

4


Importatorul mărcii Triumph în România a organizat, pentru prima dată, un eveniment de tip track day. Practic, în locul ilustrelor ”porți deschise”, importatorul a închiriat circuitul Motorpark din Adâncata și a invitat toți motocicliștii cu peste doi ani de permis categoria A și timp liber să le încerce modelele.

La doar o zi după ediția 2023 a Distinguished Gentleman‘s Ride, eveniment unde britanicii de la Triumph sunt parteneri de ani buni, marca din Hinckley s-a implicat în ceva complet diferit. Până la un punct, cel puțin, deoarece nu te împiedica absolut nimic să participi la ambele evenimente, însă nu cu același port.

Poate că pare că am ieșit puțin în decor, dar vă asigur că nu este cazul. Povestesc despre un track day, adică o ieșire pe circuit în cadru organizat, iar cei de la Triumph au adus acolo inclusiv modele care participaseră cu doar o zi înainte la DGR. Deci da, poți să le ai pe amândouă, chiar și cu aceeași motocicletă, dar schimbarea trebuie să vină de la tine, în special în materie de îmbrăcăminte.

În caz că nu știați deja, la mersul pe circuit și la orice eveniment de tip track day pentru motocicliști, trebuie să fiți echipați complet și adecvat. Pentru mulți dintre voi, cum este și cazul autorului, nu este vorba de o schimbare dramatică față de echipamentul purtat de fiecare dată când ne urcăm pe motocicletă. Vorbim despre cască moto omologată ECE, mănuși dedicate pentru motociclism, geacă moto care să îți acopere integral trunchiul, pantaloni moto cu protecții și ghete moto. Nu-i deloc complicat, dacă mă întrebați pe mine.

Bașca, la unele evenimente de tip track day, nu este permis accesul pe circuit fără un combinezon moto, fiind acceptate și cele din două piese. În cazul de față, nu era propusă o conducere într-un asemenea regim încât să fie reguli atât de stricte de acces, dar e bine să citiți mereu termenii și condițiile unor evenimente înainte să vă înscrieți pentru a evita suprizele neplăcute când vă găsiți ajunși la recepție și nu vi se permite accesul. Rar mi-a fost dat să văd asemenea situații, dar vă asigur că se poate întâmpla.

Pregătiți de acțiune, aveam și o motocicletă rezervată din timp. Mi s-a spus că a fost cea mai solicitată și dorită motocicletă de pe listă. M-am simțit puțin mândru de alegerea mea, chit că era doar o chestiune de preferință personală. Da, am ales un Street Triple RS 765, un streetfighter puternic, echipat cu un propulsor cu legături directe în sportul cu motor. Mai precis, Triumph este furnizorul de motoare al clasei Moto2 din MotoGP.

Până în 2018 inclusiv, Honda asigura unitatea folosită de toate echipele din acel campionat, sub forma unui agregat cu patru cilindri preluat de la CBR600. Cei de la Triumph au venit cu trei cilindri și 765 de centimetri cubi. Noul agregat s-a dovedit a fi deosebit de fiabil, iar recordurile pe circuit stabilite de predecesoarele motociclete ale clasei au fost doborâte de noile motociclete dotate cu motorul Triumph.

Acum, eram și noi pe circuit, tot cu un Triumph cu trei cilindri și 765 centimetri cubi, dar într-o variantă Euro 5 și pretabilă conducerii legale pe drumurile publice. A fost dragoste de la prima răsucire a manșonului din dreapta. Nu, nu ne-am crezut în Moto2 mai mult de o clipă, trecătoare, de altfel, dar vă putem relata că propulsorul respectiv, împreună cu transmisia cu rapoarte scurte și quickshifter-ul din dotare fac o echipă care poate cuceri și pe cei mai pretențioși dintre cârcotași.

Încă nu s-a inventat motocicleta perfectă pentru toți riderii, așa că au fost și câteva elemente care ne-au oprit din semnarea pe loc a unui contract de achiziție, dar pe acelea le putem povesti cu altă ocazie.

Am profitat de oportunitate pentru a încerca și alte modele Triumph, în limita timpului disponibil. Am reușit să prindem un loc pe un Bonneville T120, un model cu un propulsor de 1.2 litri, care impresionează prin cuplul motor din dotare. Acesta din urmă poate fi condus și pe circuit, deși este clar în elementul său în alt mediu.

Apoi, ne-am îndreptat atenția spre un Speed Twin 900, o altă motocicletă în stil retro, dar cu tehnologie modernă la bord. Aceasta este prietenoasă din prima clipă, reușind să își disimuleze cu eleganță cilindreea.

Evenimentul acesta este primul track day organizat de importatorul Triumph în România, dar zâmbetele de pe fețelor celor prezenți ne face să credem că nu va fi și ultimul.

Foto: Triumph România

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea moto

Cu Motorrad la Motorpark: BMW Motorrad Track Experience 2023

Chiar dacă marca germană nu ar fi celebrat aniversarea a 100 de...

Comunitatea moto

Mit sau adevăr: poți frâna mai bine fără ABS?

În aproape orice grup de motocicliști te-ai afla, fie că este online...

Comunitatea moto

Un nou record Guinness: Cel mai bătrân motociclist înscris într-o competiție!

Știm cu toții că mersul pe motocicletă nu este pentru toată lumea,...

Comunitatea motoNoutati moto

Valentino Rossi a primit încă un trofeu – Brembo îi celebrează cariera pe două roți

Valentino Rossi, legenda vie a motociclismului și motivul pentru care mulți urmăresc...