Home Noutati moto Iată de ce reîncepe acum epoca de aur a MV Agusta
Noutati motoPiata moto

Iată de ce reîncepe acum epoca de aur a MV Agusta

46


La Schiranna a avut loc prezentarea gamei 2023, primul eveniment la care au participat și managerii KTM. Și am înțeles motivele pentru care MV Agusta va deveni, în sfârșit, o marcă cu adevărat premium și stabilă.

Hubert Trunkenpolz a spus totul în urmă cu câteva săptămâni: KTM va prelua o responsabilitate mare cu MV Agusta, avem idei și planuri clare pentru un viitor ambițios și durabil. Și  acest lucru vine de la un om care se află în fruntea celei mai mari companii de motociclete din Europa, un colos care crește cu 40 de procente pe an, atât datorită motocicletelor, cât și datorită unor divizii din ce în ce mai promițătoare (design, e-mobilitate și, mai ales, inteligență artificială: în viitor vom auzi mult despre o marcă numită Avocodo).

Deja astăzi, KTM a pus piciorul în prag la Schiranna, unde acționarul majoritar este în continuare Timur Sardarov. Se poate vedea în lucrurile mărunte. Nu întâmplător, la prezentarea gamei 2023, au fost prezente două figuri cheie în noua strategie a MV Agusta, care au vorbit despre viitorul companiei. Unul este Florian Kecht (unul dintre managerii de top ai KTM), iar celălalt este Luca Martin, un venețian din Portogruaro, are o experiență îndelungată atât în domeniul restructurării corporative, cât și în cel al lanțului de aprovizionare. Și el este cel care joacă rolul de „ofițer de legătură” între Schiranna și Mattighofen.

SARDAROV: UN BILANȚ POZITIV

La prezentare a fost prezent și Timur Sardarov, omul care a adus MV Agusta până aici. „Compania nu ar fi fost astăzi aici dacă nu aș fi venit eu, când am ajuns nu exista nimic care să aibă sens logic, industrial”, spune el cu o sinceritate caracteristică. Și pentru asta, este un fapt, trebuie să-i acordăm credit tânărului antreprenor rus: sub conducerea sa, MV Agusta a creat o gamă rațională de motociclete, s-a poziționat pe segmentul premium al pieței și, mai ales, a ieșit din faliment.

SCHIMBAREA DE RITM CU KTM

Dar această eră, într-un fel, a ajuns la final. Volumele de vânzări nu au venit niciodată, Sardarov știe acest lucru, iar el și-a dat seama că nu mai poate face mai mult pe cont propriu. Stând pe umerii unui gigant precum Pierer Mobility, perspectivele se schimbă. Acum este mai ușor să faci planuri de dezvoltare, să mergi la furnizori și să obții componentele necesare pentru fabricarea vehiculelor. Acum există o soliditate financiară.

Dar KTM nu este Pantalone. Nu aruncă cu bani în ea. Zilele antreprenorilor de stil vechi, precum contele Domenico Agusta, sunt moarte și îngropate. După cum ne învață istoria Ducati – care, spre disperarea „italienilor cu orice preț”, a început să facă bani abia sub conducerea Audi – eficiența germană este esențială pentru a face companiile durabile și profitabile. Își pierde Italia celor două roți suveranitatea? Cui îi pasă! Dacă  lipsesc capitalul și viziunea antreprenorială, primesc antreprenori serioși din străinătate.

Între timp, la MV Agusta au pierdut suveranitatea în ceea ce privește înmatricularea motocicletelor: modelele parcate pe malul lacului pentru testul de presă aveau toate numere de înmatriculare austriece, unde primele două litere sunt „BR”, indicând districtul Braunau am Inn (care este orașul la care se referă Mattighofen). Dar nu contează, au rămas la detalii. Sau la semne, dacă preferați.

TOATE CONȚINUTURILE

La fotografia de grup de la final, vechii și noii manageri se îmbrățișează pe scenă. Per total, acest lucru este bun pentru toată lumea. Sardarov a găsit un partener de încredere, în timp ce grupul Pierer are acum marca de care avea nevoie pentru a intra în segmentul de lux. Ce-i drept, pentru că MV Agusta vrea să devină, pe termen scurt, Rolex-ul motocicletelor: „Nici măcar nu vom mai avea indicații privind anul modelului”, spune Luca Martin, „ceea ce atestă valoarea nebună pe care aceste motociclete sunt capabile să o garanteze. O valoare care este alcătuită din calitatea construcției, fiabilitatea și disponibilitatea pieselor de schimb, precum și o rețea de vânzări care, în sfârșit, este la înălțimea așteptărilor, capabilă să concureze cu adevărata piață

DE LA MIC LA MARE

Dintr-o marcă de nișă, MV Agusta va deveni o marcă de 15-16 mii de motociclete pe an. Investițiile vin deja și sunt vizibile: o a treia linie de producție este în curs de înființare, fabrica istorică va fi restructurată „pentru a deveni casa MV Agusta”, după cum a spus Sardarov, iar capacitatea de producție va ajunge la 7.500 de motociclete până în 2023 (dublu față de 2022). Motociclete – sau, mai degrabă, opere de artă, așa cum le definește noua conducere germană, care vor fi vândute în toată lumea. Grație contribuției KTM (care a preluat pârghiile din sectorul vânzărilor și al distribuției), se construiește o rețea de distribuție cu adevărat globală. „Obiectivul este de a plasa 25% din producție pe piețele din America de Nord și de a crește cu o cotă de până la 10% în țările în care există putere de cumpărare și poftă de produse premium cu adevărat italiene, cum ar fi Coreea de Sud și Taiwan”, spune Martin. El spune acest lucru, dar senzația este că mașina austriacă unge rotițele pentru a trece cât mai repede de la vorbe la fapte.

CONTROVERSATUL LXP

Între timp, activitatea de pe malul lacului Schiranna nu se oprește. LXP (a se citi: Lucky Explorer), prima bicicletă de aventură a producătorului din Varese, este practic gata pentru producție. Un proiect dorit cu tărie de Sardarov și care, după cum afirmă foarte diplomat Florian Kecht, „se afla într-un stadiu atât de avansat de industrializare încât era greu de oprit”. Mai puțin diplomatul Trukenpolz îl calificase drept ‘dăunător pentru marcă’, dar Kecht susține că ‘toate lucrurile luate în considerare, motocicleta își poate avea rațiunea de a fi, dacă va fi un model cu adevărat premium și bine făcut în cadrul gamei MV Agusta’. Bineînțeles, știm că va reprezenta o nișă de piață care nu trebuie să facă cifre mari”. Va sosi în septembrie-octombrie, iar noi am văzut-o dezbrăcată de suprastructură, după cum puteți vedea aici.

DE CE VA REUȘI KTM

Până la urmă, epoca de aur a MV Agusta începe acum: niciodată compania, în lunga sa istorie de mare pasiune și bilanțuri pe roșu, nu s-a aflat într-o situație atât de optimă ca aceasta. Este adevărat că, în trecut, alți giganți precum Harley-Davidson, malaezienii de la Proton și Mercedes au cumpărat MV Agusta și au fost arși de experiență. Dar de data aceasta este diferit: KTM are un ritm de creștere excelent, are dimensiunea unei multinaționale, se concentrează pe produsul motocicletă (spre deosebire de Mercedes) și a găsit piesa care lipsea din mozaicul de mărci.

Și este curios că epoca de aur a uneia dintre companiile care reprezintă cel mai bine Made in Italy pe două roți a început de la un rus și un austriac. Sub ce pavilion va continua această aventură în viitor este, în opinia noastră, deja destul de clar.

 

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...