Home Noutati moto Triumph Tiger 900: mai multă putere pentru generația 2024 și nu doar atât
Noutati moto

Triumph Tiger 900: mai multă putere pentru generația 2024 și nu doar atât

15


Triumph a prezentat generația 2024 a modelului Tiger 900, iar una dintre modificările-cheie implică o creștere de 13 procente a puterii motorului. 

Agregatul cu trei cilindri, 12 supape și două axe cu came, de 888 cmc, are raportul de compresie de 13.0 la 1 și echipează modelele Triumph Tiger 900 GT, GT Pro și Rally Pro. Alezajul este de 78.0 mm, iar cursa pistonului este de 61.9 mm, deci nu sunt schimbări aici, însă englezii au apelat la pistoane noi, o nouă chiulasă, profile noi pentru axele cu came şi o admisie regândită.

Rezultatul duce la o putere totală de 106.5 cai-putere la 9.500 rpm şi 89.50 Nm la 6.850 rpm. Varianta precedentă livra puterea maximă la 8.750 rpm şi cuplul maxim la 7.250 rpm, deci noua variantă a motorului prezintă un comportament diferit din acest punct de vedere. Reducerea turaţiei la care este livrat cuplul maxim aduce la o uşurinţă în utilizare. Printre modificările care au dus la acest rezultat se numără şi noul sistem de evacuare, schimbat încă de la galerie, nu doar parţial.

Toate cele trei variante de Triumph Tiger 900 vin cu o transmisie manuală cu şase trepte cu un ambreiaj asistat şi cu quickshifter. În materie de frâne, cele trei variante împart celebrii etrieri Brembo Stylema Monoblock cu patru pistonaşe, montate radial, ce strâng o pereche de discuri flotante de 320 mm pentru roata faţă. Roata spate are un monodisc de 255 mm şi un etrier flotant cu un singur piston. De notat şi trecerea la pompă de frână radială pentru roata faţă, iar ambele roţi beneficiază de ABS cornering în standard pentru toate variantele de Tiger 900.

Suspensia acestor modele este semnată de Marzocchi, cu jambe de 45 mm pentru roata faţă şi furcă inversată, complet reglabilă, în timp ce roata spate are preîncărcare şi detentă reglabile. Varianta Rally Pro a lui Triumph Tiger 900 are o suspensie faţă Showa tot cu furcă inversată şi jambe de 45 mm ce oferă reglaje manuale pentru preîncărcare, detentă şi compresie. Amortizorul spate al acestei variante este şi el reglabil.

Diferenţa între suspensia Marzocchi şi Showa oferită pe aceste trei modele Triumph este la nivelul cursei, fiind mai mare pe cea furnizată de Showa pentru modelul Rally Pro. Evident, aici ţine şi de cum au configurat cei de la Triumph aceste trei modele, nu neapărat de furnizori în sine. Varianta Rally Pro vine în standard cu anvelope Bridgestone Battlax Adventure, în timp ce modele GT şi GT Pro ale lui Tiger 900 vin cu Metzeler Tourance Next. Roata faţă este de 19 inchi, în timp ce roata spate este de 17 inchi la acest model indiferent de variantă, deşi modelul Rally Pro are jante spiţate, iar suratele sale au jante din aluminiu turnat.

Pe partea de electronică, Triumph Tiger 900 are un ecran TFT de şapte inchi pentru a afişa ceasurile de bord şi acesta include conectivitate Bluetooth, alături de un conector USB-C. Nu lipşeşte o aplicaţie dedicată prin care poţi comunica şi face setări motocicletei de pe telefonul tău. Noile Tiger 900 de generaţie 2024 pot activa automat luminile de avarie la o frânare de urgenţă, precum şi să le oprească automat la momentul plecării de pe loc.

Triumph a schimbat şaua la toată gama Tiger 900, iar modelele Pro au şi încălzire în standard. Înălţimea la şa este reglabilă între 82 şi 84 cm la GT şi GT Pro, pe când la Rally Pro este reglabilă între 86 şi 88 cm. Poate fi comandată opţional o şa încălzită care are o înălţime mai joasă cu 20 de mm, deci rezultă o înălţime la şa de 84 cm şi pentru Tiger 900 Rally Pro dacă optaţi pentru aceasta.

Casa din Hinckley a montat un nou amortizor de ghidon şi a schimbat şi poziţia ghidonului cu 15 mm cu această ocazie. Alte schimbări includ carene modificate faţă de varianta predecentă, în vederea optimizării aerodinamicii, precum şi lumini de zi cu o semnătură modificată pentru vizibilitate mai bună.

Noile Triumph Tiger 900 GT şi GT Pro sunt oferite în nuanţele Snowdonia White, Grapphite cu accente Sapphire Black sau Carnival Red cu accente Sapphire Black. Varianta Rally Pro vine pe Carbon Black cu Sapphire Black sau Ash Grey cu accente Intense Orange, respectiv Matte Khaki cu accente Matte Phantom Black. Probabil cea din urmă arată cel mai bine atunci când este murdară.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Ducati Hypermotard 698 Mono: primul Supermotard monocilindric din Borgo Panigale

După o campanie de teasing ce a început prin prezentarea noului motor...

Noutati moto

Yamaha MT-09 primește un facelift pentru generația 2024

La un deceniu de la debutul primului model care a purtat acest...

2024 BMW S 1000 XR
Noutati moto

BMW S 1000 XR generație 2024: iată lista actualizărilor primite

BMW Motorrad nu s-a mulțumit să îl lanseze pe M 1000 XR,...

Noutati moto

Moto Guzzi Stelvio debutează înainte de EICMA

Italienii de la Moto Guzzi nu au mai avut răbdare până la...