Home Noutati moto Yamaha MT-09 primește un facelift pentru generația 2024
Noutati moto

Yamaha MT-09 primește un facelift pentru generația 2024

16


La un deceniu de la debutul primului model care a purtat acest nume, Yamaha a lansat un facelift pentru cea de-a treia generație de MT-09. 

Naked-ul restilizat merge în continuare pe inima CP3 ce își trage rădăcinile din 2021, dar agregatul este învelit acum într-un cadru Deltabox din aluminiu turnat, iar tot ce e în jurul acestuia este, de asemenea, nou. Așadar, e mai mult decât un simplu facelift, ba chiar ar putea fi considerată o generație nouă după standardele altor producători. Yamaha îl descrie totuși drept un facelift al lui MT-09.

Toate elementele de caroserie sunt noi, incluzând aici un far nou, stopul este și el modificat, iar poziția de conducere a riderului a fost schimbată. Rezervorul este nou, iar blocul optic frontal are o carcasă nouă și are elementele luminoase repoziționate. Stopul cu LED are și el o configurație nouă, iar șaua este din două bucăți, ceea ce înseamnă că poate fi montat mai ușor un capac monopost sau poți schimba doar șaua care îi revine riderului.

Geometria direcției a fost modificată pentru a permite un comportament mai precis, iar sistemul de frânare a devenit și el mai performant datorită unei pompe de frână radiale de la Brembo. Nu lipsește un bord nou, butoane noi și posibilitatea de a instala cruise control. Ghidonul este montat mai jos acum, fiind în coninuare reglabil, în timp ce scărițele pilotului au fost mutate cu 30 de milimetri mai în spate și cu 9.5 milimetri mai sus decât la modelul precedent. Acestea pot fi și ele reglate în două poziții diferite. Și scărițele pasagerului au fost mutate, iar forma lor a fost regândită pentru a asigura mai mult confort.

Yamaha a schimbat și poziția levierului schimbătorului și a pedalei de frână spate, iar schimbătorul poate fi echipat cu quickshifter, așa cum era și până acum. Tot la nivel de comenzi dedicate riderului, ceasurile de bord noi sunt preluate de la Tracer 9 GT+ și Niken GT. La fel ca până acum, este integrată aplicația Yamaha MyRide. Riderul are posibilitatea să opteze între patru teme de afișaj prestabilite și poate folosi și navigația Garmin StreetCross.

În materie de electronică, Yamaha oferă trei moduri  de rulare predefinite și două complet personalizabile. În cadrul celor două se poate regla nivelul de putere livrat, controlul tracțiunii, dar și setări precum slide control și Back Slip Reglator. Cel din urmă ajută riderul să controleze motocicleta la momentul în care se blochează roata spate pe fondul unei frâne de motor prea puternice.

Anvelopele din dotarea de fabrică sunt acum Bridgestone Battlax Hypersport S23, iar Yamaha oferă noul MT-09 facelift în trei variante de culoare: Midnight Cyan, Tech Black și Icon Blue. Ar trebui să ajungă în showroom-uri până la finalul acestui an, iar listele de comenzi vor fi deschise în curând, moment în care vor fi precizate și prețurile.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Triumph Tiger 900: mai multă putere pentru generația 2024 și nu doar atât

Triumph a prezentat generația 2024 a modelului Tiger 900, iar una dintre...

2024 BMW S 1000 XR
Noutati moto

BMW S 1000 XR generație 2024: iată lista actualizărilor primite

BMW Motorrad nu s-a mulțumit să îl lanseze pe M 1000 XR,...

Noutati moto

Moto Guzzi Stelvio debutează înainte de EICMA

Italienii de la Moto Guzzi nu au mai avut răbdare până la...

Noutati moto

BMW M 1000 XR: a treia motocicletă dezvoltată de divizia M

Divizia M de la BMW a semnat încă o motocicletă de performanță...