Home Noutati moto BMW S 1000 XR generație 2024: iată lista actualizărilor primite
Noutati moto

BMW S 1000 XR generație 2024: iată lista actualizărilor primite

19
2024 BMW S 1000 XR


BMW Motorrad nu s-a mulțumit să îl lanseze pe M 1000 XR, ci l-a și actualizat pe S 1000 XR, modelul de la care s-a pornit pentru hyper-adventure-tourer-ul prezentat săptămâna trecută.

La nivel stilistic, avem un spate redesenat, noi panouri laterale și alte admisii de aer, iar ”ciocul” este acum în culoarea caroseriei. Masca radiatorului are o nouă textură și un aspect redefinit. Noul S 1000 XR poate fi comandat în nuanțele Light White/M Motorsport, Blackstorm Metallic și Gravity Blue Metallic. Nu au fost aplicate schimbări dramatice din punct de vedere stilistic, însă, dar va fi ușor să recunoști un S 1000 XR de generație 2024 dar prin culoarea ”ciocului” în raport cu restul caroseriei, respectiv prin șaua și spatele diferite de cele ale modelelor precedente.

În procesul continuu de rafinare a gamei, a venit și rândul lui S 1000 XR să fie actualizat pentru generația 2024. În cazul acestui model, motorul de 999 de centimetri cubi dezvoltă acum 170 de cai-putere. Vorbim de cinci cai-putere în plus, iar toți sunt livrați la 11.000 rpm. Cuplul maxim a rămas neschimbat, de 114 Nm la 9.250 rpm.

Nu sunt menționate schimbări pentru transmisia cu șase trepte din dotarea acestui model, disponibil în continuare atât cu quickshifter, cât și fără acest dispozitiv. Dacă ne întrebați pe noi, ar fi păcat să nu îl luați din start, mai ales la achiziția unei motociclete noi care vine cu asemenea dotare pe lista de opționale.

BMW folosește în continuare un cadru tip pod din aluminiu turnat pentru S 1000 XR, cu tot cu agregatul cu patru cilindri integrat aici ca element de rezistență. Suspensia față are jambe de 45 mm și o furcă telescopică inversată, în timp ce roata spate este controlată de o basculă monobraț cu monoamortizor. Atât amortizoarele față, cât și amortizorul spate sunt semi-reglabile electronic prin sistemul BMW Dynamic ESA, oferit standard pe generația 2024 a lui S 1000 XR. Cursa suspensiei este de 14.9 centimetri.

Înălțimea la șa standard este de 85 de centimetri, dar comandarea pachetului de coborâre de la BMW o poate duce la 78.9 centimetri. De notat faptul că șaua a devenit mai groasă cu 10 milimetri la generația 2024 în raport cu predecesoarea. Optarea pentru o coborâre a înălțimii la șa implică și să optezi pentru o altă șa, deci nu vei beneficia de aceasta dacă vrei o înălțime la șa de sub 79 de centimetri. Viața e un compromis, din păcate.

În materie de electronică, BMW Motorrad a montat tot ce are mai bun pe S 1000 XR, incluzând sistemul Riding Modes Pro în standard. Nu lipsește ABS pro, controlul dinamic al tracțiunii, Hill Start Control Pro și un ecran TFT de 6.5 inchi cu conectivitate smartphone pentru a-ți permite să personalizezi acele moduri de rulare și să faci motocicleta să meargă cât mai apropiat de dorințele tale.

BMW a integrat și un far adaptiv în standard, la fel cum este cazul funcțiilor keyless ride și al luminilor de zi. Bateria de 12 Ah este și ea standard, așa cum este și cazul unui port USB numai bun să-ți încarce telefonul sau GPS-ul montat pe suportul dedicat (oferit opțional). Clienții din SUA primesc sistemul E-Call în standard, dar în Europa avem o altă politică pentru aceste tehnologii pentru motociclete.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Yamaha MT-09 primește un facelift pentru generația 2024

La un deceniu de la debutul primului model care a purtat acest...

Noutati moto

Moto Guzzi Stelvio debutează înainte de EICMA

Italienii de la Moto Guzzi nu au mai avut răbdare până la...

Noutati moto

BMW M 1000 XR: a treia motocicletă dezvoltată de divizia M

Divizia M de la BMW a semnat încă o motocicletă de performanță...

Noutati moto

Yamaha XSR900 GP: stil retro și tehnologie modernă într-o singură motocicletă

Dacă vrei să pară că mergi pe o motocicletă din anii ’80,...