Home Ride test Yamaha Super Ténéré Raid Edition – XT1200Z – Clasicul aventurier
Ride test

Yamaha Super Ténéré Raid Edition – XT1200Z – Clasicul aventurier

3


Yamaha Super Ténéré Raid Edition nu este favorit la câștigarea clasei maxi enduro. Însă limitele lui după ce trece de asfalt sunt departe de abilitățile unui motociclist care n-a dat peste cap ceasurile cu numărul de ore petrecute în off road.

Foto: Bogdan Paraschiv

Prefer două roți pe asfalt. Curat și călduț dacă se poate. Acolo mă bucur de toate finețurile pe care le încerc și de cauciucurile topite pe margini. Știți despre ce vorbesc. Dar la fiecare drum lung potecile care par să străbată munți îmi șoptesc vorbe dulci la tot pasul și mă întreb deseori dacă sunt pe motocicleta care trebuie. Ele și drumurile de țară care nici nu trebuie să te ducă undeva anume, doar să adauge eventual vreun paragraf la o poveste scrisă pe drum.

Yamaha Super Ténéré este construit după o rețetă clasică, iar acele forme generoase care duc cu gândul la rally raid au ceva atrăgător. XT1200 ZE Raid Edition are scris pe cartea de vizită explorator, iar toate particularitățile susțin acest lucru. Această versiune se livrează clientului cu o pereche de cutii laterale de aluminiu de câte 37 litri fiecare, fac față intermperiilor, și au colțurile întărite cu tehno polimer pentru rezistență sporită.

Scutul strașnic de sub motor prelungit în lateral protejează dedesubturile de pietre și alte mărunțișuri aruncate de roata față. Proiectoarele te ajută s-o recunoști imediat, iar cunoscătorii vor observa și coloritul special. Are parbriz mai mare și deflectoare montate în lateralul carenajului față pentru a oferi o mai bună protecție. Deflectoarele protejează împotriva vântului și a eventualelor lucruri aruncate de roata față, inclusiv apă. Dar problema e că reflectă soarele pentru că sunt făcute dintr-un plastic lucios.

DINCOLO DE ORAȘ

Croșetat e mult spus când ai după tine două cutii mari dar, până la un punct, te poți strecura ocazional acest Yamaha Super Ténéré Raid Edition printre mașini când mergi pe un bulevard mai lat; pe principiul: dacă trece ghidonul, trec și cutiile. La înălțimea de 870 mm (poate fi coborâtă la 845), șaua îți permite să pui picioarele jos fără să te întinzi dacă porți măcar ghete de stradă (eu am 1,80 m). Nu vor fi probleme când te deplasezi la pas în mediul urban sau când te sprijini de vreun un bolovan pe deal. În această din urmă variantă, încearcă totuși să ții motocicleta dreaptă. Centrul de greutate destul de ridicat poate furniza surprize neplăcute.

 

Când ai lăsat aglomerația în urmă poți pune la galop toți cei 112 CP produși de motorul cu doi cilindri paraleli. Cruise controlul te ajută să păstrezi limitele de viteză și să mai tragi cu ochiul la peisaj, în cazul în care vrei să povești mai târziu pe unde ai fost. Chiar și cu pasager, puterea este sucientă pentru depășiri fără efort.

Pe serpentine, cu suspensia setată corespunzător, poate susține un ritm alert, chiar dacă gabaritul o depunctează parțial. Singura problemă evidentă e legată de schimbătorul cutiei de viteze, ușor imprecis în unele momente.

În general, dacă vreți să comparați Yamaha Super Ténéré cu alte modele, vă confirm că simpla aritmetică a datelor tehnice se aplică și în viața reală. Se simte clar mai încet decât un model boxer cu 136 CP, de exemplu, și împinge sensibil mai mult decât un twin japonez de 95 CP.

 

Teren de joacă

Dincolo de asfalt este elementul ei natural unde pentru noi, muritorii de rând într-ale off road-ului, limitele sunt impuse de abilitățile personale. Ok, poate că are un centru de greutate ceva mai înalt decât se poartă la modele noi sau revizuite, dar afrmația rămâne valabilă. Am urcat dealuri care păreau greu de parcurs cu piciorul. Și nu cu tehnică și dibăcie. Ci doar cu simpla încredere în utilaj și curajul începătorului. Cuplul bicilindrului ajută în astfel de situații, iar unde ești nehotărât te ține în brațe controlul tracțiunii (YCC-T reglabil pe 3 nivele).

Reglarea electronică a suspensiei se face din meniu prin simpla apăsare a unui buton, doar să fi oprit, și schimbările chiar se fac simțite. În spatele clasicelor cu/fără pasager, cu/fără bagaje, există 84 de setări prestabilite pentru adaptarea la orice situație. Avându-l ca pasager pe fotograful nostru, Bogdan, am tot avut ocazia să umblu la ele și să le observ răspunsul în funcție de setările mele și încărcarea reală. Macadamul și drumurile forestiere par asfaltate peste noapte, iar accelerația poate rămâne pe modul Sport. Doar să aveți grijă că îndeamnă la punerea roților în planuri diferite. În modul mai cuminte, Town, trebuie rotit mai mult mânerul pentru accesul la putere.

Frânarea poate unificată, ca să traduc mot a mot numele sistemului, sau individuală. Apăsarea manetei drepte are ca rezultat acționarea ambelor frâne, în timp ce călcarea pedalei frânei spate permite folosirea separată. ABS dezactivabil.

[sliders_pack id=”54297″]

Cardanul are o flanșă cu o rezistență crescută ce oferă atât durabilitate cât și confort. N-am sezisat șocuri la trecerile peste denivelările mici. Până la urmă, este o basculă la care unul dintre brațe e de fapt cardanul. Cu 23 de litri ai rezervorului, autonomia iese din grija pilotului; parțial, evident. Roțile din aliaj de aluminiu au spițe clasice și suportă pneuri fără cameră.

Toate detaliile subliniază faptul că Yamaha Super Ténéré Raid Edition este un aventurier de cursă lungă. Este poziționat cumva la mijloc între modelele la care am făcut referire mai sus, având în vedere performanțele și prețurile versiunilor de top pentru fiecare. Este potent pe asfalt dar rafinat doar până la un punct, iar dincolo de cărările bătute depinde de abilitățile pilotului.

Date tehnice Yamaha Super Ténéré Raid Edition

MOTOR

2 cilindri paraleli, 4 timpi,

răcit cu lichid, DOHC

alezaj x cursă 98×79,5 mm,

răcire cu lichid,

raport de compresie 11:1,

injecție electronică,

carter uscat

 

TRASMISIE

finală pe cardan,

ambreiaj umed multidisc,

cutie cu 6 rapoarte, angrenaj constant

 

CONTROALE ELECTRONICE GESTIONATE DE PILOT

ABS, moduri de condus, YCC-T (3 trepte)

 

CICLISTICĂ

cadru tubular, oțel,

unghi furcă 28°,

traseu 116 mm,

suspensie față furcă upside down 43 mm reglabilă,

suspensie spate basculă, preîncărcare reglabilă și recul de amortizare

monoamortizor

cursă 190/190 mm

 

FRÂNE

față 2 discuri de 310 mm,

etrier radial cu 4 pistonașe,

spate disc de 282 mm

etrier radial 2 pistonașe

 

PNEURI

față 110/80-R19

spate 150/70-R17

 

DIMENSIUNI (mm)

lungime 2.255

lățime 980

ampatament 1.410

înălțime să 845/879 mm

rezervor de 23 l,

greutate în ordine de mers 265 kg

 

PERFORMANȚE DECLARATE

82,4 kw (112 CP) la 7.250 rpm

117 Nm la 6.000 rpm

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati motoPrezentareRide test

Yamaha XSR 125- Micul heritage

Echipată cu cea mai mică cilindree din gama Yamaha, XSR 125 aduce ...

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...