Home Ride test Test Yamaha MT-07 – Efervescentă
Ride test

Test Yamaha MT-07 – Efervescentă

26


Ca să înțelegi bine MT-07, trebuie să o conduci fără să te uiți spre bord. Cu riscul de a suna melodramatic, de la ghidonul ei capătă și mai mult sens sloganul „Revs your heart”.

Foto: Bogdan Paraschiv

Dacă ești un motociclist cu experiență, fișa tehnică este singurul motiv serios care te-ar putea ține la distanță de această MT-07. Ar mai fi și farul care nu s-a hotărât în ce epocă vrea să trăiască dar, rămâne un detaliu mai puțin important. Totul pornește de la cei 75 CP ai bicilindrului, care nu mai reprezintă în zilele noastre cine știe ce performanță. Nu luăm în calcul piloții urbani de linie dreaptă, dar cum majoritatea ne alegem subiectiv motocicletele, ar fi exagerat să spunem că visăm la ceva mediu din punctul de vedere al performanțelor generale, inclusiv suspensie. Orice astfel de socoteală se dă peste cap atunci când o conduci.

Caracterul motorului te cucerește imediat, ajutat fiind și de o ciclistică superbă. CP2-ul este un melanj între cuplu la turații mici și sete de turații, care livrează bine indiferent că ai sau nu pasager. Sunetul de motoretă clasică, cumva robotizată, contribuie la simplitatea generală a MT-ului și îți transmite la fiecare metru că așa funcționează o motocicletă contemporană fără bricolaje. Are și un consum bun care subliniază aspectele practice, în ziua ședinței foto înregistrând o medie de 5,5 l/100 km în condițiile în care l-am avut pasager și pe fotograful nostru, iar eu n-am nevoie de pietre în buzunar când bate vântul.

Trage bine jos iar după 5-6.000 rpm livrează constant, ceea ce ajută mult în timpul depășirilor și nu te surpinde când ești mai optimist privind viteza potrivită pentru un segment de drum.

Dulcea zonă medie

Aici îi place cel mai mult. Pe drumuri de țară unde șoseaua urmărește relieful, și unde rareori ai ocazia să accelerezi până spre limita turometrului dincolo de treapta a treia. Suspensia favorizează confortul, ca s-o servesc cu mănuși. Nu vă gândiți că am ajuns la capătul cursei în perioadele de frânare puternică, dar mi s-a părut totuși moale. Doar că, tocmai această relaxare generală a motocicletei îți permite să te bucuri de călătorie în sine, filtrând bine denivelările și imperfecțiunile unui drum necunoscut, fără să-ți solicite maxim atenția atunci când accelerezi.

E o plăcere să ieși din viraje, având satisfacția că tu controlezi motocicleta. Ca să fie totul fluid nu trebuie să o bruschezi. Totul e în regulă cât timp îți aduci aminte că nu e o sportivă și că MT-07 nu are electronică în afara ABS-ului. Palpatoarele scărițelor ating repede asfaltul.

 

Zi de zi

MT-07 arată bine, în special din profil și din spate, unde codița are acele aripioare aerodinamice împrumutate de la suratele R. Până și abajurul farului vine ca o prelungire naturală a liniilor rezervorului și admisiei, doar că oglinda mare și becul halogen par din alt film. Finisările sunt la înălțime, așa cum te aștepți de la o Yamaha, surprinzătoare pentru o motocicletă care costă sub 7.000 euro. M-am întors să mă uit la ea după ce am parcat-o? Da, și nu doar ca să mă asigur că nu se afundă cricul în asfalt.

E ușor de condus prin oraș datorită masei relativ reduse și a motorului elastic, ușor de dozat și foarte rotund la turații mici, spre deosebire de un MT-10 spre exemplu. La drum lung vei aprecia șaua confortabilă și poziția care îi permite și unui eventual pasager să stea drept.

Sincer, o motocicletă cu un preț de entry level sau a uneia de permis A2 nu ar trebui să se conducă așa bine. Este destul de docilă și previzibilă pentru a nu speria începătorii dar, suficient de efervescentă pentru a satisface pe cei cu experiență.

 

Date tehnice Yamaha MT-07

Motor 

2 cilindri paraleli, 689 cmc

Alezaj x cursă  80×68,6 mm

4 supape pe cilindru

Răcire cu lichid

Raport compresie 11,5:1

Transmisie

Finală pe lanț

Ambreiaj multidisc în baie de ulei

Cutie cu șase rapoarte

Ciclistică

Cadru diamant

Unghi furcă 24

Față furcă telescopică

Cursă 130 mm

Spate monoamortizor reglabil

Cursă 130 mm

Frâne

Față discuri duble 282 mm

Spate mono disc 245 mm

Pneuri

Față 120/70 ZR17

Spate 180/55 ZR 17

Dimensiuni (mm)

Lungime 2.085 -Lățime 745

Înălțime șa/totală 805/1.090

Rezervor de 14 l

Greutate în ordine de mers 182 kg

Performanțe declarate

55 kW (74,8 CP) la 9.000 rpm

68 Nm la 6.500 rpm

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati motoRide test

Maxi cu o inimă mică, Mitt 125 GTS

Spaniolii de la Mitt se pregătesc cu pași repezi pentru legea 125...

Noutati motoRide test

Retro distracție, Royal Enfield Hunter 350

Un 350 care merge încet, dar care poate pune un zâmbet pe...

Noutati motoRide test

Kawasaki Ninja 7 Hybrid- Debut promițător

Cu boost electric, hibridul Kawasaki, are 70 de cai, o putere deloc...

Ride test

Yamaha Xmax 300 Tech MAX- cel mai modern Max

Deobicei când te gândești să pleci la drum lung pe un model...