Home Ride test BMW R1250 RS – Gentleman driver
Ride test

BMW R1250 RS – Gentleman driver

1


Evoluția motocicletelor adventure le-a crescut acestora atât de mult polivalența încât au împins într-un con de umbră reprezentantele sport touring. R1250 RS există pentru a arăta că mai este o altă cale, una deja bătută.

Foto: Bogdan Paraschiv

Dintotdeauna mi-au plăcut motocicletele sport. Carenele, niște bucăți de plastic vopsite, îmi fac pur și simplu cu ochiul. Și chiar dacă atunci când eram copil credeam că motocicletele de motocross sunt cele mai rapide, pentru că aveau roți mari și multe erau pozate în aer, tot sportivele mă atrăgeau, fiind colorate frumos. Mai târziu am învățat cum și ce face fiecare.

Pentru că tehnologiile folosite în motorsport și adaptate pe modele de stradă sunt foarte atractive, e de la sine înțeles că motocicletele supersport au o priză atât de mare la public, nici nu mai spun la mine. Și aici ar fi trebuit pus un asterisc, pentru că preferatele majorității sunt miarele cu resursele lor bogate de cuplu. Paradoxal, tocmai din acest considerent, ele se conduc de multe ori mai blând decât suratele de cilindree mai mică.

Odată cu înaintarea în vârstă și în experiență, când începi să pui în balanță cât de puțin din potențialul unei asemenea motociclete poți folosi pe stradă și avantajele pe care ți le oferă, începi să-ți îndrepți atenția spre alte clase. Iar constructorii au lansat o mulțime de derivate în ultima decadă, de la hyper naked la touring supraalimentat, care să-ți poată oferi acea performanță nebună zilnic. Plus niște scheme de culori care să nu te facă să te simți ca într-un film cu buget redus, a cărui acțiune se petrece în Miami anilor ‘90.

Lasă-te cucerit de electronică cu BMW R1250 RS!

Testul și fotografiile sunt făcute toamna târziu, într-o dimineață în care temperatura pe munte a urcat la 2-3 grade abia pe la ora 11, iar vântul puternic mă făcea să cred că am plecat de acasă în pantaloni scurți și-n tricou. În condițiile acestea potrivnice motociclismului și altor activități ce nu pot fi menționate într-o revistă respectabilă, am îmbrățișat electronica cu ambele mâini.

Boxerul ShiftCam al lui BMW R1250 RS trage mai ceva ca un remorcher încă de la relanti, iar dacă deschizi gazul spre jumate pare că tot ce vrea să facă e să te ridice pe o roată. Sunt zvonuri care spun că cei 136 CP și doar 143 Nm reprezintă un compromis făcut pentru binele cauciucului spate. Pe acest asfalt curat și fără denivelări sistemele de siguranță au funcționat cu cea mai mare subtilitate, oferind un plus binevenit de încredere.

Abia câteva ore și grade mai târziu, când s-a încălzit asfaltul, am avut o undă verde pentru a pune cu adevărat la treabă acest agregat. Pneurile au început să prindă și am crescut ritmul. Masa mare a motocicletei își face simțită prezența la schimbările bruște de direcție dar, centrul de greutate jos al boxerului și ghidonul lat maschează destul de bine acest aspect.

Frânele parcă sapă în asfalt, iar tu înțelegi cât de eficiente sunt doar când spatele dă semne că se ridică și strângi cât poți rezervorul între picioare ca să nu te lovești. Scărițele poziționate cu gândul la touring îți permit să-ți muți fundul mai ușor de pe o parte pe alta. Forma rezervorului te lasă să te apleci fără prea multe mișcări chiar dacă ai câteva kilograme în plus față de cele 80 nominale. Chiar și câteva zeci, treacă de la mine.

Dar adevărata magie începe atunci când provoci acest R1250 RS și începe să danseze după o coregrafie pusă în scenă de controlul tracțiunii și executată maiestuos de suspensiile semi active. Spatele prinde viață la accelerări puternice, motocicleta parcă zboară peste mici denivelări, dar fără șocuri, motorul cu sunetul lui perfect calibrat te îmbie să schimbi treptele ca să-l asculți din nou și totul se petrece fără efort. 

S-au asfaltat drumurile?

Consider obligatorie bifarea opțiunii ESA Dynamic pentru a te bucura de întregul potențial al motocicletei. Ecosistemul suspensiei și al platformei inerțiale măsoară în mod automat încărcarea spatelui și reacționează în consecință. La modele mai vechi trebuia să selectezi din meniu preîncărcarea în funcție de bagaje și dacă aveai sau nu pasager. Acum îți alegi din meniu dacă vrei ca motocicleta să facă față unui ritm dinamic sau să-ți ofere mai mult confort pe drum. Furcii față nu trebuie să-i spui nimic, că știe electronic ce să facă, ea îți va spune detaliat ce întâlnește.

Și da, BMW R1250 RS este mai comodă decât multe fotolii cu roți pe care le-am condus din simplul fapt că atunci când suspensia întâlnește denivelări sau gropi le copiază și trece mai departe. Accelerațiile sunt mai bine controlate, frânele la fel și merită să repet asta, precum și caracterele dinamice generale. Cel mai avantajos ar fi să bifați direct pachetul Touring, care costă 1.650 euro și include pe lângă ESA Dynamic cric central, pornire fără cheie, cruise control, suporturi laterale pentru bagaje și suport pentru navigație.

Simt că am povestit mai mult de suspensie și nu prea mult despre motocicletă în sine. Îmi place poziția ușor aplecată care sugerează sportivitate dar, care îți permite să te relaxezi pe linii drepte (la 1,80 m înălțime, dacă întinzi brațele și te sprijini de ghidon vei fi cu spatele aproape drept). Zona genunchilor e bine protejată de vânt, la fel și bustul.

Deși e o motocicletă mare, te poți strecura cu ea prin oraș, ghidonul e destul de sus, iar după un timp înveți și unde e boxerul. Poți conecta un smartphone prin bluetooth la ecranul TFT color, deja un standard BMW, iar de aici se deschid posibilitățile legate de comunicare, navigație și altele.

Motorul cu tehnologia ShiftCam livrează performanțele liniar și accesorii precum quickshifter-ul te ajută să fii mai eficient în exploatarea ei. Cutia e foarte precisă și schimbătorul e foarte ușor de operat, la fel și ambreiajul. Șaua e comodă și profilul îți permite să cobori, dar nu te încurajează direct, pentru asta există opțiunea sport.

BMW R1250 RS este ideală pentru cei care își doresc o mototocicletă sport dar, sunt conștienți că nu vor merge tare, după accepțiunea fiecăruia, decât cel mult 5-10% din totalul timpului. Dar susținut în rest, și apreciază confortul și siguranța. Un fel de gentlemen drivers.

Date tehnice BMW R1250 RS

Motor

2 cilindri boxer, 1254 cmc

Alezaj x cursă 102,5 x 76 mm

Raport de compresie 12,5:1

4 supape pe cilindru

Distribuție variabilă BMW ShiftCam

Transmisie

Finală cardan

Ambreiaj multidisc în baie de ulei

Anti hopping, comandă hidraulică

Cutie cu 6 rapoarte

Controale electronice

ASC (Control automat al stabilității)
2 moduri de pilotaj Rain/Road

HSC (control la pornirea din rampă)

Ciclistică

Cadru din două secțiuni, motor portant

Față furcă invesată, 45 mm

Spate basculă monobraț BMW Paralever,

Pretensionare reglabilă hidraulic

(variabliă continuu), revenire reglabilă

Cursă față/spate (mm) 140/140

Frâne

Față 2 discuri, 320 mm, etriere radiale cu 4 pistonașe

Spate 1 disc, 276 mm, etrier cu 2 pistonașe

ABS, dezactivabil

Pneuri

Față 120/70 ZR 17

Spate 180/55 ZR 17

Dimensiuni (mm)

Lungime 2.202, lățime 925

Înălțime min 1.255, max 1.340

Ampatament 1530

Greutate în ordine de mers 243

Performanțe declarate

100 kW (136 CP) la 7.750 rpm

143 Nm la 6.250 rpm

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati motoPrezentareRide test

Yamaha XSR 125- Micul heritage

Echipată cu cea mai mică cilindree din gama Yamaha, XSR 125 aduce ...

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...