Home Ride test Test Honda PCX 125 – Pastilă anti stres
Ride test

Test Honda PCX 125 – Pastilă anti stres

39


Honda PCX 125 e ca o pastilă anti stres în trafic, ca orice scuter de altfel. Doar că are câteva detalii care-l diferențiază de restul. Notabil este sistemul start/stop al motorului, care dincolo de orice economie de combustibil înseamnă liniște și zero vibrații când te oprești la semafor. Apoi vin finisajele care nu sunt cu nimic mai prejos decât la motociclete.

Foto: Bogdan Paraschiv

Povestea e generală: uită de motoare care fierb sub tine, de poziții incomode și de gălăgie. Iar la capitolul viteză nu lua în seamă cei 12 cai putere. Ca majoritatea scuterelor, virează atât de mult încât putem spune în glumă că dacă era mai lung s-ar fi putut înnoda. Capacitățile de strecurare de la ghidonul lui sunt impresionante, iar la cele 130 kg, este și ușor de manevrat.

Honda PCX 125 are finisări demne de motociclete.

Blocurile optice par la prima vedere niște bricolaje comandate de pe internet dar, te vor face mai vizibil și-ți vor deschide la propriu uși printre coloanele de mașini. Am văzut câteva negre pe stradă și mi s-au părut mult mai elegante.

125 cmc și 9 kW

Recunosc, eu am folosit accelerația on/off. Ajunge decent la 30-40 dar, luând în considerare un conducător de 80 kg, se va comporta mai bine. Poate chiar și autonomia s-ar putea apropia de 400 km, dacă ar fi să ne raportăm la consumul declarat de 2,1 l/100 km. Oricum, chiar și folosit intens în București, după câteva zile de test în care găseam scuze să plec oriunde cu el, a avut un consum mediu de 2,5 l/100 km.

Dacă vă uitați cu atenție, veți vedea că în imagine consumul mediu e 2,8 l/100 km. Asta e doar din cauză că s-a mers cu pasager.

Generația aceasta a lui Honda PCX 125 are un cadru leagăn de oțel care îmbunătățește manevrabilitatea. Amortizoarele spate au fost repoziționate mai înapoi și sunt ajutate de arcuri cu duritate progresivă (trei zone în loc de două). În viața reală se simte destul de confortabil la mers normal. Pentru că te susține și când vrei să iei un viraj fără să admiri mediul înconjurător, e rigid la trecerile peste denivelările scurte.

Actuala generație cu motorul eSmart Power oferă o idee mai multă putere decât precedenta, ajungând acum la 12,2 CP la 8.500 rpm. Clapetele de accelerație au fost mărite, a fost posibilă și montarea unui airbox mai mare cu 1l datorită repoziționării amortizoarelor, partea stângă a carterului motor și pinioanele transmisiei au fost modificate pentru performanțe mai bune și putere livrată mai liniar. Știți povestea, sunt încă multe altele pentru că așa revizuiește Honda un model.

De ce e bun și rapid sistemul start/stop?

După 3 secunde de relanti motorul se oprește, apoi pornește rapid când începi să accelerezi. Alternatorul îndeplinește și funcția de demaror și este direct conectat la capătul arborelui cotit al motorului. Astfel învârte motorul fără zgomot suplimentar. Există un sistem care decomprimă motorul și aduce arborele cotit în poziția de dinaintea admisiei. E fiabil și prompt.

Rafinamentul vine odată cu silențiozitatea. Bombăne tot ca un scuter dar, numai în surdină. Și se oprește singur la semafor. Pentru mine, funcția start/stop crește calitatea întregii experiențe. Nu sunt vibrații când aștepți și nici zgomot de vreun fel. Nu este electric, dar sunt momente în care mimează asta.

Date tehnice Honda PCX 125

Motor

125 cmc, 1 cilindru, 4 timpi, 2 supape, SOHC

Transmisie

automată, convector de cuplu

Ciclistică

cadru tubular

suspensie față furcă telescopică 31 mm, cursă 100 mm

suspensie spate dublă cu braț oscilant, cursă 75 mm

Frâne

ABS (CBS)

față disc de 220 mm, etrier cu 3 pistonașe

spate tambur 130 mm

Pneuri

față 100/80 14

spate 120/70 14

Dimensiuni

Lungime x lățime x înălțime (mm)

1.925 x 745 x 1.340

ampatament 1315 mm

înălțime șa 764

garda la sol 137

Performanțe declarate

Putere (CP/rpm) 12,2 / 8.500

Cuplu (Nm / rpm) 11.8 / 5.000

Consum 2,1 l/100 km

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati motoRide test

Maxi cu o inimă mică, Mitt 125 GTS

Spaniolii de la Mitt se pregătesc cu pași repezi pentru legea 125...

Noutati motoRide test

Retro distracție, Royal Enfield Hunter 350

Un 350 care merge încet, dar care poate pune un zâmbet pe...

Noutati motoRide test

Kawasaki Ninja 7 Hybrid- Debut promițător

Cu boost electric, hibridul Kawasaki, are 70 de cai, o putere deloc...

Ride test

Yamaha Xmax 300 Tech MAX- cel mai modern Max

Deobicei când te gândești să pleci la drum lung pe un model...