Home Ride test Test Harley-Davidson Breakout – Și Frumoasa și Bestia
Ride test

Test Harley-Davidson Breakout – Și Frumoasa și Bestia

52


O siluetă care îți rămâne în minte multă vreme după ce-ai văzut-o. O prezență naturală în locurile stilate, dar cu o atracție lăuntrică pentru cele rău famate. Am invitat-o la o plimbare să văd ce are de zis când vine vorba de libertate și această evadare de care vorbește toată lumea.

Foto: Bogdan Paraschiv

Sunt unele motociclete care îți vorbesc. Fără vorbe, evident, că nu m-am lovit la cap. Când te așezi în șa pășești ușor într-o altă lume. Din spatele ghidonului lucrurile se petrec în alt ritm și mărunțișurile, sau altele mai serioase, care te apasă trec în plan secund. Poate chiar terț. Îți pui casca și ai un moment de liniște indiferent de ce se întâmplă în jurul tău pe stradă.

Ideea de bază este că nu trebuie neapărat să faci mii de kilometri ca să guști senzația de libertate sau parfumul drumului. Uneori e suficientă o tură scurtă cu motocicleta potrivită. Singura vrăjitorie care poate opri asta e traficul infernal la cele mai improbabile momente, duminica dimineața spre exemplu.

Breakout în sine pare un personaj de film la fel de important ca cel care o conduce, preluată parcă din benzile desenate tipice americanilor. Un ditamai cauciucul spate de 240 mm și o roată față de 21 inci îți spun din start cum vor sta lucrurile. Breakout se conduce pe modelul Point and Shoot. Mai întâi alegi direcția în care vrei să mergi, apoi rupi asfaltul în linie dreaptă până acolo.

Parcă mă și văd deja depășind mașini adormite în toiul nopții după ce am lăsat în urmă niște sportive cu neoane pe dedesubt și proprietari neatenți. Raze de lumină desenate indică faptul că merg cu viteză. Și am o țigară în colțul gurii pe care nu mi-o zboară vântul. Eu nu fumez dar, sunt în rolul personajului acum. În depărtare văd marcaje care anunță o curbă: kryptonita. Dau fundul jos din șa, mă aplec, înclin motocicleta până ies scântei din scărițe, apoi gaz plin și niște flăcări albăstrui scoase pe eșapament luminează roata spate. Îmi aduc brusc aminte că motorul e Euro 4 și n-ar fi posibil cu tobele stoc. Îmi revin din visare.

Nimic de demonstrat

Felul lipsit de efort în care prinde viteză este particularitatea de caracter care fascinează. Totul în compania recitalului pus în scenă de acest Milwaukee Eight în varianta sa de 1868 cmc. Silueta joasă nu este doar pentru prezență artistică, masa concentrată în partea de jos oferă și o stabilitate remarcabilă. Te cufunzi ușor în șaua scobită și puțin orientat înainte cuprinzi acel ghidon lat.

Pleci de pe loc ca din praștie mulțumită combinației dintre pneul lat și distribuția maselor. Nu degeaba arată ca un dragster în haine de gală. Merge ca unul. 114-le dezvoltă 161 Nm la 3.000 rpm. Odată pus în mișcare schimbi două, trei trepte ca să reduci turația, că oricum trage oriunde. Nimic de demonstrat. Despre asta e vorba aici.

Singura provocare e să nu atingi asfaltul cu scărițele, invers față de alte modele, unghiul de înclinare fiind de 26,8°. Unghiul furcii de 34° înseamnă că trebuie să împingi hotărât în ghidon pentru a te înclina în viraje, dar limitele sunt jos și nu trebuie să te chinui prea mult. Totul face parte din caracterul ei.

Cadrul leagăn pentru familia Softail și alte revizuiri au contribuit la obținerea unei mase maxime sub 300 kg, mai exact 294. Încumet să spun că e și ușor de manevrat la viteze mici datorită ghidonului lat și a gărzii la sol mici. Totuși, încearcă să nu fii prea vesel cu accelerația decât dacă știi și crezi că poți să o întorci doar din gaz ca pe un enduro.

Stil

Un far modern schimbă toată percepția asupra motocicletei. Acesta alături de bordul minimalist, care seamănă cu un ceas de mână ceva mai mare pus pe ghidon, reușesc să amplaseze modelul Breakout în contemporan. Vopseaua capătă profunzime și accente în soare, iar nuanța, alta decât negru, aduce un plus de sofisticare. Rezervorul a fost micșorat pentru ca liniile generale să fie mai fluide, să curgă de la far până spre aripa spate. Capacitatea de numai 13,2l a rezervorului nu trebuie să creeze griji în privința autonomiei, consumul declarat fiind de 5 l/100 km. Tobele lungi și joase sunt o semnătură a modelului, însă faptul că sunt foarte subțiri și amplasate una peste alta aduce un plus de eleganță unui pachet de mușchi metalici, acel Milwaukee 114.

Cadrul noii familii Softail și alte revizuiri au contribuit la obținerea unei mase maxime sub 300 kg la gol, mai exact 294. Motorul cu arbori de contrabalansare și suporți elastici reduc mult vibrațiile pentru a-ți oferi o călătorie confortabilă, totuși lasă destul de multă personalitate pentru a nu uita pe ce motocicletă te afli. Monoamortizorul se poate regla manual, deci nu vei avea griji când calitatea drumului se schimbă brusc. 

Nu vreau să închei bombastic spunând că Harley-Davidson Breakout, neapărat 114 ca să poți fugi mai tare, ar fi singura soluție pentru evadarea din iadul corporațiilor pentru care potențialii clienți moto și-ar fi vândut sufletul de bună voie, ruperea lanțurilor simbolice, ieșirea din situația proastă, fie ea și amoroasă, faliment etc.

M-am așezat pur și simplu în motocicletă, nu pe ea cum se întâmplă în alte cazuri, și m-am simțit conectat. Arată atât de bine că vei surâde involuntar atunci când o privești. Latura-i animalică se trezește la viață când tragi ca apucatul de accelerație și te vei prinde de ghidon ca de un colac de salvare atunci când ți s-a pus cârcel.

Date tehnice Harley-Davidson Breakout

Motor

2 cilindri în V, 1868 cmc
alezaj x cursă 102 x 114 mm
răcire cu lichid
raport de compresie 10,5:1
distribuție OHC
4 supape pe cilindru
injecție electronică, secvențială

Transmisie

finală pe curea
cutie cu 6 rapoarte cu comandă
mecanică

Ciclistică

cadru leagăn, oțel
unghi furcă 34°
cursă 145 mm
față furcă telescopică, 49 mm
spate monoamortizor
reglabil manual

Frâne

față 1 disc, etrier cu 4 pistonașe
spate 1 disc, etrier cu 2 pisonașe
ABS

Pneuri

Față 130/60 R21
Spate 240/40 R18

Dimensiuni

Lungime 2.370 mm,
înălțime șa 665 mm
Gardă la sol 115 mm
Rezervor de 13,2 l
Greutate în ordine de mers 305 kg

Performanțe declarate

155 Nm la 3.000 rpm

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...

Noutati motoRide test

1000 km pe asfalt și în off-road, Test GasGas ES 700

4 zile pe drumuri de pământ, cărări de munte, șosele secundare și...

Noutati motoRide test

Călătorul perfect- Test Ducati Multistrada V4 S GT

Primul model nou de la Ducati pentru 2024 e Multistrada V4 S...