Home Video Sistem SOS pe motocicletele BMW, din 2017
Video

Sistem SOS pe motocicletele BMW, din 2017

42


De la începutul anului viitor, motocicletele BMW vor putea fi echipate cu sistem de apelare rapidă a echipajelor de intervenții. Acesta se numește ”Intelligent Emergency Call” și și-a arătat deja utilitatea pe automobilele produse de bavarezi.

Sistemul este simplu și eficient. Într-atât de eficient, încât, în 2011, când a fost pentru prima oară testat oficial, a dovedit că poate alerta echipajele mult mai prompt decât în cazul folosirii unui telefon mobil. Apelate cu sistemul dezvoltat de BMW, acestea au ajuns la locul accidentului cu 40-50% mai repede. Bazându-se pe aceste rezultate și pe propriile calcule, Comisia Europeană a estimat că sistemul eCall poate salva până la 2500 de vieți și 26 de miliarde de euro anual. De aceea, începând cu 2018, sistemul va deveni obligatoriu în cazul mașinilor, echipându-le încă din varianta de bază.

SOS BMW moto

Iată cum funcționează: în primul rând, trebuie să aveți un telefon conectat la rețea. Nu contează nici sistemul de operare, nici rețeaua. Sistemul eCall se va conecta la telefon, folosind softul cu care este echipat, și-i va utiliza cartela pentru a apela serviciile de urgență, transmițând, în același timp, și coordonatele. Astfel, se elimină timpul pierdut cu dispecerul, detaliile relative ale locației și bâjbâiala echipajelor de salvare. Sistemul poate apela fie automat numărul de urgență, fie manual, în cazul unei defecțiuni a motocicletei. Și da, va fi disponibil și pentru România, ca, de altfel, pentru orice țară europeană.

Există 3 scenarii posibile: accident grav, accident ușor și apelare manuală. Sistemul este setat din fabrică să apeleze automat Call Center-ul în primul caz, activându-se și perechea microfon/difuzor, pentru a ține permanent legătura între motociclist și dispecer. El este suficient de inteligent pentru a nu apela dispeceratul atunci când motocicleta cade din repaus, la accidente minore sau la trecerea prin gropi, deci vă puteți baza pe el și-n România.

SOS BMW moto

În al doilea caz, al unui accident ușor, mesajul automat este trimis inițial doar dispecerului BMW Call Center, fără a alerta automat și unitățile de salvare. Astfel, motociclistul are 25 de secunde să anuleze apelul către salvare, care va fi totuși efectuat după scurgerea timpului.

Un ultim scenariu este acela în care motociclistul asistă la producerea unui accident, caz în care poate declanșa manual sistemul, alertând Call Center-ul BMW. Se inițiază, astfel, o legătură telefonică în urma căreia se iau măsurile de rigoare. În acest ultim caz, sistemul poate fi apelat numai de pe loc, cu motorul pornit, evitându-se astfel erorile.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Video

VIDEO: Un conducător auto accidentează doi scuteriști în câteva secunde

Accidentele rutiere sunt o realitate tristă în orice societate, iar unele dintre...

Davey Todd IOMTT onboard
Competitii motoVideo

Cum arată un tur în forță al traseului IOMTT 2023 cu un CBR1000RR-R Fireblade

Ediția 2023 a cursei TT de pe celebra Insulă Man a ajuns...

PrezentareVideo

Lamborghini Huracan Performante spulberă recordul pe tur la Nurburgring – video

  Lamborghini este noul “Rege al Ringului”, un apelativ care desemnează cea...