Home Video VIDEO: Un conducător auto accidentează doi scuteriști în câteva secunde
Video

VIDEO: Un conducător auto accidentează doi scuteriști în câteva secunde

92


Accidentele rutiere sunt o realitate tristă în orice societate, iar unele dintre ele ajung să aibă consecințe tragice. Ce putem noi să facem este să învățăm din cele pe care le vedem ca să evităm să ajungem în situații similare.

Recent, un clip video filmat de o cameră de bord a făcut înconjurul lumii. Îl puteți vedea în întregime mai jos și am ales să îl acoperim și noi pentru a încerca să învățăm cu toții din greșelile pe care le putem vedea și intui.

Incidentul a avut loc în Singapore și implică un autoturism premium și două motocicluri. Primul rider are și pasager și lovește SUV-ul în partea stângă față în timp ce vehiculul face o schimbare de bandă. În mod evident, șoferul vehiculului este de vină aici, dar riderul putea să își limiteze avaria dacă ar fi rulat cu o viteză ceva mai scăzută și ar fi ”acoperit” maneta de frână. Dacă priviți cu atenție clipul, veți remarca faptul că nu se aprinde deloc stopul primului motociclu, deci riderul nu a apucat nici să ”schițeze” o frânare.

În contextul acesta, viteza de rulare a fost prea ridicată pentru a avea o șansă să reacționeze la timp. Adesea, timpul de reacție nu este luat în calcul de mulți șoferi, timp în care vehiculul pe care îl conduc ei – dar și toate celelalte din trafic sunt în mișcare. Exact asta s-a întâmplat aici: șoferul autovehiculului nu s-a asigurat suficient de bine, iar riderul rula cu o viteză mai ridicată decât ar fi fost o idee bună să facă atunci când trece printre o coloană de autoturisme staționate la semafor sau într-o coadă de orice fel.

Pericolele în aceste situații vin în mai multe forme: portiere care ar putea fi deschise de pasageri sau șoferi neatenți, grăbiți să vadă care-i motivul opririi, vehicule care doresc să întoarcă și să meargă în direcția opusă, precum și vehicule care încearcă să schimbe banda în speranța că va avansa mai rapid coloana alăturată.

Și așa ajungem la cel de-al doilea impact cauzat de același conducător auto: impactul cu un scuterist. De data aceasta, vehiculul său este poziționat pe altă bandă, iar conducătorul auto decide să deschidă portiera fără să se asigure. Un scuterist care trecea destul de rapid prin zonă nu reușește să frâneze corect și lovește atât portiera modelului Macan de culoare neagră, responsabil de primul accident, cât și un alt vehicul oprit în aceeași coadă.

Privind cu atenție clipul remarcăm că riderul implicat în cel de-al doilea impact începuse deja frânarea înainte de accident. Din păcate pentru acesta, nu a reușit să frâneze suficient de eficient și corect, astfel încât nu a reușit să evite impactul. Este dificil de determinat exact, dar ar putea să pară că scuterul a căzut până să se lovească cu portiera vehiculului, ceea ce indică o potențială eroare la frânare – blocarea roții față de la aplicarea prea bruscă și prea puternică a frânei față, cu suspensia față descărcată, ceea ce a dus la pierderea controlului ghidonului.

Adaptarea vitezei la condițiile de drum sună adesea drept limbaj de lemn, dar aplicarea acestei idei chiar are efecte pozitive în materie de siguranță rutieră. Sigur, nu percepi de fiecare dată acest lucru, deoarece incidentele pe care nici n-a trebuit să le eviți nu le ții minte, dar efectiv asta se întâmplă: rularea mai precaută, cu o viteză ceva mai redusă la întâlnirea unei coloane oprite de autovehicule, respectiv ”acoperirea” manetei de frână înainte de a te apropia de o situație potențial periculoasă te ajută să reduci viteza din timp și să poți reacționa mai rapid în evitarea unei situații limită.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Davey Todd IOMTT onboard
Competitii motoVideo

Cum arată un tur în forță al traseului IOMTT 2023 cu un CBR1000RR-R Fireblade

Ediția 2023 a cursei TT de pe celebra Insulă Man a ajuns...

PrezentareVideo

Lamborghini Huracan Performante spulberă recordul pe tur la Nurburgring – video

  Lamborghini este noul “Rege al Ringului”, un apelativ care desemnează cea...

CustomUtileVideo

Pentru MotoGP, dar nu numai – KTM RC16 va putea fi cumpărat de la magazin de către oricine și-l permite!

Prototipul de MotoGP al austriecilor de la KTM, RC16, al cărui motor...