Home Motocicliști începători Mitt 125 ADV, Navetă și aventură
Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 ADV, Navetă și aventură

173


     MITT pătrunde pe piața scuterelor-crossover de 125 cm3 cu un model mai mult decât competent, la un preț foarte atractiv și cu o echipare peste ceea ce se așteaptă de la unul cu un caracter presupus economic.

Este clar faptul că această nișă nu e pentru scutere cu aspirații de GS, dar pneurile hibride și elementele inspirate din lumea aventurierelor veritabile oferă un aspect inedit. Conceptul de crossover nu are  prea multe în plus dincolo de o oarecare creștere a cursei suspensiei și de câteva detalii de design, destinația lor fiind asfaltul în aproape 100% din timp. Totuși, în așteptarea legii 125b, aceste scutere vor fi o alegere bună pentru cei care au nevoie de un mijloc de transport în timpul săptămânii și de puțină aventură în weekend.

Cum merge micul ADV?

Începând cu datele la rece, 11,5 cai la 8000 rpm poate părea o putere mică, dar motorul te propulsează până la viteze de peste 100 km/h, care îți pot întreține aventura de weekend pe drumuri naționale sau chiar pe autostradă. În oraș, este un bun spărgător de trafic, unghiul de bracare fiind foarte generos.  Accelerația e progresivă și vei pleca întotdeauna primul de la semafor. Poziția în șa este confortabilă, scuterul este bun și pentru oameni înalți, ai loc să îți întinzi picioarele.

Odată ce ieși din oraș pe drumurile virajate, te invită să menții un ritm alert și e foarte distractiv, deși curbele de stânga sunt limitate de cricul central, care atinge asfaltul. Anvelopele hibride oferă aderență bună și pe ploaie.

Ca la multe modele de 125 cm3, raportul putere/greutate este foarte bun, scuterul cântărind 130 kg la plin. Consumul declarat este de 2,5 l/100 km, ceea ce, împreună cu capacitatea rezervorului de 8,5 litri, oferă o autonomie teoretică de 340 km, care se va situa în jurul a 300 km în condiții normale de utilizare, o valoare foarte bună pentru un model care își propune să fie practic și economic.

Frânele și suspensiile sunt la nivelul așteptărilor în ceea ce privește performanțele, chiar dacă nu sunt de marcă. Ambele roți sunt echipate cu câte un disc de 220 mm și etriere cu două pistonașe. Puterea de frânare e bună, sistemul de frânare combinată (CBS) este eficient, iar manetele de frână sunt reglabile în patru poziții. Pe lângă reglajul manetelor, este echipat și cu o frână de parcare, foarte utilă când staționezi în rampă la semafor și ai nevoie de două mâini ca să îți închizi geaca. Suspensiile lucrează bine, făcând față și drumurilor neasfaltate, cele două amortizoare din spate sunt reglabile, iar buteliile aurii contribuie la agresivitatea aspectului.

Plus de dotări

Chiar dacă este un model de buget, 125 ADV vine dotări care aparțin mai degrabă unui vehicul premium. Are sistem keyless, ca să îl pornești cu cheia în buzunar trebuind doar să rotești selectorul în care este încorporată și blocarea ghidonului. Dacă rămâi fără baterie la cheie sau ești fanul cheii tradiționale, nu trebuie să îți faci griji, există și una normală. Ecranul TFT în monocrom negativ nu este cel mai mare, dar oferă toate informațiile de care ai nevoie, în orice variantă de lumină. În partea stângă se află un torpedou în care se ascunde o priză USB 3.0, așa că nu vei rămâne niciodată fără baterie la telefon.

Iluminarea LED cu semnalizări dinamice este foarte vizibilă. Scuterul este echipat cu un sistem preluat direct de pe mașinile moderne, stop/start, acesta îți oprește motorul la semafor și îl pornește la cea mai mică atingere a manetei de accelerație. De asemenea, dacă nivelul bateriei scade, sistemul se oprește automat.

În privința confortului și utilității, parbrizul este reglabil manual în două poziții, iar în spațiul de sub șa încape o cască integrală, iar în spate există un suport pentru topcase. Percepția calității este o chestiune de vizualizare și de atingere, iar MITT 125 ADV trece ambele teste cu brio. Asortarea plasticelor caroseriei este foarte bună și, cu excepția capacului din stânga al torpedoului, senzația la atingere a tuturor elementelor, inclusiv a butoanelor, este foarte plăcută, în ciuda aspectului lor standard. În orice caz există puține alte dezavantaje în afară de capacul torpedoului, punctele sale forte și comportamentul dinamic depășind cu mult punctele slabe. Dacă adăugăm și prețul de 3195 de euro, devine un concurent serios în clasa din care face parte.

Verdictul

MITT 125 ADV este un scuter potrivit pentru un segment în creștere. Cu un raport putere/greutate care îi permite să concureze în materie de performanță cu rivalii săi mai scumpi, oferă echipări cu accente de produs premium, și o calitate foarte bună a finisajelor.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...