Home Noutati moto Brembo Hypure: un nou etrier de înaltă performanță de la specialiștii italieni
Noutati moto

Brembo Hypure: un nou etrier de înaltă performanță de la specialiștii italieni

70


Brembo a dezvoltat un nou model de etrier, numit Hypure, ce promite să asigure performanță fără egal. Ne așteptăm să îl vedem cât de curând în dotarea unor motociclete de top.

Brembo a ajuns la numele Hypure în urma cuvintelor Hyper și Pure, încercând să sublinieze nivelul de performanță asigurat de noii săi etrieri. Potrivit producătorului italian, aceștia sunt cu 10 la sută mai ușori decât predecesorii lor, ceea ce înseamnă că Hypure este cel mai ușor etrier din clasa sa, totul fără a pierde la capitolul rigiditate.

Inginerii au lucrat în mod special la capacitatea de transfer a căldurii a acestor etrieri, ce permite frânări repetate fără a întâmpina fenomenul de fading. Italienii au implementat un sistem special de arcuri, patentat în acest sens, ce acționează plăcuțele cu precizie în timp ce reduce cuplul rezidual în momentul aplicării. Cu alte cuvinte, acestea sunt mai ușor de acționat, iar sistemul promite să asigure o viață mai lungă pentru plăcuțele de frâne utilizate.

O altă diferență importantă este aspectul asimetric al etrierului, ceea ce este o direcție nouă pentru marca italiană. Desigur, acesta a fost ales pentru reducerea masei etrierului, explică Brembo. Fabricantul italian se așteaptă ca producătorii de motociclete să ofere acest etrier radial pe viitoarele lor sportive, precum și pe super-naked-uri și modelele superioare din clasa adventure-touring.

Realist vorbind, probabil că un rider obișnuit nu va putea să perceapă îmbunătățirea în rigiditate oferită de noul model de etrier în raport cu predecesorul, cel puțin nu în rularea obișnuită. În orice caz, va fi un nou motiv de mândrie în caz de prezență a acestui sistem pe o motocicletă, atât pentru rider, cât și pentru producătorul vehiculului.

De notat faptul că noul model de etrier de la Brembo a fost prezentat în aceeași alături de o versiune și mai performantă, numită GP4-MotoGP, ce prezintă tehnologie descrisă drept derivată din MotoGP. Mai precis, italienii au implementat un element glisant oblic ce mărește forța de frânare aplicată cu o intervenție minimă la nivelul manetei. Și acest sistem reduce uzura plăcuțelor, deoarece este proiectat pentru a aduce instant plăcuța înapoi în poziția de pornire la eliberarea manetei de frână, explică Brembo.

Etrierul GP4-MotoGP este realizat dintr-un bloc solid de aluminiu, fiind un model monobloc, iar respectiva soluție tehnică este utilizată atât în clasa-regină a sportului cu motor pe două roți, cât și în WSBK. Producătorul italian afirmă că noii etrieri GP4-MotoGP vor cele mai performanțo oferiți pe o motocicletă de stradă în 2024.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea motoNoutati motoSaloane moto

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama...

Noutati moto

MotorFest 2024, Inaugurarea

București Mall și-a deschis porțile pentru un eveniment moto de amploare, aducând...

Comunitatea motoNoutati moto

Suzuki, expozant la MotorFest 2024

București Mall găzduiește primul său eveniment moto de amploare, aducând împreună majoritatea...

Noutati moto

La Motorfest 2024 poți câștiga un Trackday!

București Mall se pregătește să găzduiască primul său eveniment moto de amploare,...