Home Ride test SĂGEATA VERDE
Ride test

SĂGEATA VERDE

15


SPORT TOURER-UL DIN AKASHI ÎȘI REÎMPROSPĂTEAZA HAINELE, DAR FĂRĂ SĂ SE SCHIMBE TOTUȘI FOARTE MULT. ESTE ACUM MAI RAFINAT ÎN PUNCTELE SALE FORTE ȘI ESTE DOTAT CU O PLATFORMĂ INERȚIALĂ INEDITĂ ȘI EVOLUATĂ. ODATĂ CU ADOPTAREA STANDARDULUI EURO 4, MOTORUL ESTE ȘI MAI LINIAR.

Suntem la Theoule-sur-Mer, între Cannes și Saint Raphael, în Franta. Soare, mare, aer parfumat, peisaje minunate și mai ales străzi frumoase. Kawasaki nu putea alege la un loc mai bun în care să ne dea la test noul Z1000SX, motocicleta cuSĂGEATA VERDE care în 2011 firma japoneza a dat o noua interpretare conceptului de Sport Tourer și care astăzi se luptă pentru titlul de regină a clasei cu BMW-ul R1200RS. În ceea ce privește modificările, ținta tehnicienilor din Akashi a fost să păstreze intacte toate atuurile motociletei, cizelând ce mai era de necizelat mai degrabă decât realizând ceva cu totul nou. Noutățile cele mai importante sunt „fața“ motocicletei – acum mai ascuțită, cu faruri cu LED duble și parbriz cu 15 mm mai înalt – carenele laterale mai late cu 28 mm și apariția platformei inerțiale KCMF (Kawasaki Cornering Management Function). Aceasta lucrează împreună cu sistemul de control al tracțiunii KTRC și cu ABSul (acum de tip „cornering“) pentru a completa un pachet electronic deja foarte bun, sporind plăcerea pilotajului și nivelul de siguranță, chiar și în viraje. Au fost făcute modificări și la șei, care acum sunt mai generos capitonate, pentru confort. Șaua pasagerului are o umflătură care împiedică alunecarea în față, iar cea a pilotului este mai lată și mai moale. Mânerele pasagerului sunt acum aceleași care erau montate până acum pe versiunea Tourer – cu prinderi rapide pentru gențile laterale. Înălțimea șeii a fost redusă cu 5 mm din reglajul monoamortizorului, ambreiajul este acum de tip Slip&Assist, cu manetă reglabilă, placuțele de frână sunt mai eficiente iar bordul a fost modernizat, încluzând printre altele și un indicator de treaptă de viteză. Motorul a fost actualizat pentru a respecta normele Euro 4, păstrându-și însă puterea și cuplul maxim (plus cele doua hărți Full și Low – cu puterea la 70%).
O VECHE PRIETENĂ Acum să vedem cum merge noul Z100SX. La 8:30 apăsăm butonul de pornire și cei 4 cilindri încep sa bolborosească cu vocea lor plină, echivalentă unei doze de cofeină care te trezește imediat. Desi sunt doar 6, maxim 7 grade afară, glasul motorului îți incălzește repede sângele. Pleacăm cu toții spre Cannes, apoi urcăm spre Grasse și Castellane. SĂGEATA VERDEFotografiile le facem la Trigance. Apoi plecăm de capul nostru, într-o tură pe curbe rapide, apoi pe o serie de serpentine și pe un sector de autostradă – suficient cât să testăm stabilitatea, cu adevărat îmbunătățită și protecția la vânt (mai bună la picioare, cam aceeași de dinainte la nivelul bustului). În total, 262 Km de distracție pură. Ce sa ceri mai mult?!? Sincer, doar să fie puțin mai cald… După ora 13:00, temperatura a fost în jur de 16 grade, dar cele -2 grade apărute pe bord în câteva ocazii au fost bruște și traumatizante. Și degeaba am fi avut mânerele încalzite (opționale): știm că ne-ar fi încălzit doar palmele, iar degetele oricum ne-ar fi înghețat. Din cauza frigului, am pierdut nu doar sensibilitatea degetelor pe comenzi, ci și comunicarea cu pneul față în curbe – zonele cu umbră îți taie serios din încredere. Noroc că Z1000SX are o ciclistică stabilă, precisă și comunicativă, îmbunătățită datorită noilor setări ale monoamortizorului. Sport Tourer-ul japonez are acum cursa suspensiei spate marită cu 6 mm, un raspuns al amortizorului mai puțin „sec“, mai elastic, care face pereche bună cu furca, ce pare destul de moale, dar dispusă să urmeze bine imperfecțiunile asfaltului. Instalația de frânare, și-a confirmat calitățile, fiind dozabilă – o adevarată binecuvântare pe un asfalt atât de rece – și progresivă în „mușcătura“ lor asupra discurilor mari.
TEMPERAMENT DUAL Așadar, ZX1000SX rămâne o motocicleta bună „de luat de nevastă“, dintre cele pe care
destul de comodă (de îmbunătățit distanța de la șa la scărițe după părerea noastră), dar și pentru că, atunci când îi ceri, știe să te răsplătească pe partea de pilotaj rapid (pierde puțin din agilitate doar cu rezervorul plin) și pentru cã are un motor puternic. Clar, trecerea la Euro 4 i-a dat mai multă „dulceață“, liniaritate la turații joase și medii, dar nu a facut-o sa-și piardă cheful de a alerga odată depașite 6000 rpm – de aici și până la 10.000 rpm și chiar peste, urlă cum numai un adevarat Kawasaki știe să o facă! Noul ambreiaj este atât de moale că îl tragi cu doua degete, are o cuplare aproape perfectă, în timp ce vitezele se schimbă cu o fluiditate placută. Păcat de vibrații – practic inexistente sub 5000 de ture, dar destul de prezente în scărițe și ghidon în următoarele 4000 de ture, în zona în care te distrezi cel mai bine. Ah, să nu uităm uităm electronica: în afară de ABS (bine reglat) nu am simțit niciodată intervenția vreunuia dintre sisteme – asta înseamnă că nu sunt invazive, ceea ce este foarte bine. Când va fi mai cald, o vom conduce din nou și ne vom juca cu setarile electronicii mai pe îndelete.SĂGEATA VERDE

KAWASAKI Z100SX TOURER
Motor: 4 cilindri în linie, 1043 cmc, alezaj x cursa 77×56, răcire cu lichid, raport de compresie 11,8:1, distribuție cu 2 axe cu came în chiulasă, 4 supape pe cilindru, injecție electronică cu 4 clapete de 38mm, ungere cu carter umed. Transmisie: finală cu lanț ( 41/15), ambreiaj asistat și anti-hopping, multidisc în baie de ulei cu comanda mecanică, cutie de viteze cu 6 trepte. Sisteme electronice gestionabile de către pilot: 2 hărți de putere, controlul tracțiunii KTRC cu 3 setări (plus deconectare). Ciclistică cadru perimetral din aluminiu, unghi jug 24,5 grade, cursă suspensie față 102 mm, furca inversată de 41 mm complet reglabilă, basculă din aluminiu și monoamortizor complet reglabil, cursă suspensie spate 120/144. Frâne: față – 2 discuri de 300 mm, etriere radiale cu 4 pistonașe; spate – disc de 250mm, etrier cu un singur pistonaș, ABS (KIBS). Pneuri: față 120/70-ZR17, spate 190/50-ZR17 Dimensiuni (mm): lungime 2100, lățime 790, ampatament 1440, înălțime șa 815, rezervor 19 litri, greutate la plin 235 Kg. Performanțe declarate: 104,5 KW (142 CP) la 10.000 rpm, 111 Nm la 7300 rpm. Culori: verde, negru, portocaliu

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati motoRide test

Maxi cu o inimă mică, Mitt 125 GTS

Spaniolii de la Mitt se pregătesc cu pași repezi pentru legea 125...

Noutati motoRide test

Retro distracție, Royal Enfield Hunter 350

Un 350 care merge încet, dar care poate pune un zâmbet pe...

Noutati motoRide test

Kawasaki Ninja 7 Hybrid- Debut promițător

Cu boost electric, hibridul Kawasaki, are 70 de cai, o putere deloc...

Ride test

Yamaha Xmax 300 Tech MAX- cel mai modern Max

Deobicei când te gândești să pleci la drum lung pe un model...