Home Ride test România pe două roți, aventura japonezelor de 125
Ride testTurism moto

România pe două roți, aventura japonezelor de 125

138


Deși mulți cred că o motocicletă puternică și mare este necesară pentru călătoriile lungi, am hotărât să demontăm acest mit și să demonstrăm că nu ai nevoie de o motocicletă de 250 kg și 140 de cai putere pentru a te aventura în afara orașului. Într-o încercare de a descoperi adevărata esență a călătoriilor pe două roți, am plecat într-o aventură prin România cu două motociclete de 125 cmc naked.

Am optat pentru două motociclete de 125 cmc japoneze: Honda CB125F și Yamaha MT-125. Chiar dacă ambele se încadrează în categoria naked de 125 cmc, oferă  caracteristici complet diferite, nu vorbesc doar de zâmbetul Hondei și de fața încruntată a MT ci de experiența de condus și preț. Am ales aceste motociclete nu doar datorită dimensiunilor lor compacte ci și pentru că ne dorim să demonstrăm că puterea și performanța nu sunt singurele aspecte importante într-o aventură pe două roți. Până la urmă s-a făcut turul lumii și pe bicicleta!

Înainte de a pleca în aventură, am petrecut timp planificând itinerarul și evaluând rutele potrivite pentru motocicletele noastre. Am căutat trasee pitorești, drumuri de munte spectaculoase și destinații interesante în întreaga țară. Pe parcursul călătoriei am evitat complet autostrăzile. Punctul de plecare a fost în București.

Traseul


Traseul a fost: București–Gura Siriului–Întorsura Buzăului–Brașov–Miercurea Ciuc–Cheile Bizaului– Târgu Mureș–Sighișoara–Brașov–Cheia– București

Cu tot cu alte plimbări pe lângă traseu, am parcurs aproape 1500 km. Drumurile spectaculoase încep de la Gura Siriului, chiar dacă se circulă pe un sens unde sunt lucrări, ne-am bucurat de drumul virajat și de priveliștea Barajului Siriu.

De la Brașov până în Gheorgheni, drumul  este foarte bun, chiar dacă sunt câteva lucrări pe traseu. Peisajul este de vis, iar asfaltul este aproape perfect. Când am virat dreapta spre Cheile Bicazului, am intrat pe un drum plin de gropi și decopertat complet pe unele porțiuni, circa 30 km pe care i-am parcurs în aproape o oră, dar merită! Drumul prin Cheile Bicazului este unul din cele mai spectaculoase din România.

E578 Intrarea în județul Harghita

Pe parcursul călătoriei noastre, am avut privilegiul de a înnopta în frumoasa localitate Toplița. Alegerea de a petrece noaptea acolo s-a dovedit a fi una excelentă. După o zi de mers cu motocicleta prin ploaie și frig, am aflat că Toplița este renumită pentru izvoarele sale termale.

Următoarea zi, am continuat spre Brașov prin parcul Natural Defileul Mureșului. Din oprirea pe care am facut-o în Brașov nu putea lipsi o tura din Râșnov până în Poiană. Drumul pe Cheia ne-a oferit o ultimă porție de aventură, chiar dacă asfaltul nu e perfect, merită pentru viraje și priveliște.

Cheia

Ca să puteți aprecia peisajele și virajele, vă recomand să plecați pe acest traseu în timpul săptămânii. Singura porțiune pe care am întâmpinat trafic a fost pe Cheia, drumul este tranzitat de camioane în timpul săptămânii

Cum s-au comportat micile japoneze?

Am vorbit cam mult despre traseu, așa că vă povestesc despre comportamentul motocicletelor. În primul rând trebuie luat în calcul prețul:

Honda CB125F- 3650 Euro cu TVA inclus

Yamaha MT-125- 5450 Euro cu TVA inclus

Depășirile au fost un capitol delicat pentru ambele motociclete, dar sunt fericite la o viteză de croazieră de   80-90 km/h, așa că nu am întâmpinat probleme pe traseu.

Toplița

Yamaha MT-125

Yamaha MT 125 este recunoscută pentru aspectul său agresiv și stilul streetfighter. Cu un design modern, acest model atrage atenția. Diferența de preț se datorează în mare parte dotărilor și puterii. Motorul ei răcit cu lichid dezvoltă cu 4 cp mai mult, adică 15 cp, puterea maximă pe care o poate dezvolta o motocicletă care se încadrează în categoria A1. Chiar dacă nu pare o diferență mare de putere, în cazul motocicletelor mici, se simte și un rezervor plin. Frânele cu disc față-spate sunt dotate cu ABS.

Deoarece motocicleta împarte o mare parte din șasiu cu YZF-R125, dinamica de manevrare a motocicletei este de-a dreptul sportivă. Intră în viraje cât ai clipi din ochi și dispune de niște furci USD nereglabile, bine configurate, care, deși nu sunt cele mai bune de pe șosea, oferă o bază stabilă de lucru și un feedback excelent pentru pilot.  Cauciucurile din fabrică se comportă excelent și pe ploaie.

Fiin vorba despre un Hypernaked, singura problemă pe care am întâmpinat-o pe drum a fost poziția agresivă. Șaua este destul de tare, dar aici nu o pot depuncta, fiindcă nu este concepută pentru confort.

Unul din cele mai scumpe modele pentru categoria A1 care continuă să mă uimească cu fiecare generație.

Toplița

Honda CB125F

CB125F se remarcă prin caracteristicile sale practice și orientarea spre eficiență și economie. Am trecut la motocicleta zâmbăreață. Prietenoasă și mică, cu o înălțime a șeii joasă, proporții subțiri și o greutate totală doar 117 kg, CB125F este extrem de ușor de condus, ceea ce, alături de faptul că este ieftină și fiabilă, este motivul pentru care este atât de populară. De îndată ce vezi prețul, trebuie să judeci motocicleta în mod corespunzător. Să fim sinceri, nu este cea mai elegantă, cea mai rapidă sau cea mai puternică de pe piață, dar raportul calitate-preț este imbatabil, adică primești ”multă motocicletă” pentru bani puțini.  Motocicleta este dotată cu CBS, dar nu am avut probleme nici pe ploaie. La început nu am avut multă încredere în cauciucurile din fabrică, dar mi-au dovedit că se descurcă în orice condiții. Chiar dacă este tot naked, poziția este destul de confortabiă, iar șaua este moale.

Cheile Bicazului

Poți pleca la drum lung cu o motocicletă mică?

Da! Aici aveți dovada! Faptul că am ales motociclete de 125 cmc a demonstrat că  plăcerea de a călători nu este neapărat legată de dimensiunile și puterea motocicletei, iar costurile sunt minime. Honda a consumat 1.9L/100km iar Yamaha 2L/100km, așa că benzina pentru toată călătoria a costat doar 200 de lei.

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Ride test

Test Royal Enfield Shotgun 650, Made like a gun!

Un pic custom, un pic retro, dar în general modern. Cu siguranță,...

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...