Home Ride test Pe jumătate naked, Suzuki GSX-8S
Ride test

Pe jumătate naked, Suzuki GSX-8S

152


Casa din Hamammatsu ne-a pregătit un succesor al lui GSR și l-a poziționat în zona superioară a nakedurilor de clasă medie, așa cum se poartă mai nou. Iată ce impresie ne-a lăsat la prima întâlnire!

Segmentul naked cunoscut un puternic avânt în ultimii ani, toți producătorii investind resurse importante pentru a le oferi potențialilor cumpărători produse tot mai interesante din perspectivă tehnică, dinamică și estetică. Ne referim acum la nakedurile de dimensiuni medii cu gust pentru sportivitate, iar Suzuki s-a implicat și el în această competiție interesantă. Casa din Hamammatsu, care nu avea aici decât deja perimatul GSR cu un motor L4, a lansat în sfârșit GSX-8S cu doi cilindri în linie, care, datorită unei platforme cu totul noi și a numeroase calități indiscutabile. este capabil să lupte de la egal la egal cu rivalii mai galonați de la Honda și Yamaha. Dacă vă aduceți aminte, cele trei mărci menționate aveau nakeduri de 600 cm3 cu patru cilindri în linie cu mulți ani în urmă, dar astăzi au trecut la o configurație parallel-twin de cilindree mai mare.

 Noua cale Suzuki

Prin urmare, ne-am dus pe Coasta de Azur, ca să vedem calitățile acestui naked japonez modern, curioși să-l conducem pe unul dintre cele mai legendare drumuri pentru pasionații de viraje, Route Napoleon. Și pentru că este un model complet nou, ne oferim un răgaz mai mare pentru a-i da roată.

GSX-8S este un model deja matur și, privindu-l, ai impresia că face parte dintr-o clasă superioară. E bine realizat, iar echipa de designeri a făcut o treabă bună, obținând un reușit melanj de modernism și linii sportive și izbutind să evite riscul unui aspect prea „manga style“. Cele două carene laterale de pe rezervor se prelungesc frumos peste brațele furcii, conferind motocicletei un dinamism accentuat. Și ne place mult conexiunea dintre cadru și subcadrultrellis posterior vopsit în culoarea carenelor. Blocul optic frontal este cel caracteristic ultimelor modele Suzuki, cu două faruri cu secțiune hexagonală, unul deasupra celuilalt. Desigur, tot sistemul de iluminare e full LED.

În ceea ce privește șasiul, cadrul și subcadrul din spate sunt realizate din oțel, în timp ce bascula este din aluminiu. Suspensia e furnizată de KYB și implică o furcă inversată, de 43 mm, nereglabilă, precum și un amortizor posterior reglabil mecanic ca preîncărcare. De frânare se ocupă etriere radiale Nissin care acționează două discuri flotante de 310 mm în față și un disc de 240 în spate. Jantele din aliaj de 17 inchi vin echipate cu pneuri Dunlop RoadSmart2 de 120/70 în față și 180/55 în spate.

 Motor de GSX, dar cu doi cilindri

Inima lui GSX-8S este noul doi-cilindri-în-linie care echipează și adventure-ul V-Strom 800 DE. Cu o cilindree de 766 cm3, este un motor contemporan, cu două axe cu came și ride-by-wire. Defazarea de 270 de grade a aprinderii dă senzația de V-twin, dar există și elemente originale, cum ar fi cursa relativ lungă (84 × 70 mm) și un arbore cotit cu un sistem patentat de amortizare, cu două contrabalansiere și greutăți excentrice la 90 de grade pentru a compensa primele pulsații ale motorului.

Puterea livrată este de 83 de cai, iar cuplul maxim, de 78 Nm, e atins la doar 6500 rpm. Datorită sistemului electronic de control al clapetei de accelerație, care a permis eliminarea cablului de accelerație tradițional, GSX-8S oferă posibilitatea de a alege dintre trei hărți de injecție, Active, Basic and Comfort. Acestea schimbă felul în care propulsorul răspunde la accelerație, dar și comportamentul sistemului de control al tracțiunii și al quickshifterului. Aceste reglaje electronice se pot face cu ajutorul unui buton mare, amplasat pe partea stângă a ghidonului, iar schimbările sunt afișate pe ecranul TFT LCD color, de 5 inchi.

 În șaua lui GSX-8S

Odată urcați pe șa, găsim totul acolo unde ne așteptam. Ghidonul dintr-o singură piesă este la o distanță potrivit de pieptul pilotului, scărițele sunt la înălțimea la care le-am căutat cu picioarele, iar șaua este suficient de lată și capitonată. După doar câțiva kilometri pe nakedul din Hamamatsu, deja simțim o legătură plăcută.

GSX-8S este plăcut în conducere la viteze mici, chiar și în traficul cu care ne-am confruntat înainte de a părăsi orașul dovedindu-se confortabil și ușor de manevrat. Ambreiajul este ușor de operat, iar quickshifterul lucrează corect și la turații joase, deși, mai ales la retrogradări în ture mici, schimbarea e mai puțin lină.

Motorul este un uriaș blând care funcționează fără sincope chiar și la puțin peste 2000 rpm, ceea ce ne permite să rulăm într-o treaptă superioară la viteze de oraș, dar fără să trezim vecinii din cartierul rezidențial cu nume pretențios, dar cu izolație fonică deficitară. Răspunsul bun al accelerației drive-by-wire ne încurajează să schimbăm treptele rapid, iar cuplul ne dă încredere să nu stăm într-o treaptă inferioară de nevoia unor reprize explozive.

De îndată ce părăsim orașul și ajungem drumuri mai late și mai libere, tempoul poate să crească, iar GSX-8S aruncă masca și ne arată toate calitățile unui atlet cu adevărat echilibrat. Nakedul nipon îți dă o puternică senzație de stabilitate și nu îți cere un efort semnificativ la manevrare. Precizăm însă că 8S nu este cel mai rapid din clasă în fuga prin viraje și nici cel mai rapid la schimbarea direcției, dar asta din cauza ampatamentului său nu tocmai mic, nu a caracteristicilor dinamice.

Pe de altă parte, cu siguranță este unul dintre cele mai riguroase, fața urmând trasa cu precizie, iar suspensia fiind setată perfect chiar și dacă suprafața de rulare nu e cea mai lină. GSX-8S se dovedește stabil și la viteze mai ridicate, arătând că poate rula bucuros la viteze adecvate pentru viraje rapide și foarte rapide. Livrarea puterii este liniară, iar schimbările rapide de trepte cu ajutorul quickshifterului reduc transferurile de masă la minimum.

Cât despre motor, când conduci mai hotărât bicilindrul își etalează toate calitățile legate de configurația sa suprapătrată: cuplu bun încă de la cele mai joase turații și forță semnificativă până la turația de cuplu maxim. Care rămâne cel mai bun moment de a urca în următoarea treaptă, pentru eficiență maximă.

Pe de altă parte, dacă vrei să îi înroșești tahograful și galeria de evacuare, nu are comportamentul unor propulsoare care au dus această configurație la următorul nivel, așadar nu este o schimbare de caracter față de restul plajei de turații. Asta îți lasă un gust ușor amar, având în vedere așteptările ridicate generate de comportamentul de până acum, aproape o senzație că lipsește ceva. E de parcă ai comanda Lava Cake la un restaurant cu mâncare bună și nu primești și o cupă de înghețată alături. Motorul este perfect pe V-Strom, dar pe un naked ca GSX-8S îi lipsește agresivitatea în ultimele 2000 rpm, chiar dacă liniaritatea livrării nu e un defect, ci o caracteristică a personalității acestui bicilindru.

 Echilibru general

Sistemele electronice din dotare nu își fac simțită prezența în timpul conducerii, iar același lucru poate fi spus și despre sistemul de control al tracțiunii, care intervine doar în condiții extreme, cum ar fi la accelerarea bruscă la maximum sau pe un șir de denivelări într-un interval rapid. Abia atunci ajunge să fie simțit, dar la condus sportiv nu i-am perceput intervenția.

Ne-a plăcut comportamentul sistemului ABS, pe care abia îl remarci chiar și la frânare incisivă. În testul nostru, am avut parte de temperaturi scăzute, ceea ce nu a fost tocmai optim pentru anvelopele Dunlop Roadsport 2, ducând la o ușoară vibrație a manetei de frână. Având în vedere performanțele dinamice excelente, poate că GSX-8S ar fi meritat niște pneuri care să îi pună în valoare calitățile sportive.

Segmentul nakedurilor sportive de clasă medie are un nou reprezentant, iar acesta are multe cărți valoroase de jucat. Pachetul este disponibil pe albastru (lucios), alb (perlat) sau negru (mat), iar prețul de intrare în joc este de 8890 de euro.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Ride test

Test Royal Enfield Shotgun 650, Made like a gun!

Un pic custom, un pic retro, dar în general modern. Cu siguranță,...

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...

Noutati motoRide test

1000 km pe asfalt și în off-road, Test GasGas ES 700

4 zile pe drumuri de pământ, cărări de munte, șosele secundare și...