Home Noutati moto Modelul XR750 de la Harley Davidson aniversează 50 de ani
Noutati moto

Modelul XR750 de la Harley Davidson aniversează 50 de ani

3


Motocicleta americană Harley Davidson XR750 care și-a câștigat statutul de model iconic al curselor de tip flat track, aniversează în acest an jumătate de secol de la debut. 

Motocicleta americană Harley Davidson XR750 care și-a câștigat statutul de model iconic al curselor de tip flat track, aniversează în acest an jumătate de secol de la debut. Tot în acest an, modelul de la Harley Davidson va fi protagonistul campionatului american AMA Grand National Championship.

2020 marchează 50 de ani de la debutul modelului XR750 de la Harlet Davidson, o motocicletă care a fost întotdeauna foarte apreciată de padocul American Flat Track (AFT). Pentru a celebra această legendă, motocicletele Harley Davidson Super Twins și Production Twins, împreună cu Harley Davidson Screamin ‘Eagle / Vance & Hines NHRA Pro Stock se vor beneficia de culoarea iconică a motocicletelor de competiție Harley Davidson, Jet Fire Orange, similară camioanelor echipei de competiții precum și de numeroase accesorii specific brandului american.

„XR750 este cea mai de succes motocicletă din istoria AMA Pro Racing”, a declarat Jon Bekefy, managerul general al brandului Harley Davidson. Același Jon Bekefy a mai ținut să precizeze: „La această aniversare de 50 de ani, Harley Davidson vrea să reflecte asupra moștenirii și a persoanelor care au proiectat, dezvoltat și concurat cu XR750 în anii săi glorioși în competiții și să sărbătorească împreună angajamentul Harley-Davidson în 2020. ”

Harley Davidson Softail Standard

Dezvăluit în 1970, odată cu apariția noii formule AMA Racing, XR750 a fost creat de Dick O´Brian, managerul echipei Harley Davidson, pentru a înlocui un al model de mare succes, KR750. Echipat cu un motor Harley Davidson Sportster, XR750 utiliza o chiulasă și cilindri din fontă modificate, un magnet în loc de generator și o lubrifiere mai bună. În 1972 a fost introdus un nou motor realizat din aliaj de aluminiu.

Acest model perfect conceput a dominat competițiile de tip flat track de câteva decenii la rând. Între 1972 și 2008, XR750 a câștigat 28 din cele 37 de campionate AMA Grand National Championship, obținând mai multe victorii decât oricare altă motocicletă din istoria curselor AMA, câștigând reputația de „cea mai de succes motocicletă de competiție din toate timpurile”.

XR750 a devenit în același timp un model iconic, datorită legendarului cascador Evel Knievel. Evel Knievel a utilizat în numeroase secvențe de acrobație din cariera sa un model XR750, cele mai cunoscute dintre acestea fiind realizate între anii 1970 – 1976, iar alături de exploatarea versiunilor de competiție ale modelului XR750, a inspirat o generație.

Modelul Fat Boy de la Harley Davidson aniversează 30 de ani

Modelul actualizat Harley Davidson XG750R este propulsat de o unitate de 750 cmc Harley Davidson Revolution X V-Twin. Acesta dispune de răcire cu apă și alimentare cu injecție electronică fiind inspirat din motorul proiectat inițial pentru modelul Street 750.

Echipa Harley Davidson Factory Flat Track va concura în toate cele 18 curse din AFT SuperTwins programate în 2020, care au debutat pe 14 martie cu Daytona TT, la Speedway International Daytona, Daytona Beach în Florida.

Foto: Harley Davidson

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Yamaha XSR900 GP: stil retro și tehnologie modernă într-o singură motocicletă

Dacă vrei să pară că mergi pe o motocicletă din anii ’80,...

Noutati moto

Triumph Thruxton Final Edition: cântec de lebădă pentru cafe-racer-ul britanic

Triumph a prezentat Thruxton Final Edition, versiunea care va reprezenta ultima serie...

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...