Home Noutati moto Legea 125B a trecut din nou de Parlament: iată ce urmează
Noutati moto

Legea 125B a trecut din nou de Parlament: iată ce urmează

1.3k


Parlamentul României a aprobat, din nou, așa numita lege 125B, adică proiectul de lege care le va permite anumitor posesori de permis de conducere categoria B să conducă scutere de 125 cmc pe drumurile publice după ce urmează anumiți pași.  

Proiectul de lege a trecut de Parlament în unanimitate, iar inițiatorii proiectului se așteaptă ca Președintele României să promulge legea până la finele anului. Însă, asta nu înseamnă că posesorii de permis categoria B vor putea urca pe scuterele de 125 cmc din 2024 fără niciun alt pas suplimentar.

La fel ca la orice lege de acest gen, trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a fi în vigoare, iar legislatorii trebuie să îi publice și normele de aplicare. Odată ce sunt cunoscute normele de aplicare, adică există un cadru legal pentru aplicarea legii, trebuie urmați pașii respectivi pentru ca un cetățean să poată avea dovada urmării a zece ore de cursuri practice în cadrul unei școli de conducere autorizate, sub îndrumarea unui instructor calificat în acest sens.

Cu alte cuvinte, deși semnele sunt pozitive, legislatorii mai trebuie să urmeze câțiva pași până când acest proiect de lege devine o realitate. Încă din 13 iunie 2023, legea a fost votată în Parlament, dar a fost trimisă înapoi la evaluare de Președintele României. Astăzi, 19 decembrie, proiectul de lege a fost aprobat din nou de Parlamentul României, iar Președintele este așteptat să îl promulge. Procesul ar putea avea loc până la finalul acestui an, dar poate fi finalizat și în 2024.

Odată ce legea este promulgată de Președintele României, școlile specializate din țara noastră vor putea oferi pachete de cursuri practice a câte 10 ore pentru cei ce au permis de conducere categoria B de minimum doi ani. Odată ce obțin dovada efectuării acestor cursuri, cei eligibili vor putea să conducă un motociclu cu două roți, transmisie automată și motor de până la 125 cmc, adică un scuter sau o motocicletă cu transmisie automată.

Ne așteptăm ca vehiculele electrice să fie și ele incluse în această posibilitate, în limita unei puteri maxime, cel mai probabil una echivalentă cu limitările categoriei A1, deci maximum 15 cai-putere sau 11 kW, dar vom ști cu siguranță odată ce este publicată legea în Monitorul Oficial. Acest aspect trebuie să fie lămurit de legislatori.

Până atunci, puteți citi interviul nostru pe subiectul 125B cu instructorul unei școli moto.

 

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...