Despre legea 125B cu „Ștrumf” de la Hey Moto

Cristian Anghel, fondatorul scolii Hey Moto este instructor din 2007 și a avut pe mână peste 6000 de cursanți până în prezent. Pasionat de motociclism dintotdeauna, Cristi a lucrat în domeniu pentru alte școli, dar a decis că cea mai bună variantă pentru a controla calitatea cursurilor este să își facă propria școală. De-a lungul anilor a dezvoltat și a implementat idei inedite în domeniul școlilor moto. Am avut ocazia să povestim  despre legea 125B.

Cum va influența piața moto?

Va fi o schimbare foarte importantă pe piața moto, mai ales că legea asta va ajuta la reducerea traficului din marile orașe și sperăm ca multă lume să se orienteze către scutere și mai departe către piața moto. Automat vor crește vânzările atât pe partea de motociclete și scutere, cât și în sectorul echipamentelor.

Ce segment de clienți noi vor apărea în școlile moto?

În primul rând vor veni cei care deja folosesc scutere de 50 cmc. Ei deja au experiență în trafic pe scuter și automat vor un motor mai mare. Totuși, nu cred că e vorba doar de ei, destul de multă lume s-a săturat de stat în trafic și cred că mulți se vor orienta către acest mijloc de transport.

Legea a fost trimisă la reexaminare, când crezi ca va fi implementată?

Ținând cont că despre lege în sine se vorbește probabil de 4-5 ani, nu știu dacă o să vedem normele de aplicare anul acesta. Noi o așteptăm cât mai repede, dar din păcate nu cred că o să ne plimbăm cu scuterele de 125 cmc anul acesta.

De ce nu direct categoria A?

Teoretic procedura este mai simplă, pentru că nu se face acel dosar de examinare, nu se susține proba teoretică și încă nu știm dacă se va susține vreo probă practică. Perioada de școlarizare va fi cu siguranță mai scurtă, așa că este mult mai convenabil, asta dacă clientul vrea să se limiteze la scutere de 125 cmc.

Cât de pregătit pentru mersul pe două roți prin trafic va fi un posesor de categoria B după ce a parcurs cele 10 ore de pregătire?

Aici depinde foarte mult și de fiecare elev în parte, de experiența lui în trafic și dacă a mai mers pe bicicletă sau nu. Una peste alta eu cred că sunt suficiente ore practice. Din câte știu avem cel mai mare număr de ore practice impus pentru această categorie din Europa, dar niciodată nu e suficient, mereu o să fie ceva nou de învățat.

Având în vedere că școlile moto devin destul de aglomerate în timpul sezonului, cum veți reuși să gestionați noii clienți apăruți?

Aici depinde de fiecare școala, va fi nevoie de un efort logistic din partea școlilor, fiecare va trebui să se doteze cu unul sau două scutere de 125 cmc. Depinde foarte mult și de normele de aplicare. Pentru că de lege se vorbește de foarte mult timp, cred că fiecare școala și-a creionat deja o strategie.

Sunt voci care susțin că această lege va crește numărul de accidente, tu ce crezi?

Nu cred că va fi o explozie de accidente, tocmai că legea este gândită destul de bine. Se cere o anumită experiență cu autovehiculul, iar cel care vine să facă aceste cursuri are deja experiența traficului. Una peste alta nu cred că va fi o creștere mare a numărului de accidente.

Cum se vor adapta ceilalți participanți la trafic la numărul crescut de scutere?

Eu cred că fenomenul va decurge destul de lent, participanții la trafic au timp să se obișnuiască cu un număr din ce în ce mai mare de scuteriști. Cei care au categoria B și vin să facă aceste cursuri știu automat să fie atenți la toate vehiculele pe două roți.

Care sunt principalele provocări anticipate în ceea ce privește implementarea cu succes a legii?

S-ar putea ca în prima fază să apară anumite aspecte care vor întârzia tot procesul pentru obținerea acestui permis. Dacă legea va include și o probă practică, s-ar putea ca cei de la DRPCIV să devină aglomerați. Pe de altă parte s-ar putea ca școlile să devină foarte aglomerate, asta ar duce la o perioadă destul de lungă de așteptare. îmi este destul de greu să anticipez ce se va întâmpla, dar imediat după ce se acceptă legea va fi un val mare de candidați, ulterior poliția, școlile și candidații vor ști cu siguranță exact ce au de făcut, iar lucrurile vor decurge normal.

Ce sfat le dai celor care vor să urmeze cursurile, dar au îndoieli dacă este pentru ei sau nu.

Eu zic că e un lucru benefic, candidații trebuie să țină cont că nimeni nu s-a născut învățat. Chiar dacă nu ai mers niciodată pe bicicletă, totul se învață pe parcurs. Cred că pentru timpul scutit în trafic merită încercat

Crezi că se vor scumpi scuterele second hand de 125 cmc?

S-ar putea să fie o perioadă în care prețurile vor exploda. Automat, depinde de cerere și oferta, dacă numărul de scutere de pe piața second hand rămâne același, iar cererea crește, cred că oamenii vor specula acest lucru și vor profita. Întodeauna există varianta unui scuter nou, mai ales de la implementarea programului rabla, prețurile sunt convenabile.

Cât va costa pregătirea?

Este destul de greu de preconizat acum, tocmai fiindcă nu există normele și nu știm exact ce avem de făcut. Cred că pregătirea va costa undeva între  600 și 800 de lei,  dar asta depinde de ce va oferi fiecare școală în acel pachet.

Verdictul?

Această lege reprezintă un pas foarte mare pentru traficul urban. Avem ocazia să facem primul pas către două roți la fel ca în alte țări europene precum Italia, Franța, Grecia sau Germania. Mersul pe două roți va deveni mult mai accesibil pentru toată lumea. Noi așteptăm această lege cu brațele deschise și suntem pregătiți să ne adaptăm pentru nevoile viitorilor clienți care s-au săturat de trafic.

 

 

 

Adaugati comentariu