Home Noutati moto Yamaha R1 GYTR Pro este aici: iată cum sărbătoresc niponii un sfert de veac cu R1
Noutati motoPrezentare

Yamaha R1 GYTR Pro este aici: iată cum sărbătoresc niponii un sfert de veac cu R1

56
Yamaha R1 GYTR Pro


Yamaha a sărbătorit 25 de ani de la debutul lui R1 cu o ediție specială a modelului sportiv. Aceasta se numește Yamaha R1 GYTR Pro și este vândută online. Mai precis, clientul face comanda online, iar de acolo alege dealerul GYTR Pro unde i se va livra motocicleta.

În caz că vă întrebați, GYTR este acronimul de la Genuine Yamaha Technology Racing și este o gamă de piese dezvoltată în baza programelor de curse din World Superbike și Endurance World Championship. Practic, Yamaha folosește experiența din programul de curse pentru a oferi cea mai performantă variantă de stradă a lui R1.

Ediția specială a lui R1 are un cadru inferior din fibră de carbon și include un rezervor de carburant modificat. Centrul de greutate este mai jos față de motocicleta standard, iar unitatea ECU este realizată de Magneti Marelli. În materie de suspensie, modelul special vine cu o furcă față realizată de Ohlins, iar modelul este FGR – în caz că sunteți curioși, pe când amortizorul spate este TTX și are reglare pneumatică a preîncărcării.

Astfel, suspensia poate fi reglată la nivel profesional, în timp ce brațul oscilant suspendat este bazat pe unul dezvoltat special pentru programul de competiție pentru a asigura cel mai mare unghi de înclinare posibil, precum și aderență optimă.

Sistemul de frânare este semnat de Brembo, atât pe puntea față, cât și pe spate, de asemenea inspirat de cel folosit în competiții. Carenele sunt și ele realizate din fibră de carbon, iar schema coloristică este aleasă pentru a aminti de primul R1, lansat în urmă cu 25 de ani.Evident, sunt prezente și literele GYTR, iar partea centrală a carenei este neagră, fiind un design mai complex decât cel afișat de primul R1.

Pasionații de mersul pe circuit vor putea opta și pentru un pachet electronic de telemetrie, ce este inspirat de cel folosit de echipa de competiție a fabricantului. În echiparea electroniciă standard intră funcția anti-wheelie, controlul tracțiunii, gestiunea frânei de motor și a răspunsului la accelerație, precum și numeroase alte funcții. Practic, motocicleta rezultată poate fi condusă legal pe stradă, dar este cea mai apropiată posibil de cea folosită în competiții.

Din păcate, nu vom vedea prea multe asemenea motociclete, deoarece Yamaha va construi doar 25 de bucăți. O unitate costă 159.000 de euro, cu tot cu TVA inclusă, dacă vă bucură în vreun fel această ultimă parte. Având în vedere numărul redus de unități produse, fabricantul le va oferi clienților posibilități de personalizare dedicate pentru unitățile alese.

Partea cea mai interesantă este că are și Valentino Rossi o motocicletă echipată cu aceste piese, aceasta fiind prezentată la EICMA sub formă de cadou din partea mărcii pentru rezultatele obținute alături de aceștia în cursul carierei sale. Deci da, o motocicletă ”ca a lui Rossi” te costă aproape 160.000 de euro.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...