Home Noutati moto KTM 1390 Super Duke R Evo marchează 30 de ani de la primul Duke
Noutati moto

KTM 1390 Super Duke R Evo marchează 30 de ani de la primul Duke

131


KTM sărbătoreşte 30 de ani de la lansarea gamei Duke cu un model special, numit 1390 Super Duke R Evo.

Deşi a ales să nu prezinte acest model la EICMA, probabil pentru a pune accent pe 990 Duke, acum putem afla toate detaliile despre cel mai nou hypernaked din gama KTM. Până de curând, acesta era 1290 Super Duke R, dar înlocuitorul său este 1390 Super Duke R Evo. Producătorul afirmă că noul model este mai bun în toate privinţele decât predecesorii şi că vine cu mai multă putere şi tehnologie. În plus, cei de la KTM l-au înzestrat cu o schemă coloristică portocalie ce e menită să amintească de primul Super Duke, lansat în 2005.

Începem cu motorizarea, bazată tot pe unitatea LC8, actualizată şi cu cilindreea ridicată la 1.350 cmc. Axele cu came au fost şi ele modificate, iar agregatul cu doi cilindri în V, cu răcire pe lichid, dezvoltă acum 188 de cai-putere şi un cuplu maxim de 145 Nm. Pentru atingerea acestor performanţe a fost modificată şi admisia, iar inginerii au echipat acest model cu un rezervor mai mare, de 17.5 litri, menit să asigure o autonomie mai mare în contextul potenţialei creşteri de consum de carburant dată de motorul mai puternic.

KTM a aplicat modificări cadrului şi a schimbat materialele din care sunt fabricate mai multe elemente pentru a atinge o masă cât mai redusă, dar rezultatul totalizează 211 kilograme cu toate plinurile făcute. Evacuarea ce trebuia implementată începând cu anul 2024 pentru normele Euro5+, implicit limitările fonice ale acestora, a dus la creșterea masei față de predecesor cu 1.8 kilograme în ciuda tuturor măsurilor luate pentru a ține sub control greutatea acestui model.

Suspensia faţă este realizată de WP şi este reglabilă electronic, unitatea fiind la a treia generație a acestui sistem semi-activ. iar aceasta este doar o parte din ceea ce înseamnă elecronica integrată pe acest model. Pe lângă multiplele moduri de rulare (Auto, Comfort, Rain, Street și Sport), există ABS cu funcţie cornering în standard, alături de controlul tracţiunii. Opțional, există reglaje pentru anti-wheelie și pentru frâna de motor .

Frânele față montate radial sunt Brembo Stylema cu patru pistonașe și discuri flotante duble de 320 mm, în timp ce roata spate are un etrier flotant cu două pistonașe și un disc de 240 mm. Pompa de frână Brembo MCS permite reglaje individuale, iar sistemul hidraulic de acționare a ambreiajului, realizat tot de Brembo, are un sistem de auto-ventilare ce elimină necesitatea aerisirii sistemului.

Opţional, KTM oferă module pentru configurarea suspensiei la următorul nivel, iar optarea pentru Suspension Pro aduce și modurile Track și Pro pe ecranul TFT folosit de ceasurile de bord. Același pachet implică și posibilitatea reglării automate a preîncărcării pentru suspensia spate în baza unui algoritm ce ia în calcul greutatea percepută a riderului și previne descărcarea accentuată a roții spate la frânarea puternică prin funcția anti-dive. KTM a implementat și un sistem numit Factory Start, ce reduce preîncărcarea spate pentru a facilita accelerarea la plecarea de pe loc.

Din punct de vedere estetic, modelul iese în evidenţă cu noul bloc optic redesenat, ce a făcut deja turul lumii în materie de glume pe internet. În ciuda aspectului, producătorul afirmă că noul far este mai eficient decât predecesorul său, mai uşor şi are capacitatea de a-şi regla automat intensitatea în funcţie de condiţiile ambientale.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...