Home Ride test Test Honda CB500X – Evadează din jungla urbană
Ride test

Test Honda CB500X – Evadează din jungla urbană

2


Honda CB500X este un all rounder împins de 47 CP, asta pentru a putea fi condus cu permis categoria A2, și pare pe hârtie o simplă găselniță a unui departament de marketing. I se mai pun două sloganuri, unul despre aventură și celălalt despre libertate, o roată mare, un parbriz mai înalt și gata! Doar că în momentul în care o conduci lucrurile se schimbă, iar găselnița începe să demonstreze că a intrat în producție în urma unor studii bine făcute. CB500X există din 2013, a primit în 2016 câteva îmbunătățiri printre care se numără rezervorul mai mare și suspensia cu reglaje, iar pentru 2019 Honda a implementat o serie de modificări care puse laolaltă dau mult mai mult decât suma lor.

Se descurcă de minune în oraș, în ciuda ghidonului destul de lat, datorită direcției cu un unghi de bracaj mare și a poziției înalte de condus care îți permite să vezi departe în trafic. Ambreiajul cu alunecare limitată ușurează foarte mult maneta și astfel orice manevră la viteză mică devine mai comodă. Ghidonul înalt te scutește de nevoia de a te sprijini atunci când te strecori printre mașini.

Motorul și-a păstrat puterea nominală de 47 CP, încadrându-se în continuare în normele pentru permisul A2. Diferența majoră la modelul 2019 constă în faptul că între 3-7000 rpm momentul motor a fost crescut cu 4%, în special prin modificarea timpilor și înălțimii de lucru ale supapelor de evacuare. Fiind japonezi, evident că au repoziționat bateria pentru un flux cât mai direct de aer către clapetele de accelerație, au folosit un lanț de distribuție special gândit și tratat pentru silențiozitate, pistoanele sunt inspirate din cele ale lui CBR1000 RR și nu fac zgomot la turații mari, pompa de ulei are un sorb mai lung pentru a asigura un flux mai bun în timpul frânărilor puternice și când motocicleta este înclinată, etc, etc. Tipic Honda.

Japoneza vs drumurile românești

Etajarea cutiei acestui Honda CB500X îți permite în oraș să folosești și treptele superioare și să extragi toate resursele disponibile din bicilindru. Cu a 4-a la 60 km/h încă mai poți profita de eventualele spații dintre mașini și nu se simte că tragi de motor pentru asta. Nu te va deranja căldura degajată, ca la suratele mai mari, și se ajunge destul de bine cu picioarele la sol.

Odată urcat pe șa, ai impresia că poți trece de orice obstacol urban. Poți merge cu ușurință pe liniile de tramvai folosite drept parcare, poți urca pe noile borduri fără să te gândești că atingi pe dedesubt, n-ai mari probleme când apar gropi noi pe un traseu cumva cunoscut și alte asemenea.

Tot aici, în mediul urban, când interacționezi altfel cu motocicleta decât la un drum lung, vei aprecia finisajele foarte bune. Micile deflectoare de pe lateralul radiatorului aduc un plus de eleganță, vopseaua cu nuanțe bogate și pătrunzătoare te fac să te simți în compania unui model cu măcar vreo 2.000 euro mai scump iar bordul digital plusează cu o imagine contemporană.

Despre drumurile lungi încep cu un aspect negativ. Parbrizul crează turbulențe la nivelul căștii și oricât am încercat să-l păcălesc căutând o poziție altfel decât cea normală, n-am reușit decât atunci când m-am culcat pe rezervor. În rest, consumul este mic chiar și cu pasager, ai o bună vizibilitate și putem spune că peticește drumurile proaste. Mersul cu pasager e decent. Bicilindrul împinge suficient de bine când nu te grăbești undeva. Dacă vrei să depășești va trebui totuși să-l duci către capătul turometrului ca să obții efectul dorit. Pasagerul are niște mânere la dispoziție, însă pare că te vor ajuta mai mult pe tine să-ți legi bagajele când ești singur decât să ofere o priză corespunzătoare, comodă.

CB500X se abate ușor de la asfalt la un traseu off road, având de partea sa acea roată față de 19 inci, pneurile mixte și garda la sol de 180 mm. Ghidonul lat și poziționat sus oferă un bun control, chiar și când parcurgi o secțiune de traseu în picioare. Șaua ascuțită către rezervor îți oferă libertate de mișcare în abordarea zonelor denivelate. La modul general, la sfârșitul zilei poate deveni inconfortabilă din cauza fermității. Din proprie experiență cu GPS-urile, singurul sfat pe care îl pot da este să aveți plinul făcut dacă nu cunoașteți bine zona. Cei 17,5 l ai rezervorului acoperă o autonomie teoretică de 500 km.

Suficientă să ajungeți la civilizație, sau așezări urbane mai corect spus în unele cazuri. Ori să cutreierați în compania unei motociclete adventure ușor de controlat datorită masei totale de 197 kg și a bicilindrului de doar 47 CP care nu va încurca în condiții de aderență scăzută nici pe cei fără multă experiență în off road. Dacă vă prinde noaptea, farul este LED. Lumina bună nu garantează că scăpați de urs dar, măcar o să-l vedeți de departe.

Polivalența caracterizează acest model: se poate transforma în funcție de preferințele de moment ale celui care îl conduce dintr-un commuter liniștit într-un tourer sau chiar un adventure ideal pentru explorat. 

Dacă studiați piața înainte de a cumpăra o motocicletă fiabilă bună aproape la toate, ușor de condus și care nu cere întreținere specială, veți descoperi în această Honda CB500X un produs ieftin și bun.

Fișă tehnică Honda CB500X

MOTOR

2 cilindri paraleli, 471 cmc alezaj x cursă 67 x 66,8 mm răcire cu lichid raport de compresie 10,7:1 4 supape pe cilindru injecție electronică

TRANSMISIE

finală pe lanț
ambreiaj multidisc în baie de ulei cu alunecare limitată
cutie cu 6 rapoarte

CONTROALE ELECTRONICE

ABS

CICLISTICĂ

Cadru diamant din oțel furcă telescopică, 41 mm pretensionare reglabilă basculă Prolink cu pretensionare reglabilă pe 5 nivele

FRÂNE

1 disc dantelat față de 310 mm, etrier cu 2 pistonașe
1 disc spate dantelat de 240, etrier cu 1 pistonaș

PNEURI

Față 110/80 R19 M/C Spate 160/60 R17 M/C

DIMENSIUNI

Lungime 2.155 mm, Lățime 825 mm Înălțime 1.410 mm, înălțime șa 830 mm Gardă la sol 180 mm
Rezervor de 17,7 l
Greutate în ordine de mers 197 kg

PERFORMANȚE DECLARATE

35 kW 47 (CP) la 8.600 rpm 43 Nm la 6.500 rpm

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati motoPrezentareRide test

Yamaha XSR 125- Micul heritage

Echipată cu cea mai mică cilindree din gama Yamaha, XSR 125 aduce ...

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...