Home Ride test Harley-Davidson Road Glide: Chemarea drumului
Ride test

Harley-Davidson Road Glide: Chemarea drumului

2


Nu e nevoie de o destinație, e de ajuns o direcție. Harley-Davidson Road Glide are suficientă tehnologie ca să rămâi în contact cu lumea pe care o știi și un V-Twin de 1.868 cmc ca să descoperi restul.

Foto: Bogdan Paraschiv

A plouat peste noapte și este totul ud. Roua dimineții ascunde complet luciul vopselei și cele câteva elemente cromate. E un sfârșit de mai care seamănă cu un început de noiembrie. Soarele este deja sus pe cer, dar nu mă încălzește prea mult. Mă așez pe motocicleta rece și pornesc motorul. V-Twin-ul sparge liniștea dimineții cu duduitul său și, odată pus în mișcare, înlocuiește cafeaua de dimineață. Viziera încă se aburește, iar primele mișcări sunt cumva greoaie. Haideți să le numim, totuși, precaute. Devine ușor să strunești mastodontul odată ce te-ai obișnuit cu masa lui și cu această poziție în șa specifică celor din Milwaukee.

Prind multe semafoare pe culoarea verde. Mă opresc abia spre centru, în Piața Victoriei. E prea devreme pentru trafic: petrecăreții sunt deja acasă și enoriașii încă n-au ieșit. Sunt singur. Motorul degajă izul componentelor încălzite, și amintește foarte mult de mirosul electronicelor noi dintr-o cameră. Pielea șeii își aduce aportul natural în amalgamul nuanțelor metalice. Lux.

Poate că nu este cel mai agil model și sunt unele amănunte standard pe care le-aș schimba dar, ca dispozitiv de-a te face să te simți special, e fix ce trebuie. Se pune verde și nu plec. Mă uit pentru prima oară la kilometraj și văd că motocicleta este aproape nouă. Așa se explică multe. Pornesc radio și aud că și Chris Rea caută vara la fel ca mine. Stau și privesc această intersecție goală dintr-un oraș care pare că doarme. Cuplez încet a-ntâia, ceva ture și apoi motorul pleacă de sub mine. E un reality check care mă dă ușor pe spate și mă face să apuc ferm ghidonul. Ambreiajul e foarte ușor, iar cuplul… ei bine, e de Harley.

Tehnologie

Tradițiile au întâlnit contemporanul, iar aceste motociclete emblematice au sistemele de siguranță electronice devenite obișnuință pe la alți constructori. Reflex Defensive Rider Systems, pe numele lor, includ ABS Cornering și frânare combinată, controlul tracțiunii, controlul cuplului (util în special la retrogradări entuziaste), Vehicle Hold Control menține frâna spate și poate fi activat de pilot prin apăsarea fermă a frânei în timpul staționării, iar la toate acestea se adaugă monitorizarea presiunii în pneuri. Este o motocicletă cu care probabil vei parcurge mii de kilometri, așadar te poți relaxa pe secțiunile mai puțin cunoscute sau noi. Un plus de liniște în exploatarea acestui V-Twin 114 și celor 160 Nm pe care îi produce.

4 sute de kg și cu mine 5 trecute

Este asumat faptul că în timpul manevrelor la viteză mică trebuie să fii atent. Nu ai vrea să faci vreo întindere încercând să o ții dacă o scapi, pentru că nu o vei putea lăsa pur și simplu să cadă. Joacă-te cu ambreiajul și cu frâna spate și te vei obișnui rapid să controlezi acest Harley-Davidson Road Glide. Centrul de greutate foarte jos lucrează în avantajul tău.

Am ieșit rapid din oraș și m-am pus la drum. În varianta standard cu acest micuț parbriz, de pe la 110 km/h încep să deranjeze turbulențele curenților de aer la nivelul căștii, iar sistemul audio va rămâne în plan secund. Este aici și o chestie de gusturi: atunci când nu am un parbriz foarte mare prefer să iau vântul în piept fără interferența unui carenaj. Ideal ar fi să bați țara în lung și-n lat pe la 90 km/h, bine adăpostit, astfel încât să poți auzi clar și playlistul preferat și muzica motorului, bucurându-te de călătorie.

Așa cum spuneam mai sus, cu centrul de greutate jos și o masă considerabilă, este deosebit de stabilă. Am găsit o plăcere deosebită în a conduce pe un drum virajat folosind doar frâna de motor pentru încetinire. Îi arăți pe unde trebuie să meargă și lași inerția să-și facă treaba. Apoi dai frâu liber celor 1868 cmc care te împing spre următorul viraj, shimbând mereu puțin mai devreme. Și tot așa. Ai senzația că plutește de colo colo, poate de aici vine și numele de Glide.

Cu poziția de condus este clar că trebuie să te obișnuiești, până atunci îți vor fi puse la încercare grupe musculare pe care nu le folosești în mod normal. Am aflat, abia când am dus motocicleta înapoi la showroom, că o mare parte din disconfortul apărut după multe ore consecutive în șa se datorează reglajelor neadaptate dimensiunilor mele. Am să țin minte asta pentru atunci când îmi voi permite un FXDR. Apropo de manevrabilitate, Road Glide e destul de agil și îi place să se și încline, mai mult decât un BreakOut spre exemplu.

Rechinul la mare

Porecla este bine cunoscută pentru unele modele auto BMW clasice, doar că Shark Nose în cazul lui Road Glide este luat mult mai în serios. Dincolo de forma ce aduce a săgeată și dublele LED care seamănă cu niște ochi, abajururile farurilor au pe lateral niște canale care trimit aer către pilot. Aceste guri de ventilație seamănă cu niște branhii. Din șa, poți vedea prin ele drumul. Nu vezi mare lucru pe acolo, dar e plăcut să mai arunci o privire din când în când.

Poate că oamenii au râs în sinea lor când am ajuns la destinație, pentru că primul lucru a fost să scoatem cârpa și sprayul ca să o curățăm. Totuși, atenția pe care a primit-o Road Glide în timpul ședinței foto ne-a confirmat ce știam deja: nu ar trebui pusă în vitrină, dar arată suficient de bine încât să o expui oriunde.

Fișa tehnică Harley-Davidson Road Glide

Motor

2 cilindri în V, 1.868 cmc

alezaj x cursă (mm) 102 x 114,3

raport de compresie 10,5:1

răcire cu lichid

4 supape pe cilindru

Transmisie

finală pe curea

cutie cu 6 rapoarte cu comandă mecanică

Ciclistică

cadru tubular

furcă telescopică

Frâne

față 2 discuri, etrieri cu 4 pistonașe

spate 1 disc, etrier cu 2 pistonașe

ABS de serie

 

Pneuri

față 130/60 B19

spate 180/55 B18

Dimensiuni (mm)

lungime 2,340

înălțime șa 695

rezervor de 22,7 litri

masă la gol 371 kg

Performanțe

163 Nm/3.000 rpm

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati motoPrezentareRide test

Yamaha XSR 125- Micul heritage

Echipată cu cea mai mică cilindree din gama Yamaha, XSR 125 aduce ...

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...