Home Competitii moto Federația Internațională de Motociclism a pregătit un nou campionat mondial: start în 2024
Competitii moto

Federația Internațională de Motociclism a pregătit un nou campionat mondial: start în 2024

31


Sezonul competițional 2023 se apropie de final în majoritatea disciplinelor din sportul cu motor, așa că organismele internaționale ale sportului sunt libere să anunțe ce au pregătit pentru 2024. Printre noutăți se numără un campionat mondial de motociclism pentru femei.

Este primul campionat mondial de acest tip derulat sub egida Federației Internaționale de Motociclism (FIM) și este dedicat exclusiv femeilor care au 18 ani împliniți la momentul înscrierii. Sezonul inaugural va avea șase runde plus o un test pre-sezon, cel din urmă fiind integrat cu campionatul WorldSBK.

În fiecare weekend de competiție al FIM Women’s Motorcycling World Championship disputată, etapa va avea o întrecere de tip Superpole în ziua de vineri, urmate de curse de durată integrală derulate sâmbătă, respectiv duminică. Pentru a ajuta talentele să iasă în față, FIM a pregătit o cupă monomarcă, bazată pe Yamaha YZF-R7. Alegerea anvelopelor va fi, de asemenea, restricționată la un singur producător.

Avantajele propuse de această serie includ difuzarea la nivel global a curselor derulate, premii acordate de Pirelli și posibilitatea de a avansa în carieră pentru riderii care reușesc să obțină rezultate consistente. La fel ca în seriile de top ale automobilismului sportiv, aceste campionate au rolul de a găsi talente feminine care să reușească apoi să concureze la cel mai înalt nivel.

Prima etapă a FIA WMWC va fi derulată pe 14 iunie 2024 la circuitul Misano din Italia. A doua rundă are loc la Donington Park pe 12 iulie, urmată de circuitul Algarve din Portugalia pe 9 august. Tot în august are loc etapa a patra, la circuitul Balaton Park din Ungaria, începând cu 23 august. Cea de-a cincea etapă se dispută în Italia, la circuitul Cremona, începând cu 20 septembrie. Ultima etapă a sezonului inaugural are loc pe 11 octombrie la circuitul Jerez din Spania.

Concurenții dornici să se înscrie în această nouă serie competițională pot face acest lucru între 13 noiembrie 2023 și 31 ianuarie 2024. Până pe 15 februarie 2024 vor fi confirmați riderii care au fost selectați. Va exista posibilitatea concurării sub unei echipe cu nume propriu, deci cei care au deja un sponsor ar putea să profite de acest aspect.

Indiferent de prezența sponsorilor, orice concurent interesat să se înscrie în noul campionat mondial al Federației Internaționale de Motociclism trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniți și să achite o taxă de 25.000 de euro. Aceasta include dreptul de a utiliza motocicleta Yamaha YZF-R7, pachetul de competiție GYTR (Genuine Yamaha Technology Racing), anvelopele Pirelli, carburant, asistența tehnică la competiții și accesul în paddock și facilitățile acestuia.

Via FIM | Foto: Dorna WorldSBK

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Competitii moto

Ducati intră în motocross din 2024 și vrea să facă o gamă derivată din modelele de competiție

Ducati a anunțat intenția sa de a intra în motocross și a...

Marc Marquez
Competitii moto

Marc Marquez confirmă mutarea la Gresini Racing din 2024

Ceea ce pornise iniţial sub forma unor discuţii neconfirmate a devenit între...

Competitii moto

BMW Motorrad International GS Trophy se întoarce în Africa în 2024

BMW Motorrad a anunțat locul în care se desfășoară următoarea ediție a...

Competitii moto

Hard Enduro Bucovina 2023 a fost anulat, organizatorii acuză ANANP

Săptămâna viitoare ar fi trebuit să marcheze cea de-a zecea ediție a...