Home Saloane moto Honda la EICMA 2023: CB1000 Hornet, E-Clutch, CBR600RR și multe altele
Saloane moto

Honda la EICMA 2023: CB1000 Hornet, E-Clutch, CBR600RR și multe altele

40
24YMCB500 HORNET


Honda a prezentat noutățile sale pentru 2024 în cadrul Salonului EICMA 2023. Discutăm despre gama 2024 de motociclete Honda, ce formează o listă lungă de actualizări și premiere. 

Prima este debutul lui CB1000 Hornet, care va fi vârful gamei naked de la Honda. După cum îi spune și numele, are un motor de 1000 cmc, ce marchează întoarcerea motorului cu patru cilindri alături de numele Hornet. La fel ca predecesorul de acum mai bine de 20 de ani, CB1000 Hornet vine cu un motor detunat de Fireblade. În cazul de față, discutăm despre propulsorul generației 2017 a lui CBR1000RR Fireblade, care livrează acum 110 kW (149 CP) și peste 100 Nm cuplu motor.

Hornet-ul de 1000 cmc vine cu un cadru nou, din oțel, cu design „twin spar”, ce poate fi tradus în limba română drept grindă dublă sau cadru perimetral. Este o soluţie similară cu cea găsită pe multe superbike-uri, ce implică două braţe groase care „îmbrăţişează” motorul şi leagă furca de basculă pe cea mai scurtă distanţă posibilă. Acesta ajută la rigiditate şi facilitează accesul la partea superioară a propulsorului. De obicei, aceste cadre perimetrale sunt făcute din aluminiu, existând şi variante din fibră de carbon pe cele mai scumpe exemplare. Varianta integrală din oţel are o motivaţie legată de costurile de producţie.

Honda a apelat la furca faţă Showa SFF-BP cu jambe de 41 mm pentru acest model, reglabilă pe compresie şi detentă, în timp ce roata spate are furcă Showa Pro-Link. Riderul are la dispoziţie trei moduri de rulare, iar ceasurile de bord afişate pe ecranul TFT de cinci inchi se bucură de conectivitate Android şi iOS cu aplicaţia Honda RoadSync.

Odată cu Hornet-ul de 1000 cmc, Honda a prezentat și CB500 Hornet, un model cu propulsor de 471 cmc, dedicat celor cu permis de categorie A2, dezvoltând 35 kW și 43 Nm. Și această variantă de Hornet vine cu furcă față Showa SFF-BP USD cu jambe de 41 mm, disc dublu pe față, amortizor spate Showa și etrieri cu patru pistonașe. Nu lipsește ecranul TFT de 5 inchi menționat, precum și conectivitatea smartphone descrisă alături de sistemul HSTC. Injecția acestei variante de Hornet a fost reglată special pentru a optimiza performanțele sale în conducere și accelerația în raport cu limitările pe care trebuie să le respecte agregatul.

CBR600 RR s-a întors!

După șase ani de absență, Honda a readus CBR-ul 600 RR în ofertă, tot cu un propulsor cu patru cilindri în linie. Marca niponă se laudă cu tehnologie inspirată din MotoGP în materie de electronică și aerodinamică, iar agregatul din dotare dezvoltă 89 kW (122 CP) la 14,250 rpm și 63 Nm la 11,500 rpm.

Propulsorul este plasat într-un cadru twin-spar din aluminiu, prins de o basculă tot din aluminiu și are suspensie față Showa Big Piston USD cu jambe de 41 mm, respectiv spate Show Pro-Link. Caroseria prezintă elemente aerodinamice derivate din MotoGP: celebrele ”winglets” pentru a asigura stabilitate și aderență mărită la viteză.

În materie de electronică, noul CBR600RR Fireblade vine cu o unitate Inerțială de Măsurare (IMU) pe șase axe, la fel ca a lui CBR1000RR-R Fireblade și include cinci moduri de rulare, Cornering ABS, controlul tracțiunii în nouă trepte, Wheelie Control, Rear Lift Control, semnale de frânare de urgență, quickshifter, ambreiaj asistat (slipper) și are accelerația operată electronic – așa cum găsim și la frații de gamă Hornet și cum devine normă în industrie.

NX500 înlocuiește CB500X

Honda a readus numele NX în gama sa după o absență însemnată și motocicleta rezultată înlocuiește CB500X în ofertă. Rezultatul are o masă totală de 196 de kilograme, amortizare Showa SFF-BP cu jambe de 41 mm și furcă USD, noi setări pentru sistemul de injecție și o configurație tehnologică nouă, ce include un ecran TFT de 5 inchi pentru ceasurile de bord, cu tot cu conectivitate Honda RoadSync.

În raport cu CB500X, noul NX500 este cu trei kilograme mai ușor, are far LED și vine cu un design complet schimbat, fiecare element din plastic fiind nou de la cap la coadă. Era și normal, având în vedere necesitatea de a aduce o diferențiere între un model existent și unul nou. ”NX” vine de la ”New X-over”, explică Honda.

CBR500R – schimbat semnificativ pentru 2024

Modelul CBR500R vine cu un desing nou pentru generația 2024, inspirat de fratele Fireblade. Discutăm despre noi blocuri optice față-spate, caroserie revizuită cu aripioare aerodinamice (celebrele winglets din MotoGP), grafică nouă exterior și unitatea TFT de 5 inchi pentru ceasurile de bord. Comenzile au iluminare acum și ceasurile de bord se pot conecta la smartphone prin aplicația Honda RoadSync.

Debut pentru E-Clutch în gamele CB650R și CBR650R actualizate  

Sistemul Honda E-Clutch, primul ambreiaj automatizat pentru o motocicletă cu multiple trepte de viteză, debutează pe variantele actualizate ale CB650R și CBR650R. Acest sistem elimină nevoia de a acționa ambreiajul la plecarea de pe loc, la oprire sau la schimbarea treptelor de viteză. Sistemul este integrat complet cu injecția și permite o rulare lină și schimbări de treaptă optime, fără șocuri. Honda a integrat până și patinarea ambreiajului între modurile de rulare, deci ar trebui să poată să ruleze înclusiv încet și lin, așa cum este necesar la anumite manevre. Există în continuare manetă de ambreiaj, iar riderul poate decupla oricând sistemul dacă dorește să îl opereze manual.

Cât despre noutățile din gamele CBR650R și CBR650R, ambele modele au faruri noi, carene noi, conectivitate Honda RoadSync pe noul ecran full color TFT de 5 inchi diagonală. Din moment ce Honda descrie cele două motociclete ca fiind ”primele care vor fi disponibile cu E-Clutch”, vor exista și variante de CB650R, respectiv CBR650R care nu au E-Clutch, respectiv sistemul va fi oferit și pe alte modele, începând cu o dată ulterioară.

Noutăți în gama CBR1000RR-R Fireblade și Fireblade SP

Generația 2024 a sportivei din gama Honda și a variantei sale și mai performante aduce numeroase modificări. Honda a implementat sistemul Throttle by Wire cu două motorașe, pentru un control optim al accelerației, în special în sarcini parțiale, dar și la frânarea de motor. Inginerii au apelat la un carter mai ușor, un arbore cotit ușurat și la biele mai ușoare, în timp ce distribuția a fost revizuită, iar raportul de compresie a crescut.

Cu sprijinul departamentului de curse HRC, ambele variante ale Fireblade-ului de top vin acum cu un răspuns îmbunătățit la accelerație și cu mai multă putere pe plaja medie de turații. Pentru varianta CBR1000RR-R Fireblade SP, puterea maximă dezvoltată este 160 kW, iar cuplul maxim este de 113 Nm. Aceasta vine în standard cu o evacuare Akrapovic, dar care este cu 5 decibeli mai silențioasă decât predecesoarea sa.

Rapoartele transmisiei au fost scurtate, iar cutia are un nou ax primar. Cadrul este mai ușor, la rândul său, iar caracteristicile sale au fost schimbate pentru mai multă manevrabilitate. Nu lipsește o carenă nouă, cu tot cu winglets inspirate de cele din MotoGP. Fireblade vine și cu etriere brembo Stylema R cu patru pistonașe, montate radial, oferite pe modelul SP.

O altă noutate pentru varianta SP a lui Fireblade 1000 este debutul celei de-a treia generații de amortizoare active Ohlins Smart Electronic cu jambe de 43 mm. Sistemul de amortizare S-EC 3.0 SV NPX USD are integrare în ceasurile de bord și ajută riderul să își regleze preîncărcarea cu instrucțiuni prezentate pe ceasurile de bord în funcție de datele citite de sistem și necesitățile acestora.

Generația 2024 a lui CRF11000L Africa Twin și Africa Twin Adventure Sports

Actualizarea de generație în gama Africa Twin aduce o creștere de șapte procente a cuplului maxim, livrată cu 750 rpm mai devreme datorită modificărilor la distribuție, ale porturilor de admisise și ale raportului de compresie. Sistemul DCT a fost și el revizuit pentru a avea schimbări de treaptă în ton cu noile performanțe ale motorului, iar acum transmisia este legată la IMU pentru a preveni schimbările de treaptă în timpul înclinărilor în viraje. Honda afirmă că noul sistem rulează mai lin la plecarea de pe loc și la schimbarea între prima și a doua treaptă de viteză.

Gama Africa Twin a trecut pe anvelope tubeless și are acum un ecran mai mai mare, de 6.5 inchi diagonală, reglabil pe cinci direcții. O altă premieră este oferirea sistemului Showa EERA de amortizare reglabilă electronic drept dotare opțională, ce permite inclusiv schimbarea din mers a preîncărcării amortizorului spate direct din setările de pe ecranul tactil al motocicletei.

Varianta Adventure Sports a lui Africa Twin vine cu roată față de 19 inchi, anvelopă mai lată pe față și o carenă față mai lată. Parbrizul este și el mai mare, iar șaua are o căptușeală mai groasă.

SC e: Concept

Honda a venit la EICMA 2023 cu varianta concept a celui de-al doilea vehicul electric pe două roți din gama sa. SC e: concept vine după mopedul electric EM1 e: prezentat mai devreme în cursul acestui an.

Noul concept vine cu baterie Honda Mobile Power Pack e: în dublu exemplar, ce permite schimbarea acumulatorilor cu alții deja încărcați, precum și încărcarea în casă sau în alte locuri folosind un încărcător de priză convențională.

Denumirea SC vine de la ”scooter”, cuvânt pe care nu trebuie să vi-l traducem, iar Honda vrea să lanseze o variantă de serie până în 2025, care să poată fi condusă cu permis de categorie A1, deci ne putem aștepta la o putere maximă conformă cu limitările acestei categorii de permis.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Saloane moto

Yamaha la EICMA 2023: Ténéré 700 Explore se alătură gamei 2024 și asta e doar începutul

Yamaha s-a prezentat în acest an la EICMA cu întreg portofoliul său...

Saloane moto

EICMA 2023: tinerii și mobilitatea urbană sunt în centrul atenției

Lumina reflectoarelor se îndreaptă din nou spre cea mai importantă scenă pentru...

Noutati motoSaloane moto

2023 Fără salon de motociclete

SMAEB- Salonul de Motociclete, Accesorii și Echipamente București 2023, ediția care marca...

Saloane moto

Salonul Motor Bike Expo Verona 16 – 19 ianuarie 2020

Date, orar, prețuri: tot ce trebuie să știți despre salonul de motociclete...