Home Ride test CFMoto 800 MT Touring: Confort și dinamism
Ride test

CFMoto 800 MT Touring: Confort și dinamism

136


Nu este cu adevărat ieftin, dar e complet echipat, bine realizat și are componente excelente. Un adevărat crossover cu ambiția de a călători cât mai mult.

Ceva scepticism? Să lăsăm asta deoparte. Este chinezesc, dar un chinez bine făcut. CFMoto s-a concentrat întotdeauna asupra calității, nu a cantității. Și aici vreau să fac o mică analogie. Povestea motocicletelor chinezești îmi amintește de mașinile coreene. În anii ’90, oricine conducea o mașină coreeană era considerat un loser, dar astăzi aceleași mărci cuceresc lumea datorită fiabilității și tehnologiei. Iar mai nou, și grație designului. Istoria se repetă.

CFMoto 800MT, aici în versiunea Touring, se încadrează în categoria crossoverurilor – este o motocicletă de drum lung și e suficient să te uiți la el pentru a înțelege de ce. Dimensiunile sunt mari, iar asta înseamnă protecție. Zona rezervorului (19,2 litri) este bine finisată, primitoare și cu evazare din zona picioarelor și mult mai extinsă spre față, pentru un confort deplin, confort care are un mare aliat în parbrizul reglabil (în staționare) de la două butoane practice.

Un motor cunoscut

Dacă îi dai roată, îți dai seama că e bine făcut, cu zero compromisuri atât în privința stilului, care exploatează jocul gol-plin al suprafețelor, cât și a asamblării, care sugerează atenție în fazele de proiectare și construcție. Botul este frumos, cu un mic cioc și suprafețe pe mai multe niveluri unite de blocul optic principal, dar partea din spate nu iese cu nimic din comun. Pe scurt, nu este o motocicletă făcută cu zgârcenie, iar fișa tehnică o confirmă. 800MT folosește un cadru tubular din oțel, cu motorul ca element portant. Furca inversată KYB de 43 mm este complet reglabilă, iar în spate, amortizorul KYB e reglabil ca extensie și compresie. Toate bune și frumoase, chiar dacă, pentru a regla compresia amortizorului nu există un buton, ci un inel zimțat mai puțin practic.

Și motorul are substanță. Din exterior, amintește de ceva, dar stickerul Motorex aplicat pe carter înlătură orice îndoială. Bicilindrul paralel are origini KTM (e derivat din cel de la 790) și este produs în fabrica KTMR2R din China, la CFMoto.

Un bicilindru cu mase ușoare în mișcare și cu baza construită mai degrabă pe planuri orizontale decât pe verticale. În plus, cilindrii sunt de tip „open deck“, deci nu fac corp comun cu carterul, ci sunt atașați de el. Cele mai importante valori ale propulsorului sunt: 799 cm3, 91,2 CP la 9250 rpm și 75 Nm la 8000 rpm. Și are doi arbori cu came în cap, patru supape pe cilindru, două corpuri de accelerație de 49 mm, doi arbori de echilibrare, pentru atenuarea vibrațiilor, ambreiaj cu alunecare controlată mecanic și interval de service de 15.000 km. Pe scurt, un pachet de prim rang, care e bogat și ca electronică: două hărți (Rain și Sport), display TFT de 7 inchi (cu navigație oarecum greoaie, dar cu conectivitate Bluetooth), lumini full-LED cu aprindere automată, platformă inerțială, ABS Cornering, quickshifter bidirecțional, senzori de presiune a anvelopelor și decuplarea automată a semnalizării. Dar lipsa controlului tracțiunii este de neînțeles.

Dinamism excelent

Te urci pe motocicletă și nu vrei să te mai dai jos. Fiindcă și ea vrea să călătorească și ți-o demonstrează imediat, cu șaua confortabilă, la 825 mm de la sol, cu scărițele nu foarte în față și ghidonul ușor tras spre spate, care nu obligă brațele să stea prea sus. Stai cumva în motocicletei, nu pe ea, poziție foarte potrivită pentru cei care vor să devoreze kilometru după kilometru.

La nivel dinamic, CFMoto 800 MT îți transmite și mai mult că ar vrea să se piardă în zare. Roata din față pare a fi cam departe, dar asta nu este o problemă, pentru că îl conduci din centru, într-o poziție relaxată. În ciuda masei de 241 kg cu rezervorul plin, este ușor de manevrat, iar în viraje, se înclină neutru și cursiv inclusiv datorită anvelopelor de stradă Maxxis Maxventure MA1. Suspensia favorizează confortul, având o setare mai degrabă spre moale, dar care poate fi reglată.

Cât despre motor, proveniența KTM se simte, însă doar până la un anumit punct, sau mai bine zis cei 91 CP se simt, dar sunt ceva mai pașnici. Merge bine în ture joase, oarecum moale, dar gata să răspundă la acționarea accelerației. Dar mai ales în ture medii, între 5 și 6000 rpm, este mai reținut decât KTM-ul. Apoi, dincolo de acest prag, continuă să împingă, dar fără aceeași vehemență. Când deschizi accelerația după 6000 rpm, sunetul de aspirație al cutiei filtrului e mai intruziv decât la KTM, motivul fiind că aceasta, la fel ca toți ceilalți „sateliți“ ai motorului, este dezvoltată intern de către CF, adică corpurile accelerației și evacuarea în primul rând, în timp ce controlul accelerației ride-by-wire e Bosch.

Electronică de rafinat

Să mergi cu 800MT este o plăcere. Pe autostradă, unde vibrațiile scăzute sunt apreciate, dar și pe șoselele șerpuitoare, unde se lucrează mult cu accelerația, însă aici electronica are o oarecare nehotărâre care întinează puțin livrarea și e păcat și că quickshifterul se cam poticnește la turații mari.

În orice caz, are suflet de călător, iar dacă este necesar, se poate lansa încet, dar fără teamă la orice fel de drum lung, lucru confirmat de anumite echipări standard, cum ar fi cricul central (o necesitate pentru cei obișnuiți să încarce motocicleta ca pe un catâr), prizele USB și ACC (pentru încărcarea oricărui tip de dispozitiv electronic), cruise controlul (foarte util pe autostradă), manșoanele ghidonului și șaua încălzite și proiectoarele.

Ce să mai zic… dacă încă strâmbi din nas, să știi că în Italia cel puțin, în spatele mărcii CFMoto se află istoricul și stabilul grup Padana Sviluppo, la fel ca Kymco, Voge și Yadea, iar asta înseamnă liniște sufletească. Sceptic în continuare? Se poate dar, la urma urmei, în anii ’90, mulți nici nu voiau să audă de mașini coreene, însă, cel mai probabil, astăzi conduc așa ceva. Timpul aduce schimbări.

Radar

Diagrama pentru CFMOTO 800 MT este destul de regulată, dovedind că e o motocicletă reușită, printre altele inclusiv la nivel de finisaje și stil. Curba coboară puțin la capitolul electronică, nu pentru că nu există, ci dimpotrivă. Exceptând controlul tracțiunii, totul este prezent, dar managementul motorului afectează puțin funcționarea excelentului motor cu doi cilindri paraleli, care derivă din cel de la KTM 790. Curba coboară puțin și în ceea ce privește dotările opționale, dar asta doar pentru că o gamă completă de accesorii originale este în curs de punere la punct. Consumul e bun. Pe lângă datele din tabelul de mai jos, trebuie spus că am parcurs 265 km pe autostrăzi, în orașe, pe șosele, la deal și chiar în off-road, 800MT-ul încărcat cu bagaje înghițind un litru de benzină de fiecare 17 km.

Prestații

În segmentul din care face parte, CFMOTO 800MT Touring stă foarte bine. Dacă luăm în considerare „rivalii naturali“, Moto Guzzi V85 TT și Triumph Tiger 850 Sport, motocicleta chinezească face față cu brio, fiind mai rapidă decât ambii pe 1500 de metri. E bun și la accelerații, unde puterea mai mare îl face mai rapid decât V85 TT, însă față de Triumph este mai lent cu câteva zecimi la 0–400 m, 0–90 km/h, 0–130 km/h și semnificativ mai lent în proba depășirii (5,9 vs 7,6 secunde). Pe de altă parte distanța de frânare similară cu a rivalilor vădește calitățile sistemului J.Juan. Masa este în concordanță cu a lui Guzzi (V85 TT are două kilograme în plus), dar Triumph-ul e mult mai ușor, având 217,4 kg.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...

Noutati motoRide test

1000 km pe asfalt și în off-road, Test GasGas ES 700

4 zile pe drumuri de pământ, cărări de munte, șosele secundare și...

Noutati motoRide test

Călătorul perfect- Test Ducati Multistrada V4 S GT

Primul model nou de la Ducati pentru 2024 e Multistrada V4 S...