Home Ride test Călătorie la clasa întâi- MV Agusta Turismo Veloce RC SCS
Ride test

Călătorie la clasa întâi- MV Agusta Turismo Veloce RC SCS

99


Un crossover cu farmec irezistibil și calități dinamice de referință. 300 de exemplare produse pentru cei fascinați de familia Reparto Corse.

Un crossover este adesea sinonim cu o motocicletă concepută pentru călătorii pe distanțe medii sau lungi, eventual în doi. Confortabil, cu o abordare ușoară și cu prestații mai degrabă potrivite plimbărilor decât pilotajului agresiv. Dar nu trebuie neapărat să fie mereu așa, după cum bine știu locuitorii orășelului Schiranna, de pe malul lacului Varese, unde, din 1945, sunt construite motociclete pentru care performanța, stilul și atenția pentru detalii sunt cuvinte de ordine. Vorbim, desigur, despre MV Agusta, care ne-a invitat să testăm cea mai recentă versiune a crossoverului sportiv Turismo Veloce RC SCS.

RC vine de la Reparto Corse (departamentul de curse) și identifică cele mai rafinate versiuni ale producătorului. Turismo Veloce RC face parte dintr-un trio care include F3 RC și Dragster RC SCS, toate caracterizate prin inconfundabila schemă coloristică italiană și producția limitată: 200 de exemplare F3 RC, câte 300 în cazul celorlalte două. Acum, ne vom concentra însă asupra Turismo Veloce, propulsat de legendarul „trepistoni“ de 798 cm3, amplasat într-un cadru-trellis „hibrid“. Este același motor termic care propulsează și modelele F3 și Dragster, dar calibrată pentru a livra 110 CP la 11.000 rpm și 84 Nm la 8500 rpm.

Turism compact

Primul sentiment de îndată ce te urc în șa este bun. Toată partea centrală a motocicletei a fost revizuită, iar înălțimea la șa cu 2 cm mai mică e potrivită pentru cei 170 cm ai mei, așa că ating ușor solul cu ambele picioare. Întâia senzație este că nu-i un enduro, ci o sportivă înălțată, asta datorită formei rezervorului, lat în partea de sus și cu adâncituri adânci pentru genunchi.

Primii kilometri necesită ceva acomodare din cauza ambreiajului automat SCS. Să uiți de maneta de pe ghidon nu-ți vine imediat de la sine, dar, odată ce te obișnuiești să conduci motocicleta așa, traficul urban cu porniri și opriri continue nu este foarte obositor. Dar inițial e ciudat să stai la semafor cu prima treaptă cuplată, să nu tragi de manetă și să pornești cu un firicel de gaz, așa cum ai face cu un scuter.

Ambreiajul are un ușor on-off când ataci, fapt legat și de promptitudinea motorului din Varese, dar Turismo Veloce are foarte multă electronică, inclusiv suspensie semiactivă, iar prin personalizarea modului Custom cu răspunsul la accelerație și reactivitatea motorului la cel mai scăzut nivel, este posibil să se obțină un comportament aproape perfect în traficul urban. Apoi mai e avantajul deloc de neglijat de a ști că gențile laterale aproape că nu depășesc silueta motocicletei, lățimea în zona lor fiind chiar mai îngustă decât a ghidonului. Așadar, e potrivită pentru oraș, deși căldura semnificativ care ajunge la pilot nu este chiar neglijabilă.

Suflet de racer

Dar Turismo Veloce nu este un animal de oraș. Are sânge cald în vene și îți dai seama de asta imediat ce devine posibil să-l conduci așa cum merită. Modul Sport (dar nu este esențial), un ritm rapid și un zâmbet larg sub cască. Nu am condus încă Ducati Multistrada V4 Pikes Peak, dar am impresia că nu există niciun alt crossover care să transmită senzații atât de similare cu ale unei supersportive. Scurt, compact și ușor, Turismo Veloce se conduce ca un racer cu ghidon înalt, care are reacții de parcă ar fi conectat direct la gândurile pilotului. Ia virajele exact cum te aștepți, atacă apexul cu precizie și cu viteza potrivită. Suspensia semiactivă ZF Sachs funcționează foarte bine, oferindu-i pilotului informații clare și o senzație excelentă de susținere chiar și la cele mai mari înclinări. Rularea este foarte precisă, iar schimbarea direcției e rapidă și intuitivă, fără reacții nervoase.

Apoi, în linie dreaptă, unde cei trei cilindri au ocazia să se relaxeze, forța sa devine poezie, iar dezlănțuirea sa răsună inconfundabil. După tonurile medii (pe bună dreptate) nu prea impetuoase, de la 8000 în sus acul turometrului urcă atât de vehement, încât cei 110 CP declarați par clar mai mulți. La peste 4–5000 rpm, și quickshifterul funcționează excelent, cu schimbări precise și fulgerătoare și fără acea ușoară tendință de a se „bloca“ pe retrogradare, care apare la viteze mici. Frânarea la intrarea în viraje necesită puțin efort de apăsare a manetei, sistemul fiind perfect ca răspuns și putere în prima fază. Furca semiactivă se comprimă progresiv în mod optim, dar mi-a plăcut mai puțin viteza de revenire, care mi s-a părut, indiferent de setare, ușor prea rapidă.

Electronică rafinată

Platforma inerțială cu șase axe gestionează controlul tracțiunii și ABS corneringul, iar pilotul poate alege dintre patru moduri de rulare și unul care poate fi personalizat, putând seta apoi individual hărțile motorului, răspunsul accelerației, turația și frâna de motor. După cum am menționat mai sus, la Turismo Veloce am apreciat în mod deosebit gama largă de personalizări, care ne permit să-i atenuăm spiritul de racer în viața de zi cu zi și să-i folosim întregul potențial atunci când este necesar. Posibilitatea de a regla setarea de bază a suspensiei, deși amortizorul din spate își menține reglarea preîncărcării arcului prin intermediul unui practic buton gradat, este convenabilă mai ales la utilizarea în doi și la sarcină maximă.

Trecând peste latura sportivă, revenim la aspectul de crossover al Turismo Veloce. Nici chiar la viteză mare, motorul nu transmite vibrații, iar cruise controlul este de ajutor la drum lung. La modelul din 2023, protecția aerodinamică a fost îmbunătățită în continuare, rezultatul fiind că umerii încă sunt puțin descoperiți, dar curentul de aer care în lovește pe pasagerul s-a diminuat foarte mult. Gențile laterale sunt practice, funcționale și încăpătoare, foarte potrivite pentru o călătorie în doi, iar odată îndepărtate, lasă la vedere designul agresiv al părții posterioare.

Conform celor de la MV Agusta, acest crossover este parțial diavol, parțial apă sfințită. Numele îi relevă perfect ambițiile, iar versiunea RC atrage toate privirile. Costă 25.300 de euro în Italia, dar îți asigură intrarea în grupul de elită al celor doar 300 de norocoși proprietari.

Radar

De la prima privire, radarul ne dezvăluie imediat că suntem în prezența unei motociclete cu multe plusuri și foarte puține minusuri. Crossoverul din Varese este cel mai remarcabil dintre MV-uri datorită modului în care îmbină latura sportivă cu versatilitatea excelentă. A primit note foarte mari la toate capitolele legate de performanțele dinamice și plăcerea de a conduce, performanțele excelente fiind ținute în frâu de un pachet electronic reușit și extrem de personalizabil. Ies în evidență calitatea ridicată a fabricației și atenția la detalii, cu plusul de a fi o „ediție limitată“. Nivelul de confort este foarte bun datorită suspensiilor semiactive excelente, iar protecția aerodinamică și capacitatea de încărcare sunt bune. Pe scurt, Turismo Veloce e un tovarăș de călătorie perfect, care, la nevoie, știe să se dezlănțuie. Dar prețul este mare.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Ride test

Test Royal Enfield Shotgun 650, Made like a gun!

Un pic custom, un pic retro, dar în general modern. Cu siguranță,...

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...

Noutati motoRide test

1000 km pe asfalt și în off-road, Test GasGas ES 700

4 zile pe drumuri de pământ, cărări de munte, șosele secundare și...